Tuorein sisältö

Planeettamme Maa - elokuva

Ensi-ilta: 11.12.2009
Genre: Dokumentti
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

11.12.2009 klo 17.45 | Luettu: 14468 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Maa on niin kaunis, kirkas Luojan taivas. 2007 valmistunut dokumentti Planeettamme Maa – elokuva (Earth) saapuu teattereihin vasta nyt Suomessa ja eräissä muissa kohteissa. Nimensä mukaisesti kyseessä on brittikanava BBC:n luontodokumenttisarjan sisarteos. Kymmenet kuvausryhmät ovat käytelleet HD-kameroita taitavasti ympäri planeettaa ja elokuvaversioon on valikoitu joitain eeppisimpiä, kertakaikkisen kauniita taltiointeja, sekä pienempiä sieviä hetkiä. Maskotiksi on nostettu uhanalainen jääkarhu, jonka selviytymistaistelua seurataan alussa ja lopussa.

Tätä osuvampia tapoja levittää luonnonsuojelun jaloa sanomaa ei määrättömästi ole. Kun teos päättyy tekstiin "Selvitä mitä sinä voit tehdä", voimme kutsua tätä useammalla tasolla toimivaksi loppuratkaisuksi, sillä elokuva ei ole aiemmin sortunut saarnoihin, vaan lähinnä ohimennen maininnut, että ihmisasutuksen leviäminen on kutistanut metsiä ja muuta. Kertoja Patrick Stewart sanailee lempeän rauhallisesti sen sellaista, että onhan se ilmasto tosiaan muuttumassa, ja innostuu vain kun joku esiteltävä ihmeellisyys innostuneisuudesta hyötyy. Maapallon maagisuutta korostetaan yllätyksettömästi mutta onnistuneesti myös ylväällä konserttimusiikilla. Luullakseni kuulemme vastaavaa kamaa ensi viikollakin, kun James Cameron esittelee Avatarin keinotekoista maailmaa. Milloin joku majesteetillistä katselukokemusta askarteleva uskaltaa manipuloida katsojan tunteita hevillä tai hitto vie vaikka humpalla?

Planeettamme kestää katselua. Ylimääräistä ihastusta juontuu siitä, kuinka luontoa on osattu kuvata ammattimaisesti ikään kuin tietyt tapahtumat olisivat tekijöiden hallinnassa: kuvakulmat ja leikkaukset ovat luontevia kuin fiktiossa parhaana päivänä. Erityisesti hidastuksien ja nopeutuksien käyttö on tehty taiteellisella silmällä. Aika on suhteellista. Oikealla nopeudella kissapedon ja arolehmän hippaleikki näyttää herkältä ja romanttiselta, eikä mitenkään perverssillä vaan luonnollisella ja kauniilla tavalla. Oikealla nopeudella kasvien ja sienten käyttäytyminen on fantastisempaa kuin mikään mitä fantasiaelokuviin on kehdattu kehitellä.

Se 11-osainen tv-sarja on ansainnut nimensä kiistattomammin kuin vajaassa kahdessa tunnissa ohikiitävä elokuva. Filmissä käydään läpi ilmastoja ja vuodenaikoja, mutta lähinnä kosiskellaan sitä ajatusta, että ehkä tämä voisi kertoa miten monimutkaisia ja haavoittuvaisia ekosysteemit ovat. Mitä tulee eläimiin, pääosassa ovat rajatusti nisäkkäät ja linnut muiden otusten jäädessä vilahduksiksi. Ratkaisu tokkiinsa on parempi kuin yletön vilauttelu. Planeettamme Maa on antologia, joka kertoo erilaisia tarinoita ollen liikuttava, runollinen ja usein jännittävä tuoliin naulitsevalla tavalla. Pienet katsojat ovat tärkeää kohderyhmää, eikä heistä herkimpiä turhaan järkytetä raakuuksilla tai vaikkapa panemisella, vaan vahvimpien kohtauksien väkevyys kumpuaa kerronnallisista alleviivauksista ja täten katsojan omasta kyvystä empatiaan. On ylvästä liikuttua jostakin - vaikka jo typerännäköisen tintin epäonnisista kosiomenoista - kun kyseessä kuitenkin on mitätön asia esitellyn taivaankappaleen mittakaavassa.

Planeettamme Maa on kauneutta. Viiden tähden luontodokumentti olisi sellainen tapaus, joka löisi arvostelijan ällikällä ja saisi hänet suu vaahdossa suosittelemaan kokemusta itse kullekin. Planeettamme Maa on korkealla ammattitaidolla, hyvällä maulla ja tuurilla tehtyä sitä, mitä odottaa sopii. Älyllinen sisältö jää luonnostelluksi ja leijonat näyttelivät mielestäni kiusallisesti yli eräässä kohtauksessa, mutta ei tähän pettyä voi, kunhan ihminen tietää mitä hakee. Liikutuin useammalla tapaa kuten odotinkin liikuttuvani.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Lainkuuliainen kansa... Saw VI... >

Keskustelut (6 viestiä)

angel_eyes

Rekisteröitynyt 18.03.2008

11.12.2009 klo 18.51

Aihetta sivuten... Voiko kysyä arvon arvostelijalta onko elokuva Nine tulossa arvosteluun?
lainaa
Pkunk

Rekisteröitynyt 08.08.2007

11.12.2009 klo 19.06

Jos tuoreemmat luontodokkarit kiinnostavat niin HOME nimistä elokuvaa katsomaan vaikka tästä: http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU Tälläkin elokuvalla peruja juuri Suomessa nähtyyn sarjaan(Maa ilmasta).

Törkeän tyylikästä kuvausta lintuperspektiivistä törkeän tyylikkäistä lokaatioista. Kopio tästä leffasta olisi pitänyt laittaa voyagerin mukana matkalle kohti ulkoavaruutta ;)
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

12.12.2009 klo 16.10

angel_eyes kirjoitti:
Aihetta sivuten... Voiko kysyä arvon arvostelijalta onko elokuva Nine tulossa arvosteluun?


Aina saa kysyä, mutten mie voi olla kovinkaan varma varsinkaan näistä kaukaisen tulevaisuuden (helmikuu) asioista. Uskoisin, että niin korkean profiilin leffa kuin Nine saapuu muuallekin kuin Helsinkiin. Tällöin ilman muuta sen arvostelen.
lainaa
GanymeDes

Rekisteröitynyt 23.04.2007

12.12.2009 klo 22.32

Nää luontodokkarit on lähes aina tosia lepposia katsoa ja mielenkiintoisiakin, mutta kuinka moni viitsii lähtä leffateatteriin sellaista katsomaan, kun siellä pyörii myös uusi TRANSFORMERS.

Noh, itse voisin vaikka lähteäkkin.
lainaa
str

14.12.2009 klo 21.37

+OT+
Nine ollu kyllä mistään. Hauska idea mutta, toteutus kusi raakasti.
Ajan hukkaa
lainaa
zergbur

Rekisteröitynyt 07.08.2007

14.12.2009 klo 22.56

Tän vois kyllä hankkii Blurayllä. Tais olla hintaaki boksilla alle 40e. :)
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova