Tuorein sisältö

Watchmen 1-5: nörtille antaminen olisi pelastanut neidin jättiläismustekalalta

18.11.2019 klo 23.30 | Luettu: 1789 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1: Jakso 5
Little Fear of Lightning


Mustekalan poistaminen Watchmen-elokuvasta on kardinaalimunaus, jolle on vaikea keksiä vastinetta (ainakin loukkaamatta uskonnollisia tunteita). No: jos Imperiumin vastaiskusta olisi poistettu "olen faijasi" -repliikki vain koska tekijät pelkäsivät katsojien hysteriaa, moka olisi samansuuntainen. Kauden puoliväli on täydellinen aika vilauttaa mustekalaa takaumassa. Tunnemme sarjan omat ansiot ja nyt sarjakuvan huipentuma tukee niitä, valaen uskoa sarjan loppuun.

Foliomaista peilinaamiota käyttävä kyttä oli nuorena miehenä peilitalossa, kun nainen kiusasi ja mustekala iski. Nyt hän on "foliohattu" ja foliohattu, joka mököttää yksin mustekalaa muistellen. Hänen peitehommansa on markkinatutkimus, eli koehenkilöiden katselu peilin takaa, mitä hän tekee poliisinakin... Ymmärsit tuosta ainakin käsitteiden toistuvuuden: nostan hattua Damon Lindelofin miellekarttojen laajuudelle. Ideavyöry menee selittelyksi, kun vaihtoehtoisen historian jekkuja tarkennetaan jopa pubikeskustelussa, mutta hyväksyn sen, että katsojan on juuri nyt ymmärrettävä olennainen jopa ilman nettiä ja sarjakuvaa.

Koko totuus "kartanosedän" tilanteesta on arvattavissa ja jälleen asioita vahvistetaan kuin ohimennen. On kiva tajuta. Mustekala-aloitus tuntuu joltakin. Nyökkään myös Rorschach-salaliiton selkiintymiselle, joten jaksoa on kiiteltävä - vaikka Lindelof tuskin toivoo, että jään analysoimaan vain satunnaista Steven Spielberg -vitsiä. Spielberg olisi ohjannut laadukkaan mustavalkoisen leffan punaisella takilla vuotta aiemmin, jos häntä olisi inspiroinut mustekala, eikä holokausti? Schindlerin lista on Spielbergille hyvin henkilökohtainen työ. Jos vaihtoehtoisessa todellisuudessa ei olisi nyrkkeilyä ja Sylvester Stallone olisi siksi pornotähti, joka tekee 70-vuotiaanakin jatkoa Italialaiselle orille, loukkaus kuulostaisi miedommalta.


Keskiarvo 5 jakson jälkeen:


< Jakso 1-4 --- Jakso 1-6 >

Katsottu: HBO

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< GQ magazinen "Men of... Marvelin tv-sarjojen... >

Keskustelut (1 viestiä)

manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

19.11.2019 klo 01.34 2 tykkää tästä

On kyllä sopivan häiriintynyttä tavaraa tämä. Maistuu.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova