Tuorein sisältö

Pelaajat nostivat joukkokanteen Yhdysvalloissa estääkseen Microsoftia ostamasta Activision Blizzardia

22.12.2022 klo 23.10 | Luettu: 1530 kertaa | Teksti: Mikko SeppänenRyhmä amerikkalaisia pelaajia ei ole ollut innoissaan Microsoftin aikomuksesta hankkia pelijulkaisija Activision Blizzard ja onkin nostanut joukkokanteen, jonka tarkoituksena on estää suunnitellut jättikaupat. Kaliforniasta, New Jerseystä ja New Mexicosta kotoisin olevat kymmenen pelaajaa eivät ole toki ainoita jotka vastustavat kauppaa, sillä Yhdysvaltain kauppakomissio nosti joulukuun alussa oman oikeusjuttunsa estääkseen Microsoftin ostosuunnitelmat.

Sekä pelaajien että kauppakomission oikeusjutuissa on kuitenkin hyvin samankaltaiset perustelut, sillä oikeusjutun jättäneet pelaajat väittävät toteutuessaan kauppojen aiheuttavan haittaa kilpailulle ja antavan Microsoftille mahdollisuuden "sulkea kilpailijoita, rajoittaa tuotantoa, vähentää kuluttajien vaihtoehtoja ja nostaa hintoja".

Yhdysvalloissa vuonna 1914 säädetty kilpailulaki Clayton Antitrust Act antaa myös kuluttajille mahdollisuuden kilpailijoiden tavoin vastustaa mahdollisia yrityskauppoja, jos näiden koetaan mahdollistavan monopolistista käytöstä tai aiheuttavan muuten kilpailullista haittaa kuluttajille.

Tähän lakiin pohjautuen erityisesti Call of Duty -pelisarjan faneiksi sekä pääasiassa PlayStation-konsolien käyttäjiksi tunnustautuvat pelaajat ovat huolissaan juurikin suosikkipelisarjastaan ja vetoavat siihen, että pelaajat ovat erityisesti alttiita mahdollisille hinnannostoille koska eivät välttämättä voi korjata suosikkipelejään toisilla. Lisäksi pelaajien mukaan Microsoftin lupaukset tuoda Call of Duty -pelisarja kymmenen vuoden ajan muille alustoille ei tule tarkoittamaan sitä, että peli ilmestyisi samaan aikaan, olisi samanlaatuinen tai sisältäisi samat ominaisuudet ja päivitykset.

Kanteen nostajien mukaan Microsoft voisi käyttää Activision Blizzardin suosittuja pelejä vahvistaakseen johtavaa asemaansa pilvipelimarkkinoilla ja ajaakseen kilpailijat pois ennen kuin näillä olisi mahdollisuus pärjätä. Samaten eksklusiiviset ominaisuudet Microsoftin alustoille ajaisivat pelaajat pois muilta ja tämä antaisi pelaajien mukaan Microsoftille "kyvyn ja kannustimen erilaisille taktiikoille Sonyn sulkemiseen markkinoilta".

Oikeusjutun mukaan peliteollisuuden tulevaisuudelle olisi parempi jos kaupat eivät toteutuisi ja Activision Blizzard pysyisi itsenäisenä julkaisijana sekä yhtenä Microsoftin ainoista isoista kilpailijoista.

Microsoft on Ars Technica -sivulle antamassaan vastineessa todennut pelaajien huolien olevan turhia ja firman aikovan taistella sekä pelaajien että kauppakomission oikeusjuttua vastaan todistaakseen suunniteltujen kauppojen olevan markkinoille hyväksi.

Nähtäväksi siis yhä jää miten Activision Blizzardin jättikauppojen käy mutta esimerkiksi Iso-Britannian kilpailuviranomaiset kertoivat, että 75 prosenttia kuluttajilta tulleesta palautteesta kannattivat kauppoja.

Lisäksi voi olla vaikeaa osoittaa Microsoft käyttävän hyväkseen dominoivaa markkina-asemaa, sillä Xbox-konsolit eivät suinkaan ole maailmanlaajuisesti myyntitilastojen kärjessä. Microsoftilla voi myös pilvipelipalveluiden suhteen olla mahdollisuus argumentoida, että vaikka Xbox Game Pass -palveluun kuuluva Xbox Cloud Gaming onkin ollut menestys, niin Sony on kuitenkin jo yli vuosikymmenen ajan omistanut pilvipelauspalveluiden edelläkävijän Gaikain sekä pyörittänyt useita vuosia PlayStation Now -palvelua ennen sen lopettamista ja yhdistämistä uudistuneeseen PlayStation Plus -tilaukseen.

Lähde: Ars Technica

V2.fi | Mikko Seppänen
< Kirjoja: FPS-räiski... Vielä ehdit napata k... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (5 viestiä)

jörni

23.12.2022 klo 06.54 11 tykkää tästä

Hienoa. Toivottavasti kaatuu nyt koko kauppa.
lainaa
Sipuli

23.12.2022 klo 09.34 4 tykkää tästä

Hienoa. Toivottavasti toteutuu nyt koko kauppa
lainaa
titityy

23.12.2022 klo 10.54 4 tykkää tästä

pleikkupoikien lapselliset kitinät voi jättää oman onnensa nojaan.kauppa kiinni vaan.
lainaa
oenvaonfeihqoth

23.12.2022 klo 11.23 1 tykkää tästä

pumpumpeleja maailma taynna noiden pitais huolestuu kun ovat taysaddikteja codista mikkisoftalle olis upee pr temppu julkistaa uus codirehab hanke
lainaa
kukkuu

27.12.2022 klo 08.08 6 tykkää tästä

xbox poikien itkupotkuraivari ei haittaa ketään.kauppa vaan nurin.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova