Tuorein sisältö

The Handmaid's Tale 1-5: pitää takoa koko päivä, kun nauta on kuuma

31.08.2019 klo 23.00 | Luettu: 2463 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1: Jakso 5
Faithful


Räiskiikö komentaja räkäpäitä? Junen on tultava raskaaksi pian. Yllättäen emäntä ehdottaa hanslankarin panemista, joten emännän hysteria johtunee vahvimmin vauvakuumeesta. Se ajatus, että omin luvin paneskellessaan June joutuisi pelkäämään vauvan ulkonäköä, oli arvokas, mutta sivujuonena asia voisi olla banaalikin. Häntä puikotetaan pitkin jaksoa. Emäntä virkkoo "pitää takoa, kun rauta on kuuma", vaikka olen yrittänyt lanseerata tähän nimenomaiseen asiayhteyteen otsikosta löytyvän muunnelman.

Kiiltokuvamaisessa hipsterifantasiassa (takaumassa) June iskee varatun komistuksen. Rakastelun vertailu raiskaukseen on raskasta kamaa, jota voi keventää vaikkapa ajatellen: tämänkin jakson on katsonut useampi pariskunta, joka täyttää aviovelvollisuuden väkisin jyystäen ja suut tukossa, eikä kikatellen ja lempeä valo taustalla kimallellen. Jyystön aikana tapahtuu inhimillisiä sattumuksia, mutta se johtaa vain hämmentyneeseen katsekontaktiin. Hoh hoh, jep jep, tattista. Onkohan sauna vielä lämmin?

Sääliksi käy kaikkia (uhreja, pahiksia, ihmisiä) ja se on lomaa peiliin katsomisesta. Komentaja puhuu biologisen kohtalon täyttämisestä elämän tarkoituksena, vaikka hän on sijaiskohdun orjuuttanut potentiaalinen tuhkamuna. Uusi parempi maailma ei ole parempi kaikille, hän myöntää – minkä jälkeen takauma muistuttaa, että June vei äijän toiselta muijalta noin vain. Ei ole tarpeen listata kaikkia mielleyhtymiä, vaan tiivistää, että kerronta on meditatiivista heittäessään täkyjä rauhallisella rytmillä.

Otan voimaannuttavan kapinajännärin, jos tämä sellaiseksi taantuu, mutten ole innoissani enteistä, kuten silvotun naisen autotakaa-ajosta, jonka taustalla soi "Oodi ilolle" tai jotakin. Jakson neljäs (viides?) pano, jossa June tekee aloitteen nykyajassa ja näyttelijä juhlii vapautta vilauttamalla, on sen sijaan tervetullutta toivoa, joka pitää (sielulle hyvää tekevän) masennuspornon sähköisenä.


Keskiarvo 5 jakson jälkeen:


< Jakso 1-4 --- Jakso 1-6 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Boyhood-ohjaajan "se... Kun kehot vaihtuvat,... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova