Tuorein sisältö

Tutkimus kysyy, lisääkö Netflix-sarja Kolmetoista syytä itsemurhariskiä

22.11.2018 klo 15.30 | Luettu: 2086 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Netflix-sarja Kolmetoista syytä (13 Reasons Why) alkaa tilanteesta, jossa opiskelijapoika saa kasetteja edesmenneeltä luokkatoveriltaan. Tyttö antaa nauhoitteissa 13 syytä sille, miksi hän teki itsemurhan. Ensimmäinen kausi sai pääasiassa kiitosta vaikeiden asioiden käsittelystä, mutta toinen kausi on tyrmätty useimpien kriitikoiden toimesta. Mielenterveyden ammattilaiset ovat jakaneet omia mielipiteitään. Sarjan edessä on nykyään tietoisku, jossa näyttelijät varoittavat, että vaikka sarja tahtoo aloittaa keskustelun, omista ongelmista kärsivien ei välttämättä kannata katsoa sarjaa: ei ainakaan yksin. Video neuvoo hakemaan ajoissa apua perheeltä, ystäviltä tai ammattilaisilta.

Michiganissa on tehty kysely itsemurhaa harkinneille murrosikäisille. Sarjaa katsovista puolet kertoivat, että sarja on lisännyt riskiä. Otanta on pieni: 87 nuoresta 43 oli katsonut vähintään yhden jakson ja heistä 21 puhui lisääntyneestä riskistä. Tutkimuksesta päävastuussa oleva tohtori Victor Hong järkeilee, että tutkimus ei todista sarjan lisäävän masennusta ja itsemurhariskiä, mutta tutkimus vahvistaa, että sarjan vaikutuksesta haavoittuvaisiin ja rajalla oleviin nuoriin on syytä olla huolissaan. Tutkimus päätettiin tehdä, kun monet potilaat olivat maininneet katsovansa sarjaa.

Useimmat tutkituista katsojista katsovat sarjaa yksin ja he keskustelevat näkemästään todennäköisemmin ikätovereiden kuin aikuisten kanssa. Heidän vanhemmistaan useimmat eivät ole sarjasta tietoisia. Netflixin tilaama aiempi tutkimus väittää, että 71% nuorista katsojista keskustelee sarjasta vanhempiensa kanssa. Tähän Hong kommentoi, että juuri riskiryhmään kuuluvat vaikuttavat olevan vaitonaisempia. Tutkijat kehottavat käymään avointa ja rehellistä keskustelua vaikeistakin aiheista.

Lähde: M Health Lab

Suomen Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin palvelee numerossa

010 195 202

Arkisin klo 9.00–07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00.

https://www.mielenterveysseura.fi/fi/tukea-ja-apua

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Tänään tv:ssä: Jacki... Turun DBTL muuttaa t... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova