Tuorein sisältö

EA voitti lootbox-oikeustaiston - Hollannin korkein oikeus kumosi 10 miljoonan euron sakot

09.03.2022 klo 22.30 | Luettu: 1389 kertaa | Teksti: Mikko SeppänenPelijulkaisija EA:n huippusuosittu FIFA-pelisarja on saanut viime vuosina paljon huomiota sen Fifa Ultimate Team -pelitilasta ja etenkin siihen myytävistä lootbox-tyylisistä korttipaketeista.

Euroopassa sekä Hollanti että Belgia ovat ottaneet tiukan linjan lootboxien määrittelyssä uhkapelaamiseksi ja Haagissa sijaitseva tuomioistuin määräsikin vuoden 2020 lokakuussa EA:n poistamaan FIFA-pelisarjasta mahdollisuuden korttipakettien ostoon. Samalla oikeus antoi EA:lle 500 000 euron viikoittain kasvavan uhkasakon, jonka maksimimäärän olisi 10 miljoonaa euroa.

Luonnollisesti pelijulkaisija ilmoitti valittavansa päätöksestä ja tänään Hollannin korkein oikeus antoi asiasta päätöksensä, joka kumoaa Haagin tuomioistuimen aiemman päätöksen ja toteaa ettei EA tai FIFA-pelisarja ole sittenkään rikkonut maan uhkapelejä koskevaa lainsäädäntöä.

Korkeimman oikeuden viimeisimmän päätöksen mukaan FUT-pelitilan korttipaketteja ei voida pitää uhkapeleinä sen vuoksi, että kyseessä ei ole kokonaan oma erillinen pelinsä ja korttien ostaminen sekä avaaminen on osa laajempaa taitopohjaista peliä, johon korttipaketit yksinkertaisesti lisäävät vain "satunnaisuuden elementin".

Lisäksi korkeimman oikeuden mukaan valtaosa ostetuista korttipaketeista käytetään itse pelaamiseen ja pelin ympärillä pyörivä harmaa talous keskittyy enemmän kokonaisten pelitilien myymiseen eikä yksittäisiin paketteihin tai niiden sisältöön. Täten koska korttipaketit eivät ole oma itsenäinen pelinsä kyseessä ei ole Hollannin lainsäädännön kuvailema erillisen lisenssin vaativa uhkapelaaminen.

Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että Haagin tuomioistuimen antama uhkasakko on samalla mitätön ja myös mahdollisesti sitä, että EA voi jatkossa Hollannissa jatkaa ilman ongelmia FUT-korttipakettien myyntiä. Ainakin pelijulkaisijan Eurogamer-sivustolle antamassaan lausunnossa EA:n edustaja kertoo "Tämänpäiväisen päätöksen vahvistaneen julkaisijan näkemyksen siitä ettei mitään FIFA:n tai FIFA Ultimate Teamin osaa voida pitää uhkapelaamisena Hollannin lainsäädännön kohdalla".

Ainakin toistaiseksi kuitenkin Belgiassa maan lainsäädännön silmissä lootboxit ovat yhä laittomia ja EA onkin poistanut mikromaksut siellä myydyistä peleistä jo vuodesta 2019 lähtien.

Lähde: Eurogamer


V2.fi | Mikko Seppänen
< Batmanin kaverit pää... State of Play esitte... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova