Tuorein sisältö

Halo-säveltäjät haastoivat Microsoftin oikeuteen maksamattomien rojaltien vuoksi - harkitsevat pyytävänsä oikeudelta Halo tv-sarjan julkaisun lykkäämistä

11.02.2022 klo 22.00 | Luettu: 2219 kertaa | Teksti: Mikko Seppänen



Halo-pelisarjan alkuperäiset säveltäjät Marty O'Donnell ja Mike Salvatori ovat haastaneet Microsoftin oikeuteen maksamattomiin rojalteihin liittyen ja ovat myös äskettäin ohjeistaneet asianajajiaan selvittämään tulevan Halo televisiosarjan julkaisun lykkäämistä siinä käytetyn musiikin perusteella.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Eurogamer-sivusto, joka myös haastatteli O'Donnellia ja Salvatoria oikeusjuttuun liittyen.

Säveltäjät olivat nostaneet oikeuskanteen jo vuoden 2020 kesäkuussa ja se on hiljalleen edennyt siihen pisteeseen, että ensi viikolla osapuolet ovat tapaamassa sovittelun merkeissä mutta elleivät Microsoft ja säveltäjät pääse silloin yhteisymmärrykseen, niin juttu tulee mahdollisesti etenemään oikeudenkäyntiin saakka.

O'Donnell ja Salvatori kertovat yrittäneensä yli vuosikymmenen ajan saada selvyyttä rojalteista Microsoftilta liittyen näiden Halo-pelisarjaan varten säveltämään musiikkiin, joihin kuuluu sekä pelisarjan tunnistettava pääteema että tunnettu munkki-tyylinen messu.

Microsoftin ja säveltäjien näkemykset eroavat erityisesti siitä, onko O'Donnellin ja Salvatorin tekemä musiikki tehty tilaustyönä, niin että oikeudet ovat siirtyneet automaattisesti Microsoftille vai lisensoimalla, jolloin Microsoftin olisi kuulunut maksaa sävellysten käytöstä tai uudelleensovittamisesta rojalteja alkuperäisille säveltäjille.

Eurogamerin haastattelussa O'Donnell ja Salvatori kertovat tehneensä musiikin O'Donnell Salvatori Inc. -yrityksen nimissä ja lisensoineensa sen Bungielle jo ennen kuin Microsoft osti pelinkehittäjän itselleen. O'Donnell siirtyi kyllä vain 10 päivää ennen Microsoft-hankintaa Bungien palkkalistoille mutta kertoo haastattelussa lisänneensä työsopimukseensa kohdan, jonka mukaan Halo-musiikki on lisensoitua ja sen omistaa täysin O'Donnell Salvatori Inc.

Vuonna 2000 pelistudioiden omat säveltäjät olivat O'Donnellin mukaan harvinaisia mutta säveltäjät kertovat tehneensä sopimuksen, joka mukailisi elokuva- ja televisioalan vastaavia, eli joissa O'Donnell ja Salvatori luopuisivat julkaisu- ja tekijänoikeuksista mutta saisivat silti 20 prosenttia rojalteja pelin ulkopuolella tapahtuvasta käytössä, kuten soundtrack-myynnistä tai mainoksista. Tämä O'Donnellin mukaan noudattaisi tekijänoikeusjärjestö ASCAP:in (American Society of Composers, Authors and Publishers) tyypillistä sopimusmallia.

O'Donnellin mukaan Microsoft on maksanut joka vuosineljännes rojalteja molemmille säveltäjille, mutta maksuissa ei ole näkynyt lainkaan kirjanpitoa siitä, miten maksut ovat muodostuneet. Tämä lopulta sai O'Donnellin ja Salvatorin epäilemään niiden paikkansapitävyyttä, sillä esimerkiksi Halo 2 Soundtrack myi heidän mukaansa todella paljon.

Säveltäjiä myös suututtaa se, että heitä ei lainkaan mainittu viime vuoden lopulla ilmestyneen Halo Infiniten tekijöissä, vaikka peli käyttää yhä O'Donnellin ja Salvatorin sävellyksiin pohjautuvaa musiikkia. Lisäksi säveltäjät olivat erityisen loukkaantuneita siitä, että tulevan Halo-sarjan mainonnassa sekä Paramount+ -palvelun mainonnassa on käytetty heidän musiikkiaan ilman, että siitä on maksettu korvauksia.



O'Donnellin mukaan oikeuskanteessa on kuitenkin puhtaasti kyse siitä kuinka paljon Microsoft mahdollisesti on yhä velkaa rojaltimaksuja sekä mahdollisista vahingonkorvauksista eikä koske lainkaan Halo-musiikin tekijänoikeuksia.

Nähtäväksi jää miten säveltäjien oikeusjuttu tulee päättymään. O'Donnell onnistui kuitenkin alun perin vuonna 2015 voittamaan Bungieta vastaan nostamansa oikeudenkäynnin mutta joutui viime syksynä itse lopulta maksumieheksi rikottuaan tuon oikeustapauksen päätöksen ehtoja.

Lähde: Eurogamer

V2.fi | Mikko Seppänen
< Bowser joutuu vankil... Yli 160 000 allekirj... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova