Tuorein sisältö

Fortnite-oikeusjutun viimeisimmät käänteet - Microsoft heitti oman lusikkansa soppaan ja tuomari kielsi Applea poistamasta Epicin kehittäjätilejä

25.08.2020 klo 20.30 | Luettu: 4043 kertaa | Teksti: Mikko SeppänenApplen ja Epic Gamesin oikeustaisteluksi muuttunut kiista Fortniten mikromaksuista ja iOS-alustan App Store -kaupan maksupolitiikasta on saanut jälleen parin viime päivän aikana uusia käänteitä. Tällä kertaa Microsoft on lähettänyt oikeudelle oman Epic Gamesia tukevan lausuntonsa ja jutusta vastuussa oleva tuomari on toistaiseksi kieltänyt Applea poistamasta Epicin kehittäjätilejä tai estämästä Unreal-pelimoottoria.

Sunnuntaina Microsoft lähetti oikeudelle pelipuolen johtoon kuuluvan Kevin Gammillin kirjoittaman lausunnon reaktiona Applen uhkaukseen poistaa Applen kehittäjätilit ja näin estää Epiciltä mahdollisuus kehittää Unreal-pelimoottoria iOS- sekä Mac-alustoilla.

Lausunnon tarkoituksena on todistaa Applen toimien haittaavan Epicin Unreal-kehityksen lisäksi etenkin myös muita pelinkehittäjiä, sillä Unreal on yksi suosituimmista kolmannen osapuolen valmistamista ja saatavilla olevista pelimoottoreista. Gammillin mukaan Microsoft ja muut pelinkehittäjät päätyisivät todennäköisemmin valitsemaan jonkun muun pelimoottorin, jos Apple estäisi Epic Gamesia kehittämästä ja tukemasta Unreal-pelimoottoria omissa käyttöjärjestelmissään. Apple taas on oikeudelle antamassaan lausunnossa väittänyt, että sen toimenpiteet eivät aiheuttaisi merkittävää haittaa Unreal-kehitykselle tai muille osapuolille.

Microsoftilla on toki tämän oikeusjutun ulkopuolella myös oma riitä Applen kanssa, siitä kun Apple esti Project xCloud-striimauspalvelun omasta sovelluskaupastaan vedoten siihen ettei palvelussa olevat pelit käy läpi Applen omaa tarkastus- ja hyväksymisprosessia. Applen antamat syyt kuulostavat hieman kyseenalaisilta sen jälkeen kun julkisuuteen vuosi tieto Applen omasta patentista koskien pelistriimausta.

Microsoftin lähettämällä lausunnolla mahdollisesti oli myös vaikutusta, sillä maanantaina oikeusjutusta vastuussa oleva tuomari Yvonne Gonzalez Rogers teki tilapäisen päätöksen, joka estää Applea rajoittamasta Epicin kykyä tukea Unreal-pelimoottoria. Tämä tarkoittaa sitä, että Apple ei saa toistaiseksi poistaa Epicin Unreal-pelimoottorin ylläpidosta vastuussa olevia kehittäjätilejä tai muutenkaan estää Epic Gamesia ylläpitämästä sitä.

Tuomarin päätös ei kuitenkaan pakota Applea palauttamaan Fortnite-peliä takaisin App Store -kauppaan, toisin kuin Epic Games olisi toivonut, mutta sen mukaan Unreal-pelimoottoriin kohdistuvat estot olisivat haitanneet merkittävästi oikeusjuttuun liittymättömiä kolmansia osapuolia eli muita pelinkehittäjiä.

Päätöksen tarkoituksena on siis ylläpitää olemassa olevaa asiantilaa vähintään siihen saakka, että oikeusjutun osapuolet esittävät oikeudelle täydet argumenttinsa koskien alustavaa kieltoa. Tämä tulee tapahtumaan syyskuun 28. päivä, jolloin selviää mitä lisätoimenpiteitä Apple voi mahdollisesti kohdistaa Fortnite tai Unreal-pelimoottoria kohtaan.

Koko oikeusjutun päättyminen on kuitenkin kuukausien, ellei vuosien päässä, sillä Epicin asianajajat ovat sanoneet tarvitsevansa vähintään neljästä kuuteen kuukautta pelkästään oikeuskäsittelyn valmisteluihin, ja Apple haluaa oikeuskäsittelyn olevan vasta 10 kuukauden päästä.

Lähteet: Eurogamer, Digitaltrends, The Verge

V2.fi | Mikko Seppänen
< Yakuza liihottelee l... Tietovuotojen mukaan... >

Keskustelut (1 viestiä)

jördis

26.08.2020 klo 08.50 4 tykkää tästä

hienoa että epic sai pienen erä voiton tossa jutussa.onhan se törkeää applelta estää unreal pelimoottorin käyttämistä.siinä muutkin firmat kärsii eikä pelkästään epic.applen ahneus kukoistaa.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova