Tuorein sisältö

Red Riding Hood - Punahilkka

Ensi-ilta: 08.04.2011
Genre: Fantasia, Kauhu, Trilleri
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

08.04.2011 klo 16.00 | Luettu: 23326 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kriitikko on pian sairaseläkkeellä, jos jo Red Riding Hood – Punahilkka ahdistaa, kuten on päässyt käymään. Näitä teineille räätälöityjä satuja on tulossa sellainen tsunami, että itsekin menin aprillipäivänä halpaan ja luulin, että laulu Maijalla on karitsa kääntyy vampyyrileffaksi. Ei sentään, ei vielä.

Kun Punahilkasta kerrotaan tutista vieroitetuille, susi on ihmissusi. Susi saattaa olla kuka tahansa kyläpahasessa. Taylor Lautnerin isoveljeltä näyttävä (vähemmän vauvaihraa poskissa) puunhakkaaja on Punahilkan sussu. Robert Pattinsonin Touho-serkku (enemmän pyöreyttä, hölmömmät silmät, yhtä paljon hiusgeeliä) on seppä, jonka vaimoksi Punahilkka on luvattu. Myös susi tahtoo Punahilkan, joten poikia sopii tarkkailla. Kovin epäilyttävä on metsässä asuva mummukin. Mysteerissä ei ole mitään omaperäistä, jos olet nähnyt vaikkapa Tim Burtonin Päättömän ratsumiehen, mutta mysteeri toimii. Siitä on hienovaraisuus kaukana, kun vaihtoehdoista wink-wink-vihjaillaan, mutta varmaksi en tiennyt kuka susi on ja tahdoin tietää. Twilight-saagan, viime kevään ökysadun Liisa Ihmemaassa, viime kevään susifilmin The Wolfman ja edellisen teinifantasian I Am Number Four yläpuolella ollaan selkeästi, mitä tarinaan tulee - selkeästi.

Twilight tämä ei ole, naisten hakkaamisesta ei fantasioida. Vaikka susi on murhaaja, antaisin tyttäreni mieluummin deittailla sitä, kuin Lautneria tai Pattinsonia. Punahilkka ja pojat sinänsä ovat laitettuja ja keijupölytettyjä seksisymboleita tutulla tyylillä. Uskottavuus ei ole jutun juju, vaan studiossa tämä ymmärtääkseni on kuvattu ja teatterilta tämä näyttää, kuten sopii. Lavastekylään keskinkertainen tehostesusi istuu huomattavasti paremmin kuin masentavan väsyneeseen päivänvaloon, joten Punahilkka näyttää Twilight-saagaa eheämmältä.

Twilight sitä ja Twilight tätä? Ohjauksesta vastaa Twilight – Houkutuksen Catherine Hardwicke ja mukana on yksi Twilight-näyttelijä. Houkutus oli nilkan nyrjäyttävä harha-askel Hardwickeltä, joka käytännössä on yksi vajaasta kymmenestä naisohjaajasta, joita kärsii seurata. Hardwicke oli omaperäinen realismia tavoitellessaan (Kolmetoista, Lords of Dogtown) ja humpuukitätinäkin hän näköjään kehittyy. Varsin tunnelmallinen on esimerkiksi kohtaus, jossa Punahilkan päässä on rautanaamio ja katsojakin jätetään silmänaukkojen taakse ahdistumaan.

Päättömällä ratsumiehellä oli visionääriohjaaja ja erikoinen päähenkilö. Punahilkka pelastaa paljon Gary Oldmanilla, joka jahtaa sutta pappina, joka terrorisoi viattomia tehokkaasti kuin hukka itse. Olisi kivaa, jos Oldman riehuisi kuin Draculana, mutta jos tykästyimme Anthony Hopkinsin hörhöilyyn kyseisen kreivin vastustajana, arvostamme samantyylistä Oldmania. Yleisesti ottaen näyttely ei ole noloa, vaan melko vaisua: kuolemat eivät kouraise, koska niihin reagoidaan lähinnä angstailulla silloin, kun se on kätevää. Punahilkkaa itseään eli Amanda Seyfriediä katsoo aina ilokseen. Amanda ei vakuuta siten, kuin vaikkapa etäisesti samannäköinen Christina Ricci ratsumiehessä, mutta pusuhuulienkeli vakuuttaa kyllä, että hän synnyttää terveitä poikia!

Elokuvan heikkoudet saa kokea rasittavina tai herttaisina. Punaisella hilkalla ei ole merkitystä tarinan kannalta, mutta kun päähenkilö siihen sonnustautuu, taustalla pörähtää musaa kuin Batman olisi virka-asua sovittamassa. Olen usein piikitellyt leffoja laskelmoiduista "etnisistä vahvistuksista", joten pitäisin pientä taukoa, ellei Oldmania avustavien mustien sotureiden rinnalla seisoisi aasialainen ninjakin ilman selitystä. Tarinan logiikka kaatuu jo siihen, että suden identiteetti ratkeaisi heti, jos jokaisen epäillyn lihaan tuikattaisiin vaikkapa pieni hopeaneula. Sadut yleensäkin voidaan raadella vastaavalla tavalla, mutta kuka satujen ystävä niin tekee? Punahilkka on sujuva, nätti ja viihdyttävä tällainen, tätä on kiva katsoa: tykkäsin hömpästä teininä ja tykkään hömpästä nyt.


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Lauri - New World... Devil... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (16 viestiä)

Lauri

08.04.2011 klo 16.24

Tässä on kyllä Amanda Seyfried, eikä Mia Wasikowska. Mia oli Lissu Ihmemaassa.
lainaa
OOKOO

08.04.2011 klo 17.20

Mitä vittua? Kaikkialla tätä on haukuttu Twilightejakin paskemmaksi kikkareeksi, ja kolme tähteä. LOL.
lainaa
Machinus

Rekisteröitynyt 04.01.2011

08.04.2011 klo 17.28

OOKOO kirjoitti:
Mitä vittua? Kaikkialla tätä on haukuttu Twilightejakin paskemmaksi kikkareeksi, ja kolme tähteä. LOL.

Eli sinusta kaikki arvostelut pitäisi olla kopypastea?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

08.04.2011 klo 17.33

Lauri kirjoitti:
Tässä on kyllä Amanda Seyfried, eikä Mia Wasikowska. Mia oli Lissu Ihmemaassa.


Kiitos huomautuksesta, korjasin häpeissäni. Pyörittelin päässäni näitä tiettyjä nimiä, Ricciä ja muita, ja päässä naksahti. Seyfried kuitenkin on hän, jota luulinkin katsovani. Hän on teiniromansseissa ja eroottisessa trillerissä Chloe ollut kivaa katsottavaa, vaikkei hän välttämättä hyvä näyttelijä ole nykyisillä todisteilla.

Seyfried muuten oli ehdolla siihen Ihmemaan Lissun rooliin. Mamma Mian arvostelussa mainitsin tästä, ja jouduin senkin tekstin korjaamaan, kun tilanne heti muuttui.

Lainaus:
Kaikkialla tätä on haukuttu Twilightejakin paskemmaksi kikkareeksi


Toiset tykkäävät pesäpalloa pelaavista, naisten hajulle yökkivistä, naisten hakkaamisesta haaveilevista hintahtavista keijuvampyyreista, ja toiset viihtyvät kyllä, vaikkei Sleepy Hollowin teiniversio esikuvalleen pärjäisikään.
lainaa
joopajoo

08.04.2011 klo 22.03

Kolme tähteä? Nyt kyllä meni uskottavuus.
lainaa
ADSSAD

09.04.2011 klo 13.20

Machinus kirjoitti:
OOKOO kirjoitti:
Mitä vittua? Kaikkialla tätä on haukuttu Twilightejakin paskemmaksi kikkareeksi, ja kolme tähteä. LOL.

Eli sinusta kaikki arvostelut pitäisi olla kopypastea?

Hän varmaan tarkoitti sitä, että elokuva on täys paska ja ei todellakaan ansaitse kolmea tähteä. Ei edes kahta. Meni peltoselta taas miljoonannen kerran uskottavuus.
lainaa
roskatuubi

10.04.2011 klo 02.39

itse ylikriittisenä annan noin 50%ille kaikesta (leffa, peli, musa) 2 tähteä. tämä leffa voi hädin tuskin yltää tuohon rajaan

mutta joo ei kukaan noita tähtiä parin viikon jälkeen muista
lainaa
Talmunen

Rekisteröitynyt 20.12.2010

10.04.2011 klo 03.04

aika jännää kun muiden haukkumista leffoista tykkää ja hyvistä taas ei
lainaa
Huoh

10.04.2011 klo 07.27

Vaikuttaa taas semmosille 16vuotiaille tontuille suunnatulta haista paska-tarinalta. Eivät alkuperästä ole kuullukkaa ja sitte ku tämän myötä haluavat kuulla, niin ei se heidän mielestä ole mistään kotosin, uus on parempi.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.04.2011 klo 13.09

Huoh kirjoitti:
Vaikuttaa taas semmosille 16vuotiaille tontuille suunnatulta haista paska-tarinalta. Eivät alkuperästä ole kuullukkaa ja sitte ku tämän myötä haluavat kuulla, niin ei se heidän mielestä ole mistään kotosin, uus on parempi.


Tämä leffahan itseasiassa on parempi kuin joku perus-kuvakirjaversio tästä sadusta. On tyttö, mummo, puunhakkaaja ja susi kuten pitääkin. On seksuaalisia jännitteitä, kuten sadun monissa aikuisille suunnatuissa versioissa. Loppuratkaisu on kiva tulkinta sadun tunnetuimmista versioista. Leffa kumartaa satujen suuntaan monilla yksityiskohdilla, joita en luettele. Jos joku tahtoo vihata tätä siksi, että pojilla on hiusgeeliä, niin sitten hän vihaa tätä. Jos Tim Burton olisi ohjannut tämän käsikirjoituksen pohjalta pikkaisen tyylikkäämmän (Johnny Deppillä on hiusgeeliä JA kajalia!!) ja hitusen paremmin näytellyn (Johnny Depp!!) elokuvan, moni etukäteisvihaaja ostaisi lipun heti.
lainaa
hjakke

10.04.2011 klo 21.16

Miten tää näin paljon tähtiä sai???
lainaa
joo-o

10.04.2011 klo 21.35

OOKOO kirjoitti:
Mitä vittua? Kaikkialla tätä on haukuttu Twilightejakin paskemmaksi kikkareeksi, ja kolme tähteä. LOL.


Peltonen on pehmentynyt vanhetessaan. Kattelee jo kaapissa twailaitteja :P
lainaa
Weteraani

11.04.2011 klo 08.33

hjakke kirjoitti:
Miten tää näin paljon tähtiä sai???

Varmaan lukemalla arvostelu selviäisi tämäkin arvoitus, mutta onko liian raskasta?
lainaa
HAHA

11.04.2011 klo 10.46

"Jos joku tahtoo vihata tätä siksi, että pojilla on hiusgeeliä, niin sitten hän vihaa tätä." Tämähän on twilight spinoff. Hiusgeeliä joka jätkälle!
lainaa
spaz

12.04.2011 klo 14.05

Muija raahas katsomaan tämän viikonloppuna. Oli kyllä varsinaista tuubaa. Todettakoon, että tunnelmat leffaa kohtaan olivat jokseenkin negatiivisesti lautuneet jo etukäteen. Pidin kyllä lavasteista ja muutamasta tahattomasti hassusta kohdasta.

Tuosta itse punahilkasta sen verran, että pisti kyllä vituttamaan.
En tiedä mikä noissa mulkosilmissä pisti niin vihaksi, mutta teki mieli vetää hilkkaa kuonoon. Pojat olivat tälläkertaa siedettäviä ja täten säästettiin. Tosin tuo geelitukka jaksoi hauskuuttaa, taikuutta kai?
lainaa
eemmaa

14.04.2011 klo 23.24

voisitko jo pikkuhiljaa jättää sen kaikkie leffoje vertailu twilighti kanssa? alkaa mennä maku et joka ikine näytteilijä kohta ja kaikki maholline verrataa siihe. Tarkastelisit leffoja iha omana kokonaisuutenaa
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova