Tuorein sisältö

Fantastinen vai floppi? Suomen pelimuseolla pureudutaan Nokia N-Gagen tarinaan

04.10.2023 klo 13.05 | Luettu: 1629 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen


Tampereella, museokeskus Vapriikin Galleriassa avautuu 7.10. Fantastinen floppi -näyttely, jossa kerrotaan lähes kokonaan Tampereella kehitetyn Nokia N-Gage -pelikonsolin synnystä ja lyhyeksi jääneestä elinkaaresta. Näyttely tarjoaa nostalgisen ja ajatuksia herättävän kurkistuksen suomalaisen peli- ja teknologiateollisuuden murrosaikaan.

"N-Gage oli merkittävimpiä peleihin liittyviä hankkeita Suomessa. Peleistä kiinnostuneille kävijöille näyttely tarjoaa uutta tietoa, tuoreita näkökulmia ja ennen näkemätöntä materiaalia Nokian suursatsauksesta. Ja vaikka pelit eivät erityisesti kiinnostaisikaan, kannattaa näyttelyssä piipahtaa fiilistelemässä 2000-luvun alun tunnelmaa. Nokian oma termi viileälle high-techille oli "techno coolness." Näyttelytyöryhmä on tehnyt upeaa työtä tavoittaessaan tämän hengen", kertoo tutkija ja näyttelyn käsikirjoittaja Heikki Jungman V2.fi:lle.

N-Gagen floppaamisessa kylvettiin kuitenkin seuraavan onnistumisen siemenet, sillä N-Gage rakensi pohjaa suomalaisten pelien myöhemmälle menestykselle. Nokian panostuksen myötä Suomeen syntyi vahvaa mobiilipeliosaamista, mikä auttoi luomaan Rovion Angry Birdsin ja Supecellin Clash of Clansin kaltaisia hittipelejä pian sen jälkeen, kun N-Gage oli kuopattu.

Näyttelyn aikana kertynyttä uutta tietoa suomalaisen pelikonsolin kehityshistoriasta kertyi niin paljon, että kaikkea ei saatu mahdutettua mukaan. Jungman työstääkin aiheesta parhaillaan kirjaa, jonka pitäisi saapua luettavaksi ensi kesänä.

Fantastinen floppi -näyttely tarkastelee N-Gagen epäonnistumisia ja onnistumisia niin pelintekijöiden, pelaajien kuin laitteen kehittäneiden insinöörien näkökulmasta. Esillä on harvinaista ja ennen näkemätöntä aineistoa pelikonsolin kehityksestä, sen peleistä, markkinoinnista ja vastaanotosta. Paikan päällä pääsee ottamaan itsestään sidetalking-meemin mukaisen selfien tai vaikka pelaamaan – alkuperäisillä N-Gage-konsoleilla tietenkin.

Näyttely on Vapriikissa 7.10.2023 – 5.1.2025, eli viimeistään ensi vuoden Tampereen reissu kannattaa suunnitella sitä silmällä pitäen.Kuvat: Saarni Säilynoja / Vapriikin kuva-arkisto

V2.fi | Manu Pärssinen
< Extra Life - Curtiss... Nintendo lopettaa tu... >

Keskustelut (1 viestiä)

LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

04.10.2023 klo 19.40

Fantastinen laite :sydän:
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova