Tuorein sisältö

In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale

Ensi-ilta: 08.10.2008
Genre: Fantasia, Seikkailu, Toiminta
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

15.10.2008 klo 12.00 | Luettu: 14248 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Moni elokuvataiteen veturi on puksuttanut pitkin sitä raidetta, jolla kyvykkyys täytyy todistaa jokaisella asemalla asteittain kasvavilla rahasummilla ennen määränpäätä, jossa odottavat jättibudjetit ja huippunäyttelijät. Tohtori Uwe Boll on löytänyt resiinan. Ainoa asia minkä Boll on koskaan todistanut on se, etteivät edes tissit ja väkivalta yhdessä riitä tekemään elokuvasta siinä määrin katsottavaa, että sille nauraisi kertaalleen kännissä. Veturina Boll olisi suistunut raiteilta moneen kertaan, mutta pumppaamalla resiinaansa hänkin on saavuttanut aseman, jossa ohjaillaan tunnettuja näyttelijöitä eeppisissä fantasiaseikkailuissa 60 miljoonan dollarin budjetin turvin. In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale on juuri niin täydellinen taloudellinen ja taiteellinen katastrofi, kuin V2.fi:n uutiskommenteissa vaikuttava Unto-Viljami Munamäki 13-vee olisi voinut kertoa jo siinä vaiheessa, kun joku mietti ojentaisiko Bollille oven kokoisen shekin vaiko eikö.

Kuten Boll inttää, hän kehittyy koko ajan. In the Name of the King jo lähentelee sitä tasoa, että elokuvaa voisi suositella tahattoman huumorin ystäville. Tältä kantilta ajatellen teoksen huonoin puoli on tylsyys. Tahattoman huumorin Boll taitaa. Boll osaa myös kuvata tavallisen näköisiä kohtauksia ja leikata kohtausten sisäiset siirtymät. Ongelmat alkavat jo siitä, että kohtaukset pitäisi yhdistää toisiinsakin. Kun haukottelin ja venyttelin jäseniäni vajaat kymmenen sekuntia, jouduin kelaamaan elokuvaa takaisin, kun en tajunnut miksi sankarit joutuivat yhtäkkiä vangeiksi! Tapahtumiin vain harvoin reagoivat tusinafantasiahymnit siloittelevat amatöörimäisten siirtymien saumoja, mutta samalla musiikki tekee kokonaisuudesta puuromaisen; uuvuttavan. Sen suuntaisten repliikkien kuin "On kunnia taistella rinnallasi, jotta voin vahtia sinua" huumoriarvo menee väsyneeltä mieleltä helposti ohi, mikä on sääli. Selkeämpääkin soopaa onneksi höpistään. "Viisaus on vasaramme!"

Paikoin Boll yllättää sympaattisella kädettömyydellä. Jo se on hauskaa, että Jason Stathamin näyttelemän sankarin nimi on Farmari. Vaimokin (Leelee Sobieski) kutsuu Farmaria Farmariksi, sillä se on Farmarin nimi, eikä esimerkiksi viittaus siihen, että mies on itepäisesti kyntänyt peltoa pienen ikänsä, eikä sotinut, vaikka mukaan on pyydetty. Kun Boll on todistanut osaavansa ohjata Xena-tason draamaa, kumimaskiörkit hyökkäävät ja meno vain paranee. Kera Ron Perlmanin, Farmarin on lähdettävä kävelemään eteenpäin kohti pahaa velhoa (Ray Liotta). Kuninkaan (Burt Reynolds) nimeen niin kova jätkä kuin Farmari ei sodi, vaikka sekä paha että hyvä velho (John Rhys Davies) tuumivat, että tämä olisi kurkon kannalta terveellistä.

Toisin sanoen jopa elokuvan nimi, "Kuninkaan Nimeen", on kömpelö. Leffa perustuu videopeliin Dungeon Siege, "Tyrmän Piiritys", joten koska elokuvassa ei mitään piiritetä, nimenvaihto olisi looginen, ellei se olisi hölmö. Ainakin nimi käy enteestä. Niin moni asiakokonaisuus on vinksallaan, että on pikkumaista nostaa esille sellaisia itsestäänselvyyksiä, kuin että örkkejä komentava velho vs. keskiaikainen kuningaskunta ei edusta erityisen kiehtovaa fantasiaa, vaikka pusikoista hyppisi välillä ninjoja ja liaanista roikkuva Kristanna Loken. Taru Sormusten Herrasta -elokuvatrilogiaa kopioidaan välillä kamerakulmia myöten, mutta mitäpä tästäkään: naurettava versio perusfantsusta on paras juttu, mitä Bollilta sopii edes odottaa.

Peruspuuro vaihtuu välillä niinkin hillittömiin yksityiskohtiin, kuin örkkiin, joka kiipeää katapulttiin, sytytetään palamaan ja singotaan keskelle ritarien armeijakuntaa – mikä siis oli örkin oma strateginen päätös. Liotta näyttelee yli silmät päästään pullistuen, sekä arkena että kurmottaessaan Farmaria lentävillä kirjoilla. Velhon liittolaista tulkitseva takuusurkea Matthew Lillard tukee Liottaa örveltämällä kuten tunnetuimmassa roolissaan Screamissa. Samaan aikaan esimerkiksi Sobieski näyttelee tosissaan, ellei jopa hyvin. Suurin pettymys on Reynolds, joka on yleensä kökköleffojen kultaharkko (katso mm. Striptease), mutta pätee nyt vain suoltaessaan suustaan siansaksaa. Tissejä tai suolenpätkiä ei tällä kertaa tarjoilla, heviäkin soitetaan vasta lopputekstien aikana. Ehkäpä Boll kuitenkin jo sen tason saavuttaa, ettei pylly hajoa puudutettuna? Harkitsen, josko arvostelisin Bollin Postalin pienessä sievässä.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Popeda - Täydelliset... Max Payne... >

Keskustelut (5 viestiä)

Jugger

Rekisteröitynyt 17.04.2008

15.10.2008 klo 13.00

Postalin arvostelua odotellessa :D
lainaa
TaiZuuni

Rekisteröitynyt 01.06.2007

15.10.2008 klo 14.08

Postal oli oikeesti ihan vihdyyttävä elokuva. Ainoa ongelma siinä oli juonen kerronta (jos siinä nyt juonta edes on).

Tämänkin leffan voisi joskus katsastaa. Ei varmaan yhtä huono ole kuin house of the dead...
lainaa
JayeizH

Rekisteröitynyt 06.08.2007

16.10.2008 klo 00.29

En tajua miten Boll saa aina tämän tasoisia näyttelijöitä elokuviinsa. Siis sellaisia joilla on oikeasti hiukan nimeäkin. Aikaisemmissa elokuvissa on jopa vakio näyttelijänä Michael Madsen, jossain on vilahtanut Ben Kingsley, Kristanna Loken sai jo statusta T3:n myötä mutta menikin Bloodrayneen ja vielä tähänkin, Christian Slater löytyy miehen elokuvista, myös Clint Howard on niissä vaikka miehellä on paljon hyviäkin elokuvia takana. Mikä ihme näiden näyttelijöiden agenttien päässä viiraa? Herran jumala mieheltä tulee mieletöntä paskaa elokuva toisensa jälkeen ja saa Ben Kingsleyn yhteen niistä? Uskomatonta!
lainaa
Pkunk

Rekisteröitynyt 08.08.2007

16.10.2008 klo 01.30

JayeizH kirjoitti:
En tajua miten Boll saa aina tämän tasoisia näyttelijöitä elokuviinsa.


Ihan normaalisti rahalla. Pahasti asiat olisivat jos palkkaa ei tulisi.
lainaa
ehde

21.10.2008 klo 13.34

Minunkin pitää kommentoida, ettei se Postal oikeastikaan ollut yhtään pöllömpi. Elokuva ylitti odotukset silkalla pölhöydellään ja railakkaalla anarkistisuudellaan. Mielestäni Bollin paras raina.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova