Tuorein sisältö

Naked

Ensi-ilta: 11.08.2017
Genre: Komedia
Ikäraja: Ei tiedossa
Jari Tapani Peltonen

17.08.2017 klo 22.00 | Luettu: 10879 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Koomikko X on vahingossa alasti - leffa on nähtävä? Vastaisin yli sadassa tapauksessa kyllä jo ennen likaisia ajatuksia, sillä vahvan persoonallisuuden itsevarmuus ja hänen hahmonsa paniikki on vastustamaton kombo. Se on terapiaa, sillä kuten todettua, samaistun omien alastonkohtausteni vuoksi myös RoboCopiin, joka kävelee hitaasti kuin ihminen uimahallissa konnien munat irti ampuen. Entä Päiväni murmelina -kopiot: jaksaako niitä? Toki, sillä tilanteen toistaminen aikaluupin vuoksi tarkoittaa lähes automaattisesti sitä, että kokonaisuus on ehyempi kuin loputtomissa eteenpäinkävelyelokuvissa. Nakuilusta ja aikaluupista kertova Naked on romanttinen komedia, joka muistuttaa 90-luvun sellaisia, joista katsoin noin kaikki. Vakuutan siis olevani puolueellinen.

Marlon Wayansin näyttelemä huoleton sijaismaikka Rob on menossa vihille Regina Hallin näyttelemän tohtorin kanssa. Varakas appiukko vastustaa, mutta Rob ei ole Turhapuro, joten katsoja uskoo viittäkymppiä lähentelevien nuorukaisten kuuluvan yhteen. Hetkessä elämisellä on puolensa, joten ei ole selvää, aikooko Rob tempaista häävalan sydämestä, hatusta vai suolesta. Tuntia ennen häitä Rob herää munasillaan hissistä. Kuva miehestä täydentyy, kun hän häveliään hetken jälkeen päätyy kadulle ilkosillaan liikaa touhottaessaan. Kirkkoon hän ei ehdi, sillä tilanne nollautuu tunnin välein. Appiukko ja muut epäilijät pitävät huolen siitä, ettei tuntia ole helppo elää oikein. Polttari-illan tapahtumat Rob on unohtanut.

Marlon on yksi niistä lupaavista nakuilijoista. Tosielämän Jar Jar Binksin energia on omanlaistaan: hymyilin jo etukäteen, koska hän takuulla kiljuu alasti ja alasti nyrpistää naamaa kuin sitruunoita jauhettuaan. Wayansin veljesten komediat ovat usein sekä kamalia että yllättävän siedettäviä. Aika menee hukkaan kivuttomasti, kunnes leffa yrittää jotakin. White Chicksissä valkoiseksi naiseksi naamioitunut Wayans yritti ilmaista toiselle miehelle, ettei romantiikka innosta. Kohtaus ei voi olla huono, paitsi jos Wayans alkaa järsiä ja sylkeä varpaankynsiään. Myös Naked rikkoo sisäisen logiikkansa ja pari aivosoluasi. Marlonin kiljunta toisaalta on puuttuva lenkki todellisuuden ja piirrettyjen väliltä.

Kun Rob selviää kirkkoon, alkaa yksityiskohtien hiominen. Siinä ei ole järkeä, että joku väärä fonttikin johtaa uuteen yritykseen. Leffa välttäisi ongelman, jos se alleviivaisi, ettei Rob tiedä, miksei "korkein voima" jo "hyväksy suoritusta". Näillä main nähdään myös pimeimmät repesorsailut. Koin olevani matkalla Robin kanssa taas, kun vahvistui, että hän olisi vaikeuksissa, vaikkei galaksi olisi häntä vastaan. 90-luvun romanttisen roskan kypsyystaso saavutetaan. Aikaluuppi tarjoaa hänelle pakotettua itsetutkiskelua, jota ei voi todellisuudessa lomankaan keinoin toistaa. Olen märehtinyt elämääni ikuisuuden laihoin tuloksin, joten kokeilisin kernaasti, miten monella tavalla voi viettää päivän, jona nettiin ei ilmesty lisää luettavaa.

Pervoille: timmin Marlonin veistoksellisin perseily hoidetaan nopsaan pois alta. Alastomuuden vitsikkyys - kuten esineiden strateginen sijoittelu - unohtuu, kun Rob löytää kuteet rutiinilla. Kelpo vitsi alastomuus tosiaan on, kuivan asiallisesti ilmaistuna. En usein reagoi mitenkään stunttinakuilijoiden vilautteluun tai edes Rare Exportsin tyyliseen heilutteluun, joka hypnotisoi puritaaniset amerikkalaiset, mutta aito persoonallisuus tuo alastomuuden lukuisat merkitykset pintaan. Antaisin tilaisuuden muutamille vastustamilleni koomikoille, jos tempausta perusideana markkinoitaisiin; jopa Zach Galifianakisin psykoottinen peikkomaisuus ja Amy Schumerin narsismin ja itseironian yhdistelmä herättäisivät mielenkiinnon, jos he olisivat Netflixissä Naked.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Okja... The Defenders... >

Keskustelut (4 viestiä)

Guetta

Rekisteröitynyt 03.08.2011

17.08.2017 klo 23.01 4 tykkää tästä

Kannattaa katsoa ns. alkuperäinen ruotsalainen versio Naken vuodelta 2000.
lainaa
just

18.08.2017 klo 11.31 1 tykkää tästä

Aika antelias tähtien suhteen...
lainaa
Fartmaster

18.08.2017 klo 11.43 5 tykkää tästä

Musta barbaari saanut vihdoin läpimurtoroolinsa?
lainaa
XboxScorpio

Rekisteröitynyt 03.03.2017

18.08.2017 klo 12.56 7 tykkää tästä

Musta mies ilman vaatteita. Tässähän ihan xbox-poika innostuu!
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova