Tuorein sisältö

Tropic Thunder

Ensi-ilta: 19.09.2008
Genre: Komedia, Toiminta
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

18.09.2008 klo 02.00 | Luettu: 24238 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Tropic Thunder on pieleen menevästä sotaelokuvasta (nimeltä Tropic Thunder) kertova pieleen menevä parodiaelokuva. Yhteys tuskin on tarkoituksellinen.

Elokuvassa epäpätevä brittiohjaaja (Steve Coogan) yrittää paimentaa tähtinäyttelijöitään, jotka ovat mukana vääristä syistä. Parhaat päivänsä nähnyt toimintastara (Ben Stiller) yrittää todistaa osaavansa näytellä. Kunnioitusta kaipaa myös pieruhuumorin erikoismies (Jack Black), joka on koukussa heroiiniin. Himmeä metodinäyttelijä (Robert Downey Jr.) aikoo ylittää itsensä tekemällä ns. käänteiset Michael Jacksonit, eli muuttumalla mustaksi mieheksi ilman meikkiä. Se näkyy, etteivät kemiat pelaa yhteen. Fiktiivisen Tropic Thunderin tärkeimmässä toimintakohtauksessa on kyllä munaa, mutta samalla se on tahattoman koominen siinä määrin, että se saa todellisen Tropic Thunderin tuntumaan yhdeltä onnistuneimmista parodioista vuosikausiin. Todellisen Tropic Thunderin ongelmat alkavat vasta vähän myöhemmin.

Sieluton leffamoguli (Tom Cruise roolissa, joka olisi hauska vähemmällä toistolla) pistää ohjaajanrentun koville. Miesparka tarttuu ehdotukseen, jonka esittää karu, kädetön sotaveteraani (Nick Nolte), jonka muistelmiin elokuva perustuu. Jotta näyttelijät ymmärtäisivät mistä sodassa on kyse, heidät lähetetään viidakkoon kera kässärin ja käskyn improvisoida piilokameroille. Viidakko on asutettu, joten sotaleikeistä tulee totisinta totta.

Hauskimmat hetket on tässä vaiheessa jo nähty, selkeästi. Sinne tänne matkan varrelle on siroteltu huvittavaa parodiaa sotaleffoista ja fiksuja, osuvia irtovitsejä Hollywoodin arjesta. Noin muuten sekoilu ei ole likimainkaan niin hauskaa, kuin se luulee olevansa. Alussa huumori on niin mustaa, ettei leffaa voi heikkohermoisille suositella. Samalla kun elokuva vajoaa yhä tylsemmäksi ja päämäärättömämmäksi, siitä myös tulee kiltimpi. On melkoisen omaperäinen ratkaisu aloittaa komedia, mitä nyt, verisen irtopään nuoleskelulla, ja päättää se kaavamaiseen pyssynpaukkeeseen, jossa kenellekään ei tunnu käyvän mitenkään.

Ideoita on paljon ja useat niistä ovat oikein hyviä, mikä ei tarkoita sitä, että niistä saataisiin paljoa irti. Downey Jr.:n suoritus mielipuolena himonäyttelijänä, joka näyttelee tauoitta leppoisaa mustaa miestä, on näkemisen arvoinen näyttelijän itsensä, eikä niinkään vitsien takia. Stiller on vauhdissa, mutta se ei ole kovin hauskaa, että Stillerin kaltainen koomikko näyttelee karua toimintahemmoa, joka etsii pehmeää puoltaan (Van Damme on kuulemma tekemässä juuri tätä tällä hetkellä – hän olisi rokannut samassa roolissa). Black on lähinnä läski ja äänekäs. Näyttelijävalinnoissa kuitenkin on vähiten valittamista: erääseenkin pieneen rooliin on saatu oikein Matthew McConaughey. Tom Cruise on mainio, mutta hänen korkeutensa läsnäolon korostus menee viime hetkillä jo säälittäväksi.

Stiller on myös ohjaaja ja yksi tuottajista ja käsikirjoittajista, eli varsinainen auteur. Kun mies diktaattorina elokuvaansa askartelee, hänen luulisi itse tietävän, mitä hän tahtoo. Yksi Tropic Thunderin jujuista on se, että sen tarina mukailee pitkälti sen elokuvan käsikirjoitusta, jota näyttelijät luulevat kuvaavansa. Tämä on hauska idea. Miksemme voi nähdä vain tätä: huumoriversiota Rambosta? Miksi tarinan kulku pitää keskeyttää typerillä sivujuonilla ja kohtauksilla, jotka tuntuvat olevan juuri sitä improvisointia? On vaivaannuttavan kehnoa tarinankerrontaa jopa tällaisessa parodiassa, että hahmot päättävät tehdä jotakin, mutta eivät teekään sitä aivan vielä, vaan alkavat jaaritella muista asioista, joita he eivät aiemmin ehtineet loppuun käsitellä.

Arvostelun sävy saattaa olla kärjistetyn negatiivinen, mutta sitä se pettyminen aiheuttaa: se on ihan simppeli sääntö, että näyttävintä ja fiksuinta matskua ei isketä heti elokuvan alkuun. Stillerin viimeaikaista uraa tarkastellessa naurua aiheuttava komedia on iso askel oikeaan suuntaan, joten käytännössä miestä pitäisi onnitella.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Backyard Babies - Ba... Futurama: Moniniskai... >

Keskustelut (12 viestiä)

malakias

18.09.2008 klo 17.03

Ensin on vuodatettava lauseellinen kehua: Tulin lukeneeksi pitkän liudan edesmenneitä arvostelujasi kun olin ensin googlettanut ps. rakastan sinua rainaa, ja huomasin ilokseni että vielä löytyy tunneälykkäitä kriitikkomiehiä, jotka ovat tarpeeksi vahvoja ja ehyitä antaakseen sukupuolettoman ja iättömän älyllisyytensä ja tunteellisuutensa, jollaisen tylsät umpiomiehet erehtyvät käsittämään homoiluna, lapsellisuutena tai akkamaisuutena, rikastuttaa omaa ja muiden elämää, eikä ole pilaantunut äijä-intellektuelleista maneereista, kyynisyydestä ja nokkelista kielikuvista, kuten joku omaan verbaliikkaansa rakastunut wannabe-Man harri närhi.

Tästä arvostelusta minun on kysyttävä miksi peräti kolme tähteä vaikka tekstin perusteella niitä pitäisi olla ainakin yksi vähemmän?
Siis surkeudesta huolimattako pakotat arvostelujasi arvostavat katsomaan lehvan paremman puutteessa?
lainaa
malakias

18.09.2008 klo 17.49

Yritin vielä päätellä tekstin ja tähtien ristiriitaisuutta: petyit elokuvan loppupuoleen niin kovasti että teksti ajautui mollaamiseksi, mutta tähtiä miettiessä keskiarvoistit nelosen arvoisen alun ja puolentoista tähden arvoisen lopun 2.75 tähden kokonaisuudeksi, mikä pyöristyy kolmeksi tähdeksi(?)
Mikäli näin oli, arveletko että ihmisen mieli kykenee tekemään tämän keskiarvoistuksen elokuvaa katsoessaan siten että hyvä alku pidättää mielialaa romahtamasta ponnettoman lopun aikana, vai tarkemmin ajatellen suositteleisitko sittenkin välttämään elokuvaa ellei halua pettyä?
Vai vielä tarkemmin ajateltuna tuliko koko tekstistä sittenkin liian negatiivinen?
Vai entistä tarkemmin ajateltuna, vuolenko minä tässä nyt tikusta härkästä vaikka pitäisi olla oikeasti tekemässä halkoja liiteriin ennen kuin tulee lunta ja pakkasta?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

18.09.2008 klo 17.59

malakias kirjoitti:
Tästä arvostelusta minun on kysyttävä miksi peräti kolme tähteä vaikka tekstin perusteella niitä pitäisi olla ainakin yksi vähemmän?
Siis surkeudesta huolimattako pakotat arvostelujasi arvostavat katsomaan lehvan paremman puutteessa?


Jep jep jep, nyt ollaan asian ytimessä: kolme tähteä meikäläiseltä tarkoittaa pitkälti sitä, että paremman puutteessa leffa kelpaa kyllä.

Tähtien antaminen on hiostavan hankala juttu. Saako tylsälle viihde-elokuvalle antaa kolmea tähteä? Mielestäni se on melkein velvollisuus, jos leffassa on joitain aidosti toimivia ja näkemisen arvoisia juttuja (ensimmäiset 15 minuuttia ja erityisesti Robert Downey Jr.) ja kova yritys päällä muutenkin. Tropic Thunderista ei jää sellaista makua, että katsojat ovat tekijöille vain porukka, jolta kerätä kolehti. Tropic Thunder yrittää tosissaan ja tekijöillä on varmasti ollut kuvauksissa hauskaa.

Tropic Thunderissa on niin paljon ainesta ja ideoita, että se saattaisi olla jopa 4+ tähden elokuva, jopa klassikko (!) - mikä se ei kaiken täytemateriaalin, raiteilta suistumisen ja yleisen hapuilun vuoksi tosiaankaan ole.

Lainaus:
tähtiä miettiessä keskiarvoistit nelosen arvoisen alun ja puolentoista tähden arvoisen lopun 2.75 tähden kokonaisuudeksi, mikä pyöristyy kolmeksi tähdeksi(?)


Periaatteessa juuri näin. Mutta ei se loppukaan nyt ihan 1,5 tähden tasolle vajoa... Jos oletetaan, että tiedämme kaikki mikä on 1,5 tähden taso.

:)
lainaa
hulwol86

Rekisteröitynyt 04.01.2008

18.09.2008 klo 22.29

Sivuuttaen täysin edellä olevat kommentit ja arvostelun, täytyy kyllä todeta, että pitkästä aikaa sai nauraa kunnolla. Elokuva upposi totaalisen hyvin ja pysyi kyllä mielestäni kasassa loppuun asti. Suosittelen ehdottomasti. [tämä siis ei niin kriittisen, tavallisen katsojan mielipide]
lainaa
jonny_boy

Rekisteröitynyt 24.02.2008

19.09.2008 klo 00.21

Harvoin näkee näin hauskaa komediaa. Minun makuuni upposi, eikä juurikaan latistunut loppua kohden. Kerrankin Tom Cruise ei ärsyttänyt elokuvassa :D.

4/5 tähteä.
lainaa
stammy

Rekisteröitynyt 30.07.2007

20.09.2008 klo 11.53

No siis yleinen totuus (tm) on, että jos komedia saa arvostelijalta 3 tähteä, on se tavalliselle katsojaparalle nauruhermoja kutkuttava 4-5 tähden elokuva.

En tiedä miten yleinen totuus (edelleen tm) pätee Tropic Thunderin kanssa, mutta pitänee kyseinen raina tsekata juuri tämän asian tarkistaakseni.
lainaa
Enf

22.09.2008 klo 14.29

Tää oli aivan törkeen hyvä leffa.. Nauratti useemmassakin kohtaan ja pitkään D: 4*
lainaa
Jeeves

23.09.2008 klo 10.17

Täähän oli ihan v*tun hyvä. Vuoden paras komedia helposti. Ne jotka ei diggaa, voi mennä takaisin sinne tekotaiteellisen taideroskan maailmaan, tää leffa ei ole teille.
lainaa
joraistenpossu

24.09.2008 klo 21.24

oioioi... tayttä rautaa.. 3½ staraa.. hyvä tiimi. hyvä meininki.. aistittavissa että jengillä oli taatusti tehdessä hauskaa.. ja miksei olisi ollut.. SUOSITTELEN!
lainaa
Killbourne

Rekisteröitynyt 21.06.2008

01.10.2008 klo 19.44

kuolema pandoille
lainaa
Visse

Rekisteröitynyt 11.04.2007

21.10.2008 klo 23.13

Aiheutti kyllä aivan totaalisia huutonaurukohtauksia teatterissa, suosittelen ehdottomasti!
lainaa
Moolle

Rekisteröitynyt 02.09.2008

31.01.2009 klo 19.05

Itse olisin antanut 5 tähteä koska elokuvassa on niin hauskoja kohtia.Esim: panda vahinko. ja simple jack.

Vuoden paras elokuva
lainaa

Kirjoita kommentti
Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova