Tuorein sisältö

Useat striimaajat saivat Twitchissä noottia tekijänoikeusrikkomuksista - tuhannet videopätkät joutuivat roskakoriin

09.06.2020 klo 20.00 | Luettu: 3645 kertaa | Teksti: Miia Lyyra


Viime viikonlopun aikana useat suoratoistopalvelu Twitchiin striimaavat ovat raportoineet saaneensa ilmoituksia tekijänoikeusrikkomuksista. DMCA (Digital Millennium Copyright Act) lakiin viitanneet viestit kehoittivat striimaajia poistamaan kaikki videopätkät vuosilta 2017-2019, joissa kuullaan kopiosuojattua musiikkia. Käytännössä tämä tarkoittaa tuhansia poistettavia videoita. Twitch kertoo twiitissä, että massiiviseen DMCA-tilanteeseen on johtanut materiaalien omistajien esittämät vaatimukset.

Osa vaatimuksia saaneista striimaajista ei kuitenkaan niele vaatimuksia suoraan, vaan kritisoi Twitchiä muun muassa siitä, ettei klippejä ole helppoa poistaa. Lisäksi tapaus on kirvoittanut keskustelua kopiosuojatun materiaalin levittämisestä. Keskustelua on käyty muun muassa siitä, kuinka oikeutettua striimaajan on ansaita itselleen rahaa kuuntelemalla tekijänoikeuksien alaista musiikkia tai katsomalla esimerkiksi muiden tekemiä YouTube-videoita.

Useat käyttäjät myös pelkäävät uransa puolesta, sillä mikäli Twitch joutuu antamaan kolme varoitusta, seuraa siitä automaattisesti käyttäjätunnuksen sulkeminen. Aiheesta lähtenyttä keskustelua voit lukea esimerkiksi alla olevan twiitin kautta. Myös Kotaku on kirjoittanut aiheesta uutisen, jossa muutamat striimaajat kertovat mielipiteensä aiheesta.

Twitch kuitenkin muistuttaa, että säännöissä on alun perinkin kielletty kopiosuojatun materiaalin levittäminen. Musiikin käyttämiseen liittyvissä ohjeissa muistutetaan, että sääntöjen rikkomisesta voi seurata muun muassa kanavan sulkeminen.


V2.fi | Miia Lyyra
< Arcade-aarteita Amer... Sony Europelle mäjäh... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (4 viestiä)

fhoafbdj

10.06.2020 klo 07.02

pistaisivat reilusti vaan kaikli bannaten..nahtaisiin miten katsojat jaksavat katsella pelkkaa puhetta tai hissimusiikkia. toki aika moni noista on sen verran rikas et voisi helposti tekijamoikeuskulut maksaa niinkuin pienimmatkin leffatekijat maksaa
lainaa
StreamersGuides

10.06.2020 klo 10.48

On sitä jo pitemmän aikaa odotettukkin milloin tämä tapahtuu. Harmillista kyllä tilanne on myös sellainen että moni striimeri ei oikeasti tiennyt että ei saa soitella ihan mitä tahansa striimissä koska muutkin niin tekee.

Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla mikähän teoston lisensseistä kattaa tällaisen toistamisen näin suomenkamaralla. Suoraan ei tälläiseen löydy mitään musiikkiluvista.

Jos, täällä sattuu striimaajia olemaan niin mie kasasin listaan Spotify ja YouTube listoja kuin myös paikkoja joista voi suorilta hankkia maksua vastaan lisenssin jolla voi soitella musiikkia striimissä.: https://streamersguides.com/music-for-streams/

CommanderRoot myös tekaisi työkalun millä voi poistella clippejä suorilta: https://twitter.com/CommanderRoot/status/12698830954461593

Näin helpotetaan poistamisen tuskaa tosiaan. Monilla striimereillä on satoja ja jopa tuhansia poistettavia clippejä ja videoita.
lainaa
miialyyra

Moderaattori

Rekisteröitynyt 15.05.2017

10.06.2020 klo 11.34

StreamersGuides kirjoitti:


Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla mikähän teoston lisensseistä kattaa tällaisen toistamisen näin suomenkamaralla. Suoraan ei tälläiseen löydy mitään musiikkiluvista.
.


Teostolla ja Twitchillä ei tällä hetkellä ole keskinäistä sopimusta, jolloin myöskään Teosto ei voi lupaa myöntää. Tässä Teostolta PDF-tiedostona oleva havainnollistava lappunen eri somekanavien ja nettijuttujen lupa-asioista: https://www.teosto.fi/sites/default/files/files/Musiikki_n

Kysyin vuosia sitten Teostolta tätä asiaa ja jo silloin he kertoivat, että ovat neuvottelemassa sopimusta, joka on käytössä esimerkiksi YouTuben kanssa. Ilmeisesti sopimuksien väsääminen on hidasta, kun asiasta on kohta vierähtänyt reilut kolme vuotta.

Jotkut ovat muuten myös kommentoineet, että ovat käyttäneet tekijänoikeusvapaata musiikkia / ostaneet oikeudet musiikin soittamiseen joltakin firmalta ja siitä huolimatta ovat saaneet huomautuksia/kappaleet ovat mykistetty. Hommassa on parantamista, jos luvallisistakin kappaleista voi saada sanktioita.
lainaa
sentex

Rekisteröitynyt 08.01.2010

10.06.2020 klo 15.13

Koen tämän twitch tilanteen lähinnä huvittavana, koska se on viimeisimpiä paikkoja jossa ns omaa lempimusiikkia enää käytetään. Youtube, vimeo, tiktok ym mediaplatformien yhteisöt ovat jo aika hyvin omaksuneet käyttöönsä ilmaiskirjastot sekä lisenssipohjaiset musiikintarjoajat. Esimerkkinä epidemic sound sekä uusi tulokas artlist. Ymmärrän toki että streamaus on myös omaa hauskanpitoa jossa mielellään kuuntelee mieluistaan musiikkia, mutta jos sillä tekee tai yrittää tehdä rahaa, on yksittäisten artistien kappaleiden kuuntelu ymmärrettävästi kiellettyä. Itse teen videoita kahdelle eri kanavalle youtubeen. Toiseen suomeksi ja toiseen englanniksi ja käytän kummassakin epidemic soundin 13e kuukausilisenssiä ja olen ollut siihen tyytyväinen. En siis edes tee rahaa videoilla, mutta käytän silti lisebssoitua musiikkia jotta voin tehdä mieleistäni sisältöä. Kuuntelen myös useampaa epidemic soundin kappaletta myös vapaa-ajallani ja pidän musiikkia todella korkealaatuisena 13e/kk lisenssin hintaan nähden.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova