Tuorein sisältö

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mielestä yllätyslaatikoiden sääntelyä tulisi lisätä

02.06.2022 klo 20.00 | Luettu: 1731 kertaa | Teksti: Miia Lyyra


Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on ottanut kantaa yllätyslaatikoiden eli lootboxien säännöstelyyn. THL:n julkaiseman tiedotteen mukaan yllätyslaatikoiden säännöstelyä tulisi lisätä.

Tiedotteen mukaan lainsäädäntö ja valvonta kaipaa selkeytystä. THL:n mukaan on mahdollista, että joissakin tapauksissa rahapelien tunnusmerkit voivat täyttyä, jolloin yllätyslaatikot olisivat lainvastaisia. Lootboxeihin liittyvät vastuut ovat kuitenkin jakautuneet usean viranomaisen kesken. Esimerkiksi Suomessa rahapelien valvonta kuuluu Poliisihallitukselle.

”Useissa tutkimuksissa yllätyslaatikoiden oston on todettu olevan yhteydessä rahapeliongelmiin liittyvään käyttäytymiseen, siksi niiden käyttöä osana digipelejä tulee selkeyttää. Yllätyslaatikoista kyseenalaisimpia ovat ne, jotka ovat alaikäisille markkinoiduissa peleissä ja joiden toimintamekanismi muistuttaa rahapelaamista ja altistaa alaikäiset mahdollisesti kokeilemaan rahapelaamista herkemmin”, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Sari Castrén tiedotteessa.

Poliisihallituksen ylitarkastaja Mikko Cantell puolestaan kommentoi tilannetta tiedotteessa seuraavasti: ”Yllätyslaatikot ovat viime vuosina yleistyneet digipelaamisessa ja niitä on hyvin monenlaisia. Laatikot eivät sinänsä ole arpajaislain vastaisia. Ne ovat sitä ainoastaan siinä tapauksessa, että ne täyttävät arpajaisten tunnusmerkit. Rahapelaamiseen liittyy huomattavia taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja, jotka eivät kuulu lasten ja nuorten digipelaamiseen”

Suomi ei ole ensimmäinen maa, joka pohtii yllätyslaatikoiden kohtaloa. Esimerkiksi Belgiassa lootboxit ovat olleet laittomia vuodesta 2019 alkaen. Lisäksi esimerkiksi Hollanti on yrittänyt tiukentaa yllätyslaatikoihin liittyviä lakeja. Myös Yhdysvalloissa on yritetty ajaa läpi lakeja, joka kieltäisi lootboxit.

Lisätietoja aiheesta voit lukea THL:n sivuilta.

V2.fi | Miia Lyyra
< PC-pelikeräilijöitä ... Steam Deck -telakan ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova