Tuorein sisältö

Peltonen: Disneyn tuhma setä eroaa - muistokirjoitus

Jari Tapani Peltonen

15.06.2018 klo 14.25 | Luettu: 4387 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

"Hän oli sopimaton keijujen kanssa."

Koetan muistuttaa vaihtoehtoisista näkökulmista. Kun Pixarin perustajaa John Lasseteria kuvailtiin visionääriksi, muistutin hänen pilanneen elämäni (tietokoneanimaatio syrjäytti piirretyt) ja että hän näyttää pervolta (vaistoni ei luota ylipositiiviseen virnistelijään).

Nyt Lasseter on virallisesti hipelöijä, jolla on vaikeuksia käsitellä naisia tasa-arvoisesti. Hän jättää Disneyn vuodenvaihteessa ja toimii siihen saakka konsulttina rajoitetusti. On siis aika ylistää tätä herraa!

Hänen suosikkianimaationsa on Dumbo. Kuinka kaunista. Epäilin Lasseterin saavan sen ylös vain eläviä autoja ja lamppuja ajatellessaan, mutta toisin on todistettu, joten on turha mainita, että Dumbo on ainoa Disney-klassikko, jossa on puhuva kulkuväline (juna, joka ähkii ja puhkii ylös mäkeä). Dumbo on nähtävissä kertomuksena alkoholismista, koska kännissä lentämään oppiva norsu ei luota itseensä selvin päin. Lasseter saattaa pienessä sievässä olla sopimaton esim. keijujen näyttelijöiden kanssa. Taisin harhautua tavoitteestani.

Kun nuori animaattori Lasseter koki, että Disney junnaa paikallaan, hän oli oikeassa. Hän tahtoi luoda syvyyttä taustoihin tietokoneella. Suosikkielokuvani Pieni merenneito lähti sille tielle, mutta Lasseter oli tuolloin saanut potkut. Aikaansa edellä ollut mies siirtyi askartelemaan tietokoneanimaatiota Lucasfilmin tehostepoikien kanssa. Niin syntyi historiallisia saavutuksia ja Pixar.

Hittejä ja Oscareita myöhemmin Disney osti Pixarin ja antoi Lasseterin johtoon vanhatkin animaatiostudiot, jotka kykenivät vasta sitten Frozeniin ja Zootropolikseen. Jopa kökköosasto DisneyToon lopetti klassikoiden kaameat jatkeet ja keskittyi Helinä-keijuihin, joiden lempeän suloista henkeä olen ihastellut siten kuin Lasseter kuvailee Dumboa ja muita klassikoita. Ymmärrän usein täysin, mitä hän sanoo; hän rakastaa animaatiota.

Ja eikö esineisiin panostamisen selitä se, että ne on helpompi tehdä tietokoneella? Ei? Lasseterin esikoisohjaus on lampusta kertova piirretty. Ötökän elämää on hänen ainoa täyspitkä ohjauksensa, joka ei kerro esineistä ja hänen ensimmäinen ihmisen sisältävä CGI-pätkänsä on polkupyörän unta. Pienen merenneidon luonutta Andersonia ei rakkaudessa lykästänyt ja Helinän luoja Barrie oli oman aikansa Michael Jackson; ehkä Lasseterkin on yksi suurista.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Peltonen: Netflixin ... V2.fi juhannuskisa: ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova