Tuorein sisältö

Apple ei anna muiden leikkiä alustallaan - Microsoftin Project xCloud ja muut striimauspalvelut eivät pääse iOS-kauppaan

08.08.2020 klo 14.00 | Luettu: 2353 kertaa | Teksti: Mikko SeppänenMicrosoft on poikkeuksellisen suorapuheisesti tuominnut Applen päätöksen olla päästämättä Microsoftin Project xCloud -pilvipelauspalvelua iOS-kauppapaikkaan. Syyksi päätökselle Applen mukaan on se, että pilvipalveluissa pelattavissa olevat pelit eivät käy läpi App Storen hyväksymisprosessia.

Microsoftin lausunnon mukaan Applen vaatimus asettaa pelistriimauksen täysin eriarvoiseen asemaan esimerkiksi elokuvien- ja tv-sarjojen striimaukseen tarkoitettujen palveluiden kuten Netflixin ja YouTuben kanssa. Huolimatta siitä, että näissä palveluissa olisi jotain interaktiivista sisältöä, kuten vaikkapa Netflixin Black Mirror: Bandersnatch, niin Apple ei silti ole vaatimassa jokaisen tv-sarjan tai YouTube-videon erillistä hyväksymistä.

Lausunnon mukaan kaikki Project xCloud- ja Xbox Game Pass -palveluissa olevat pelit ovat joka tapauksessa jo tarkastettu itsenäisten toimijoiden kuten ESRB:n ja PEGI:n toimesta. Microsoft ei suinkaan ole yksin Apple-ongelmansa kanssa, vaan Applen iOS-laitteiden ulkopuolelle ovat jääneet myös muut suoraan pelaamiseen keskittyneet pilvipalvelut kuten Googlen Stadia sekä Nvidian GeForce Now.

Myös äskettäin iOS-laitteille lopultakin julkaistu Facebook Gaming -sovellus on joutunut jättämään App Store -versioistaan pois suoraan pelien pariin päästävän Instant Gaming -ominaisuuden. Tämä siitäkin huolimatta, että Facebookin mukaan 95 prosenttia Facebook Gaming -sovelluksen käyttäjistä käyttää sovellusta pelistriimien seuraamiseen.

Applen äärimmäisen tiukat vaatimukset striimauspalveluille ei kuitenkaan ole estänyt aivan kaikkien sovellusten pääsyä App Storeen. Virtuaalikoneiden vuokraukseen erikoistunut Shadow-pilvipelauspalvelu on saanut oman sovelluksensa Applen kauppapaikalle jättämällä siitä pois suoraan peleihin päästävän pikakäynnistys-ominaisuuden. Tällöin Shadow-palvelu muistuttaa enemmänkin virtuaalista työpöytää, jotka taas kuuluvat Applen puolesta hyväksyttyihin sovelluksiin, huolimatta siitä käyttäisikö sitä pelkästään pelaamiseen.

Virtuaalinen työpöytä -lähestymistapa ei kuitenkaan ole mahdollista puhtaasti pelaamiseen keskittyneille palveluille kuten Project xCloudille, Stadialle tai GeForce Now:lle. Jää kuitenkin nähtäväksi mitä tulevaisuudessa tapahtuu, jos pilvipelaaminen ja pelistriimaus nousevat tulevaisuudessa erityisen suosituiksi, niin jääkö Applen laitteet ilman näitä palveluita vai laajentaako Apple omaa toimintaansa tähän suuntaan.

Lisäksi on myös mielenkiintoista nähdä törmääkö Apple päätös esimerkiksi Euroopan Unionissa kilpailulainsäädäntöön, sillä päätös sulkea Apple Arcaden mahdolliset kilpailijat ulos epärealistisilla vaatimuksilla voitaisiin hyvinkin nähdä oman aseman väärinkäyttönä. Ei suinkaan olisi mahdotonta nähdä tilannetta, jossa hieman ironisesti Microsoft valittaisi oikeusteitse Applen markkina-aseman väärinkäytöstä.

Lähteet: The Verge, GamesIndustry.biz

V2.fi | Mikko Seppänen
< Tarjolla taas ilmais... Yksi Remedyn perusta... >

Keskustelut (1 viestiä)

Cubisti

09.08.2020 klo 09.59

Eikö tämä ole verrattavissa Citirixiin ja miten sen käytön laillisuus Applen ekosysteemissä? Eli kokonaisuutena ei mene ihan johdonmukaisesti. Perhe on Applen ekosysteemissä ja pelit XBoxilla, mutta tämä ei ole syy vaihtaa Androidiinkaan. Sen verran syvällä ollaan esim. ostettujen elokuvien ja kuvapalveluiden osalta että nyt mennään sitten näin.

Ehkä joku Android tabletti mökille jos ihan hirvittävän paljon polttelee. Ei ole tosin ollut tarvetta vielä ja Switch on toiminut tarvittaessa mobiilin tarpeeseen
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova