Tuorein sisältö

The Tourist

Ensi-ilta: 21.01.2011
Genre: Trilleri
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

20.01.2011 klo 21.00 | Luettu: 14058 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Ulkomailla on ötököitä, ruuhkaa, lämpöasteita, ripulin uhka. The Tourist ei ole Venetsian mainos, vaan sensuelli, glamourintäyteinen, glorifioitu romanttinen trilleri. The Tourist on oivempi matkana, kuin matkat. Ruhoni reagoi kylmillä väreillä elokuvan kauniisti kuvattuun, vaihtelevalla ja tunnelmallisella musiikilla huippuunsa viritettyyn ensimmäiseen puoliskoon. Johnny Depp on turisti ja matikan maikka. Angelina Jolie on kohtalokas nainen, jolla on syy vietellä mies mukaansa kliseeksi muodostuneen kaupungin hulppeisiin puitteisiin. Tunnelman ollessa kaikki kaikessa, kankaan on suotavaa olla kokoluokkaa ympäröivä. The Tourist vaikuttaa ymmärtävän, miten elämyksellinen filmi voi olla silkan toteutuksen ansiosta. Valitettavasti vaikutuin väärin.

Tähtiä ollaan devalvoimassa. The Expendables, Red, Machete ja Katastrofikytät ostivat tuttuja naamoja tusinan nipuissa. The Tourist tavoittelee Hollywoodin kulta-ajan henkeä muistuttaen samalla, mitä tähdillä on tarkoitus tehdä. Suoritukset ovat yllätyksettömiä, mutta tähdelle rutiinit ovat roolisuorituksia. Jolie on törröhuulitiimalasi, tyylillä. Jos niin uskomme, hän on jumalatar, joka pysäyttää ajan saapuessaan huoneeseen. Hän on Deppin loman huipentuma jo kun Deppin katse hänet tavoittaa. Depp on oletuksena liian femiininen flirttailemaan afroditen kanssa. James Bondin reviirille eksynyt opettaja kuitenkin on hieman ujo ja alakuloinen hahmo. Deppin luontainen herkkyys pukee tällaista gentlemannia pikantimmin kuin pallihiki, ja tasapainon viimeistelee parta. Ennen vanhaan suudelma saattoi olla merkittävä vain koska tähdet suutelevat; näin myös nyt.

Takaa-ajot ja ammuskelut on rakennettu huumorilla ja hyvällä maulla. Muuan tappo on kuvauksen ansiosta mieto, mutta kenties näinkään tuhmaa juttua ei oltaisi tarvittu ikärajaa nostamaan. Väkivallan uhka on usein väkivaltaa tehokkaampaa. Jolien perässä ovat Paul Bettany ja Timothy Dalton lainvalvojina ja Steven Berkoff gangsterina. Jolien pomo on pöllinyt gangsterilta pari miljardia puntaa. Deppiä luullaan häneksi. Kuolemanvaara tietenkin on olennainen osa tällaista lomafantasiaa, jollaisen itse kukin tilaisi Total Recall -firmalta. Jos The Tourist olisi niin yksinkertainen elokuva, kuin olen nyt kuvaillut, siitä olisi helpompi pitää kuin siitä, mitä The Tourist on kokonaisuutena.

Jälkimmäisellä puoliskolla vauhti lisääntyy, mutta Deppin ja Jolien vuorovaikutus on vähäisempää. Tämä latistaa tunnelmaa. Bettany ei ole tähti; hän ei ole mielenkiintoinen. Yksi (1) leikkaus töksähtää oudosti. Nipotus olisi voinut jäädä näin mitättömäksi, ellei elokuvaa pilaisi vuoden 2010 kehnoin juonenkäänne. Se ei ole katastrofaalinen, vaan yksinkertaisesti typerä käänne, jos maapallolle palaava astronautti saa tietää, että Abraham Lincoln on nykyään Ape-raham Lincoln (Apinoiden planeetta 2001). Katastrofaalinen käänne on sellainen, joka riistää katsojalta asioita, joita hän oikeutetusti ajatteli ja tunsi. Elokuvan voi katsoa uudestaan uudella asenteella. Kuinka moni Crying Gamen pimua vetävänä pitänyt himokas heterojuntti katsoi leffan heti uudestaan? Tuo käänne sentään oli nerokas.

Ohjaaja Florian Henckel von Donnersmarckin edellinen ja ensimmäinen työ Toisten elämä oli fiksu ja vahva draama, joka vei vieraskielisen elokuvan Oscarin. Miehessä on valtavasti potentiaalia, mutta syyttämällä käsikirjoitusta (jonka kirjoittajista hän on yksi) hänelle ei voida synninpäästöä antaa. Onko vika todella tarinassa? Ei oikeastaan. Mitä yksikään elokuva ei tahdo tehdä, on virittää katsoja väärin. On ennakoitavissa, mitä katsoja miettii ja tuntee ja odottaa. Katsojan kehittelemiä siteitä voidaan käyttää hyväksi monilla tavoilla, hyvinkin luovasti. Siteiden olemassaolon sivuuttaminen on mahtava virhe.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Hinder - All America... MacGruber... >

Keskustelut (7 viestiä)

sfddf

20.01.2011 klo 22.48

3* :O

JT Peltonen - suurta massavirtaa vastaan.
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

20.01.2011 klo 23.13

sfddf kirjoitti:
3* :O

JT Peltonen - suurta massavirtaa vastaan.


Aina ja ikuisesti. Mutta kenties parempi niin =)
lainaa
gryoz

20.01.2011 klo 23.27

Näinkö väärin vai oliko täällä joskus Megamindin arvio? Jos ei ollutkaan niin mistä moinen?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

20.01.2011 klo 23.54

Olen tosiaan aivan eri mieltä muiden medioiden kanssa muun muassa Deppin ja Jolien kemioista. Kuinka monta huonoa sekuntia elokuvassa on? Vajaat 100, mutta ne ovat tosi huonoja sekunteja.

Megamind jäi arvostelematta joulutauon vuoksi.
lainaa
GEN_esis

Rekisteröitynyt 15.11.2008

21.01.2011 klo 17.41

On kyllä niin mielikuvituksettoman ja tylsän näköinen jööti tämä.
lainaa
Chapter27

Rekisteröitynyt 16.07.2010

21.01.2011 klo 20.03

Ehkä tämän voisi vuokrata dvd:nä jonain hyvin hyvin tylsänä päivänä, mutta ei muuten oikein innosta katsoa...

Yhäkin odottelen Mr. Nobodysta arvostelua. Mur.
lainaa
Pego

Rekisteröitynyt 12.09.2007

23.01.2011 klo 12.12

Chapter27 kirjoitti:
Ehkä tämän voisi vuokrata dvd:nä jonain hyvin hyvin tylsänä päivänä, mutta ei muuten oikein innosta katsoa...

Yhäkin odottelen Mr. Nobodysta arvostelua. Mur.


Joo ei kyllä vaikuta kovin innostavalta pätkältä. Mutta tuo Mr. Nobody, 2x Mur Peltonen.

Ricky Gervais taisi tiivistää The Touristin suosion syyn:
http://www.youtube.com/watch?v=EuuAB07wZtk&feature=relate
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova