Tuorein sisältö

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2

Ensi-ilta: 13.07.2011
Genre: Fantasia, Seikkailu, Sota, Toiminta
Ikäraja: 11
Jari Tapani Peltonen

12.07.2011 klo 14.00 | Luettu: 34297 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


On se jännää, jos näyttelijät pysyvät mukana loppuun saakka, tuumin villin tehosteseikkailun Salaisuuksien kammion jälkeen. Sitä en odottanut, että lapsitähdet puhkeaisivat kukkaan, ja turvonnut ja meluisa sarja kehittyisi intiimiksi kertomukseksi, joka liikuttaa kyyneliin surun ja ilon hetkillä. Se olisi mieletöntä, jos mukana olisi yhä mielikuvitustakin, tuumin episodin Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 (Harry Potter and the Deathly Hallows, part 2) jälkeen.

Kuoleman varjelukset, osa 1 oli hahmovetoista hidastelua kirjan hengessä. Rakastin sitä. Olisi väärin sanoa, ettei ohjaaja David Yates osaa kunnioittaa osaan 2 jätettyjä spektaakkelimaisia piirteitä, sillä ne eivät häntä kiinnosta - hän on näin sanonutkin. Hän antaa oman, määrätietoisen ja liikuttavan tulkintansa tarinasta. Kun Voldemort valmistautuu hyökkäämään Tylypahkaan, useimmat piirityksistä kertovat sotaelokuvat kadehtivat velhokoulun käytävillä leijuvaa ilmapiiriä. Ystävämme odottavat kuolemaansa henkien nöyryyttä ja uhoa. Voldemort on pahin ja tuhmin konnapahis! Viime osan lopussa hän sai omakseen supersauvan! Voldis ei valitettavasti tee muuta, kuin nauraa vakuuttavan ilkeästi silloin, kun joku ei ole tuhoamassa hänen sielunsa palasia.

Viis siitä, mitä mielikuvitusta kiihottavassa painotuotteessa tapahtuu. Elokuvassa, joka on (heikosti) käännetty kolmiulotteiseksi, Voldemortin soisi tekevän jotakin sokaisevaa. Yatesin Feeniksin killassa Voldemort hönkäisi ulos tulikäärmeen ja Dumbledore tylytti vangitsemalla hänet vesipalloon! Tämä ei ollut yhtä legendaarinen taistelu kuin vaikkapa Merlinin ja Matami Mimmin kohtaaminen – mutta tämä näytti komealta, tämä totisesti oli velhojen välienselvittelyä. Yatesin Kuoleman varjelukset ei ole Peter Jacksonin Kuninkaan paluu, vaikka se voisi olla. Sen sijaan, että elokuva louhisi ja tulkitsisi kirjailija J.K Rowlingin materiaalia ja tekisi viimeisestä taistelusta elokuvataiteen juhlaa, se päinvastoin jättää käyttämättä lukuisia kirjan elokuvamaisista piirteistä.

Muutama sielunpalanen on löytämättä. Yksi on talletettu pankkiin. Elokuvapari selvästikin tahtoo toimia siten, että osassa 1 kolutaan maailmaa ja osa 2 päättelee saagan. Tämä ei ole Rowlingin idea. Pankkiryöstö tapahtuu romaanin loppupuolella, joten se valitettavasti löytyy elokuvasta 2, vaikka se olisi toiminut osan 1 loogisena huipentumana. Kun huipentuma aloittaa elokuvan, sen sopiikin olla lyhyt ja napakka tuokio vain, eikä suuri voitto kovien ponnistelujen jälkeen. Tämä oli minulle suurin pettymys.

Elokuvassa ei nähdäkseni ole heikkoja hetkiä, olisin vain toivonut enemmän. Siitä en mene takuuseen, että elokuvien tahtiin tarinaa seuraava ymmärtää touhusta paljoa. Tylypahkan taistelu on kohtaaminen, jossa pahat velhot ja örkit yrittävät murtautua sisälle, ennen kuin Harry tuhoaa Voldemortin etäpesäkkeet. Valon puolella pelaavat pistävät hanttiin. Muutama sivunaama ehtii vielä muistuttaa, miksi vähäisinkiin rooleihin kannatti kiinnittää sielukkaita brittejä. Tunteet ovat pinnassa. Jopa Voldemort herättää empatiaa yrittäessään löytää sisäisen pahaherransa vastoinkäymisten keskellä. Suuria paljastuksia on jäljellä.

Tehosteita ja huippukohtia löytyy entiseen malliin, eli enemmän kuin viime leffasta. Lohikäärmeellä ratsastetaan, elävää liekkimerta pötkitään pakoon, joo jee. Yhtä kaikki, tämä on kahdeksanosaisen fantasiasaagan, tämä on kaikkien aikojen tuottoisimman elokuvasarjan päätösosa. Legolas ei kaada olifanttia, taivas ei räjähdä Smithin lyödessä Neoa, eeppinen soitanta ei säestä jedien kaksintaistelua laavavirrassa, edes kahden edellisen Narnian loppuhuipennuksia ei haasteta. Tämän pitäisi olla elokuva, joka räjäyttää tajuntasi, jos vuosikymmen sitten huvituit elävistä maalauksista ja pakoon pötkivistä suklaasammakoista.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Norwegian Wood... Spirit Disease - Ret... >

Keskustelut (24 viestiä)

Machinus

Rekisteröitynyt 04.01.2011

12.07.2011 klo 14.05

Tulkitsinko oikein että elokuvan olisi pitänyt olla enemmän kuin kuninkaan paluu?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

12.07.2011 klo 14.11

Machinus kirjoitti:
Tulkitsinko oikein että elokuvan olisi pitänyt olla enemmän kuin kuninkaan paluu?


Niin, miksipä ei? Molemmissa fantasiakirjoissa on suuria tunteita ja suuri taistelu, johon osallistuvat kaikki pystyssä pysyvät. (Juonikin on lähes täsmälleen sama, mutta ei puhuta tästä.) Molemmat elokuvat ovat löytäneet erinomaisia näyttelijöitä ja molemmat ovat kunniaksi niille tunteille. Kuninkaan paluu vakuutti jättiläisarmeijoilla. Potter olisi voinut vakuuttaa pienemmillä toimintahetkillä, eikä vain taikuudella, vaan myös merkittävien kuolemien korostamisella, mutta taisteluissa velhot lähinnä ampuvat valopalloja sinne tänne. Leffa sivuuttaa muutamien fantasiaolentojen läsnäolon tyystin, tai sitten räpäytin silmiäni väärässä kohtaa, sillä silmiä räpsäyttämällä muun muassa ankeuttaja-kohtaus jää näkemättä.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

12.07.2011 klo 14.22

Uskaltaiskohan noita kattoa. Sen kolmoselokuvan jälkeen jäi nii paskan maku suuhun, etten oo uskaltanu kattoa näitä enempää.
lainaa
Star-Man

Rekisteröitynyt 14.07.2008

12.07.2011 klo 15.43

HP elokuvat ovat siitä erikoisia että ne ovat periaatteessa parantuneet jokaiselta osalta. Ainoa poikkeus voisi olla että nelonen on minusta parempi kuin vitonen. Puoliverisen prinssin ilmestyessä se oli ehdoton suosikkini siihen asti. Kun Kuoleman Varjelukset osa 1 tuli, siitä tuli uusi suosikkini. Huomenna menen katsomaan osan 2, ja saa nähdä lyökö se taas edeltäjänsä vai ei.
lainaa
no_olen

12.07.2011 klo 16.56

Itse nähnyt neljä ekaa ja vasta neljäs oli onnistunut ja katsottava. Kaksi ekaa karseita lasten elokuvia ja lapsinäytttelijät todella huonoja. Kolmas oli askel parempaa päin olemalla synkkä ja tehosteiltaankin upea elokuva. Harmi vain juoni ei kantanut. Neljäs oli synkkä ja lopun pahistelut todella tyylikästä katsottavaa. Näyttelijät olivat hyviä, paitsi se punatukkainen poika, joka vinkui ärsyttävästi jokaisen repliikin. Sitten sarja jäi itselläni huomiottata, mutta voisin katsastaa nämä jäljellä olevat. Kolmeen ensimmäiseen en palas koskaan.
lainaa
Bamboocha

Rekisteröitynyt 17.09.2007

12.07.2011 klo 17.27

Et vastannut tärkeimpään kysymykseen...
Kuinka monta "NYAAAA" -huutoa Voldis päästi koko leffan aikana?

http://www.youtube.com/watch?v=bFy2K_jo-Kk&feature=relate
lainaa
Justuas

Rekisteröitynyt 20.04.2011

12.07.2011 klo 21.21

En kyl kestäis jos Voldemort huutais useasti leffan ajan: NYAAAAAAH!1
lainaa
i76

13.07.2011 klo 19.31

LEffa oli cool.
lainaa
FourTwenty

13.07.2011 klo 20.26

Miten "Miekka kivessä" slapstick-pätkä liittyi mitenkään arvosteluun? Sori, skippasin vain suoraan loppuun. :/
lainaa
Justuas

Rekisteröitynyt 20.04.2011

13.07.2011 klo 22.16

FourTwenty kirjoitti:
Miten "Miekka kivessä" slapstick-pätkä liittyi mitenkään arvosteluun? Sori, skippasin vain suoraan loppuun. :/


Lue kolmas kappale arvostelusta
lainaa
Burbeting

Rekisteröitynyt 07.12.2007

13.07.2011 klo 22.40

Ilahduttava yllätys tämä. Luulin että tulisi vain mäiskis pumpum ryskettä, mutta kirjaa oli kivasti seurattu uskollsiesti. Lukuunottamatta viimeistä 20 minuuttista, mikä on täysin erilainen kuin kirjassa. Huonolla tavalla.

4/5 potter-standardeilla
lainaa
Tapza

14.07.2011 klo 03.38

En kyllä muista viimeisten minuuttien eronneen kirjan lopetuksesta mitenkään merkittävästi. Pikemminkin leffa oli harmillisen uskollinen alkuperäisteokselle, olivat nimittäin hampaiden kirskuttelujen arvoisia ne kirjan viimeiset sivut.

Yksi sarjan parhaista leffoista ehdottomasti. Hieman hankala tähän on kuitenkin suhtautua, koska aiemmat leffat ovat kusseet niin monta asiaa, että siitä kärsii tämäkin osa. Hyvin onnistunut elokuva kuitenkin, varsinkin aiemmin mainitun tilanteen huomioon ottaen. Tässä oli tunnetta ja sydäntä, kuten mainiossa edeltäjässäänkin. Harmi, ettei läheskään kaikista leffasarjan osista voi sanoa samaa.

3D-efekti oli muuten todella vaisu ja päälleliimattu ja veikkaan sen aiheuttaneen tämän jomottavan päänsäryn, jota poden tätä kommenttia kirjoittaessanikin. En ole 3D-hater, mutta tämä leffa nyt vaan ei hyötynyt efektistä oikein millään tapaa ja se oli muutenkin heikosti toteutettu, ilmeisesti vain kesken tuotannon heitetty mukaan koska "pakko olla". 2D-näytöksiä ei valitettavasti täällä päin esitetty.
lainaa
Jugga32

14.07.2011 klo 07.44

Ollut viimeisimmät leffat sen verta karuja että ei edes viitti kattoa enää tätä vaikka olisikin katsottava kun koko sarja on niin kustu. Tääki viellä kunno rahastus että kahessa osassa tehtii dollarin kuvat silmissä. Vaikka ei ollut edes paksu kirja.
lainaa
Bamboocha

Rekisteröitynyt 17.09.2007

14.07.2011 klo 10.33

Jugga32 kirjoitti:
Ollut viimeisimmät leffat sen verta karuja että ei edes viitti kattoa enää tätä vaikka olisikin katsottava kun koko sarja on niin kustu. Tääki viellä kunno rahastus että kahessa osassa tehtii dollarin kuvat silmissä. Vaikka ei ollut edes paksu kirja.

Nää viimeisimmät on ollu just ne parhaat. Half-Blood Prince ja Deathly Hallowsit selvästi parhaat leffasarjasta.
lainaa
Burbeting

Rekisteröitynyt 07.12.2007

14.07.2011 klo 15.10

Tapza kirjoitti:
En kyllä muista viimeisten minuuttien eronneen kirjan lopetuksesta mitenkään merkittävästi. Pikemminkin leffa oli harmillisen uskollinen alkuperäisteokselle, olivat nimittäin hampaiden kirskuttelujen arvoisia ne kirjan viimeiset sivut.

Yksi sarjan parhaista leffoista ehdottomasti. Hieman hankala tähän on kuitenkin suhtautua, koska aiemmat leffat ovat kusseet niin monta asiaa, että siitä kärsii tämäkin osa. Hyvin onnistunut elokuva kuitenkin, varsinkin aiemmin mainitun tilanteen huomioon ottaen. Tässä oli tunnetta ja sydäntä, kuten mainiossa edeltäjässäänkin. Harmi, ettei läheskään kaikista leffasarjan osista voi sanoa samaa.

3D-efekti oli muuten todella vaisu ja päälleliimattu ja veikkaan sen aiheuttaneen tämän jomottavan päänsäryn, jota poden tätä kommenttia kirjoittaessanikin. En ole 3D-hater, mutta tämä leffa nyt vaan ei hyötynyt efektistä oikein millään tapaa ja se oli muutenkin heikosti toteutettu, ilmeisesti vain kesken tuotannon heitetty mukaan koska "pakko olla". 2D-näytöksiä ei valitettavasti täällä päin esitetty.
lainaa
Burbeting

Rekisteröitynyt 07.12.2007

14.07.2011 klo 15.11

Tapza kirjoitti:
En kyllä muista viimeisten minuuttien eronneen kirjan lopetuksesta mitenkään merkittävästi. Pikemminkin leffa oli harmillisen uskollinen alkuperäisteokselle, olivat nimittäin hampaiden kirskuttelujen arvoisia ne kirjan viimeiset sivut.


En nyt puhu aivan aivan vimeisist äsivuista (Epilogi) vaan sitä edeltäneestä viimeisestä taistelusta (Eli viimeisen kirjan vimeisen luvun tapahtumista lähinnä puhun)
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

14.07.2011 klo 18.38

Olihan se kerrassaan loistava päätös sarjalle. Kuten joku jo sanoikin, niin nyt viimeistään on lapsuus ohi. Näiden elokuvien aikana tuli kasvettua jostain 10-vuotiaasta naperosta täysi-ikäiseksi. Kyynel.

Voi sisältää tahattomia spoilereita, muttei luulisi paljastavan mitään muuta kuin kaiken ilmiselvän (hyvä voittaa pahan, jne.):

Juoni oli mielettömän hyvä. Käänteitä ei osannut odottaa lainkaan ja tämä suurin paljastus vielä nitoi hienosti koko sarjan yhteen. Koulussa käytävä sota oli myös mittakaavaa 'eeppinen'. Sivuhahmot nousivat esiin, pakolliset koko sarjan ajan ilmiselvät romanssit toteutettiin viimein, ja kaikissa sarjan tärkeissä paikoissa vierailtiin yhden elokuvan aikana; niin salaisuuksien kammiossa kuin huispauskentälläkin.

5/5 - Potter-sarjan paras osa.
lainaa
Jonne

14.07.2011 klo 22.34

VOLDEMORD TAHTOO
BERUNASALAATTI
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

15.07.2011 klo 01.02

3/5 tai 4/5 , en osaa ihan päättää.

Kaverit, joiden kanssa tuon kävin katsomassa, motkottivat aika paljon dramatisoinnista ja turhasta äksönistä. Minusta tällä kertaa lisäyksissä ja poistoissa ei ollut käytännössä mitään vikaa, vaan kaikki oli tehty hyvällä maulla. Mitään turhia lisäyksiä kirjaan verrattuna ei edes ollut, koska jouduin vielä korjaamaan tuttujeni väitteitä - suurin osa heidän valittamistaan asioista meni tasan niin, kuin kirjassa luki.

Lapsinäyttelijät alkavat loppua kohden ehkä vähän tönköiltä tuntua, ja muutama turha efektihomma ja huumorijuttu tässä oli, jotka vaan vituttivat. 3/5 arvosanaa puollan, koska leffan jälkeen jäi olo, että ei tätä uudestaan kovin tee mieli katsoa. 4/5 sen vuoksi, että kyllä mä viihdyin ihan koko elokuvan ajan ja välillä tuli olo, että pituutta olisi saanut olla lisää katsojien virtsarakon kustannuksellakin.

... 5/5 leffan tästä saisi oikeastaan vain, jos lähdemateriaalissa ei olisi niin happy happy ending kunn siinä nyt vain sattuu olemaan.
lainaa
Aatu

15.07.2011 klo 13.00

Niin elokuva jätti paljastamatta yhden kiinnostavan asian. Kenestä tuli tylypahkan rehtori? Tuliko se siitä naisopesta joka voitta Kalkaroksen vai tuliko Potterista vai mitä? Ja oliko Potter siinä 19-vuotta myöhemmin maailman mahtavin velho, niin kuin voisi olettaa?
lainaa
Justuas

Rekisteröitynyt 20.04.2011

16.07.2011 klo 10.53

Aatu kirjoitti:
Niin elokuva jätti paljastamatta yhden kiinnostavan asian. Kenestä tuli tylypahkan rehtori? Tuliko se siitä naisopesta joka voitta Kalkaroksen vai tuliko Potterista vai mitä? Ja oliko Potter siinä 19-vuotta myöhemmin maailman mahtavin velho, niin kuin voisi olettaa?


Muistaakseni Minerva McGarmiwasta tuli Tylypahkan rehtori
lainaa
Justuas

Rekisteröitynyt 20.04.2011

16.07.2011 klo 22.43

Paras Potter leffa
lainaa
Talmunen

Rekisteröitynyt 20.12.2010

19.07.2011 klo 16.15

http://www.youtube.com/watch?v=ecJPePkZ6Ao MCGarmiwasta tuli rehtori
lainaa
magicneverend

06.01.2012 klo 18.29

Miksi lopun olisi pitänyt olla tajunnan räjäyttävä? Jos Voldemort olisi noussut kuolleista ja tappanut Harryn noin vain, ihmiset olisivat olleet aika tuohduksissaan. Kirjankaan loppu ei ollut mitenkään tajunnan räjäyttävä - mutta se oli kuitenkin hirvittävän liikuttava ja tunteikas. Samoin elokuvan loppu.
Pitää lukea kirjat tai ainakin katsoa kaikki elokuvat ajatuksella, että ymmärtää viimeisestä elokuvasta kaiken tarvittavan. Kaikkien tuntemieni Potter-fanien mielestä elokuva oli loistava. Se ei ollut liioiteltu, eli juuri täydellinen. Ihana.
Jos elää uskossa, että elokuvien loppujen pitää olla tajunnan räjäyttäviä ja übermahtavia, menettää paljon.
Vaaditte liikaa pojalta, joka on menettänyt vanhempansa, sukulaisensa ja ystävänsä, pojalta joka elää.

Harry Potter herättää minussa todella paljon tunteita, ja itku kurkussa oli seurattava viimeistä elokuvaa. Näyttelijät olivat _loistavia_, kuten myös elokuvan lavasteet. Potterit elää aina mun sydämmessä
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova