Tuorein sisältö

Demoskene-veteraanit Byterapers ja Doomsday nappasivat Saksasta kaikkein kirkkainta demokultaa

02.04.2024 klo 16.40 | Luettu: 4632 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


Saksassa perinteisesti pääsiäisenä järjestetty maailman suurin demoskene-tapahtuma Revision 2024 tarjosi tänä vuonna suomalaisille harvinaista herkkua. Tapahtuman pääkilpailun voitto päätyi näet Suomeen. Byterapers & Doomsday -ryhmien yhteistyössä tekemä demo Rainmaker voitti PC Demo -kilpasarjan niukalla kahden pisteen erolla toiseksi tulleen MFX:n demoon.

Revision-tapahtumassa oli kaikkiaan kymmeniä eri kilpailusarjoja, joissa demoskene-osaajat kisasivat muun muassa valokuvauksen, kuvankäsittelyn, piirtämisen, animoinnin ja monen muun puuhan parissa. Tapahtuman ytimessä olivat kuitenkin intro- ja demokisat, joissa sarjoja riitti niin Amiga-demoista fantasiakoneisin, Wildiin ja raskaimpaan PC-demosarjaan. PC Demo -sarjassa kilpaili yhteensä 19 teosta. Myös toiseksi tulleessa MFX:n demossa on ripaus suomiväriä.

Rainmaker-demon tekijöistä Jarkko "Mysdee" Kemppainen, Sami "Wode" Voutilainen, Mika "Mikron" Hyvönen ja Sami "T.o.B" Räihä ovat kaikki paljasjalkalaisia yläsavolaisia. Jarkko "Roz" Rotsten on puolisavolainen ja vain Aki "Marvel" Raula on kotoisin Savon ulkopuolelta. Byterapers on vuonna 1986 Iisalmessa Jarkko "Kasper" Sonnisen ja Jukka "Grendel" Kauppisen perustama demoryhmä. Doomsday-ryhmä syntyi vuonna 1993 toisaalla, mutta sen toiminta keskittyi muutamaa vuotta myöhemmin Iisalmeen. Vaikka molemmissa ryhmissä on jäseniä muualtakin, niin ne ovat pitäneet koko historiansa ajan kiinni juuristaan, mikä on näkynyt niin ryhmien viestinnässä ja teoksissa. Myös Rainmaker esiteltiin yleisölle saatesanoin ” "Upper Savonia competence" eli "yläsavolaista osaamista".

Iisalmen torilla ei kuitenkaan ole vielä tiettävästi järjestetty kansanjuhlaa.


Suora linkki: https://www.youtube.com/watch?v=CvsqMlz67wU

Byterapers-ryhmän jäsenistöstä löytyy myös huomattavasti suomalaista pelialan historiaa.

Molemmat ryhmät ovat sijoittuneet ja voittaneet aiemminkin digitaalisen taiteen kilpailuissa, sekä Suomessa että kansainvälisesti. Aiemmin erikseen toimineet ryhmät ovat sittemmin tehneet aktiivisesti yhteistyötä toistensa osaamista täydentäen. Esimerkiksi syksyllä 2023 yhteistyön tuloksena syntyi videomappausteos Eternal Now!, joka heijastettiin Mapsion-kilpailussa Vuojoen kartanon fasadiin.


Suora linkki: https://www.youtube.com/watch?v=2ycSzNvTMVA

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön ja suomalaisen elävän perinnön listalle hyväksytty demoskene-kulttuuri on kansainvälinen yhteisö, joka on keskittynyt demojen, ohjelmointia, grafiikkaa ja ääntä luovasti yhdistävien reaaliaikaisten audiovisuaalisten esitysten tekemiseen. Säveltäminen, piirtäminen, aktiivinen omien teosten luominen ja kilpailuihin osallistuminen ovat olennainen osa demoskene-kulttuuria ja -harrastusta.

Lisätietoja: Byterapers @ Facebook
Lisätietoja: Byterapers @ Pouet
Lisätietoja: Rainmaker by Byterapers & DoomsdayV2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Mainokset saapuvat v... PlayStation-tapahtum... >

Keskustelut (2 viestiä)

SeppoNuutinen

03.04.2024 klo 12.12 3 tykkää tästä

Onneksi olkoon hyvästä suorituksesta!

Virheellisesti jutussa väitetään Antti "Dice" Miettisen osallistuneen demon toteutukseen - tämä ei pidä paikkaansa. Hän ei myöskään ole paljasjalkainen yläsavolainen, vaan alunperin kotoisin Keravalta.

Antilta asiasta kysyttäessä hän kommentoi "demoskene sucks fucking lamers".
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

03.04.2024 klo 15.02 1 tykkää tästä

Juttua oikaistu, greetings to Accession.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova