Tuorein sisältö

Watchmen 1-9: paska reissu, mutta tulipahan tehtyä

16.12.2019 klo 23.00 | Luettu: 4450 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1: Jakso 9
See How They Fly


Damon Lindelof lupaa tämän olevan tässä. Lupaus itsenäisestä kaudesta auttoi nauttimaan vihjailusta ja olen kiitollinen saadessani tuomita kauden paskaksi tänään. Jos tämä ei olisi tässä, "potentiaalia" pitäisi varovaisesti arvostaa.

Rasismi on tärkein teema. Puolijumalan syöminen on tärkein juoni. Teeman ja juonen yhteinen huipentuma on se, kun rasistit aikovat syödä puolijumalan tehdäkseen Amerikasta mahtavan taas (viittaukset Trump-aikaan väännetään rautalangasta). Rasistit ovat epäloogisia idiootteja, joten miten he onnistuvat siinä, missä älyköt eivät?

Älykkö ilmoittaa ohimennen, että hän tarvitsi rasisteja, vaikkei hän noin muuten liity rasismijuoneen. Puolijumala antautui rasisteille huvikseen, mutta älykölle hän ei olisi pyllistänyt, koska titityy. Se rasisteista. Nyt älykkö syö puolijumalan. Viittaa, jos koet yli satavuotiaan rasistisen järjestön pelkistämisen hämäykseksi perustelevan sen, miksi sarja alkoi historiallisella rasismilla ja käytti jakson sen selittämiseen, mitä aloituksen poika koki nuorena miehenä.

Se heppu on nyt vanhus, jolla ei ole roolia huipennuksessa. Päähenkilö on paikalla ilman aktiivista roolia. Sekä päärasistin että älykön ylimielisyys on myyty, mutta kumpikin on surkea roisto 9 tunnin tarinassa, jossa heitä hädintuskin nähtiin. Kumpikin olisi voinut unohtua muiden asioiden tavoin, jos loppuun olisi arvottu muuta. Oletin, että idioottimaiset muistopillerit ja hypnoositaskulamppu johtavat johonkin, mutta puolet soopasta unohtuu.

Sarjakuvan lukemisesta on tovi, mutta tunnen sen olevan perustavanlaatuinen virhe, kun Tohtori Manhattan nostetaan pääasiaksi. Leffa teki saman, jos loogisemmin. Tv-sarja ei selitä, miksi miljardöörineron on helpompaa käyttää vuosikymmeniä Manhattanin mehustukseen kuin toistaa koe, joka Manhattanin loi. Satulogiikka on sallittua, jos kerrot sadun, mutta roiston osaaminen, motiivit ja persoonallisuus sotkettiin vaivalla, koska Lindelof uskoo fundamentalistisesti, ettei edes tarinankertojan pidä ymmärtää tarinoitaan.

Jankutan, että Lindelof siteeraa Raamattua ideoiden loppuessa. Kun Tohtori Manhattan kuolee, kuten hän itse ennusti, taustalla riippuu Jeesus. Yllätyskäänne: Manhattanin telekineettinen kokkeli oli viimeinen ehtoollinen! Jos imet munaa ja uskoa löytyy hiekanjyvän verran, voit siirtää vuoria, mutta et vahvistetusti! Käytännön toteutus sivuuttaa tyystin marttyyrikuolemien historiallisen merkityksen (vaikka sarjan mukaan Rorschach on marttyyri rasisteille) puhumattakaan Jeesuksen uhrauksen teologisesta merkityksestä. Jeesus-symboliikka ansaitsee vain sanat mitä & vittua.

Loppu on mahalasku täsmälleen samassa hengessä kuin Lostin viimeiset kaudet, mutta annan Lindelofille anteeksi, sillä hän ei tiedä, mitä hän on tekemässä.


Jaksojen keskiarvo on käypä arvosana kaudelle, silti. Eräät vuoden muikeimmista vihjailukohtauksista löytyvät alkupuolelta ja ne pärisyttivät, vaikka todistettavasti aavistin, ettei Lindelof osaa muuta.


< Jakso 1-8

Katsottu: HBO

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Halle Berryn John Wi... Kiikkutuoli viinitil... >

Keskustelut (4 viestiä)

Watchmen69

17.12.2019 klo 13.04 1 tykkää tästä

Todella aliarvostettu sarja. En ymmärrä miksi Peltonen haukkuu sarjaa näin paljon.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.12.2019 klo 13.20 2 tykkää tästä

Toinen mielipide toimituksen jäseneltä: Vuoden parhaita sarjoja - 4.5/5.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.12.2019 klo 14.15 1 tykkää tästä

Damon Lindelofin Star Wars:

Star Wars: Episodi I - Imperiumin vastaisku
- Öh, mikä imperiumi, mutta aika jännää ja vaikka tarina jakaantuu ihan ihme suuntiin, niin yllättävän paljon syvyyttä.
Star Wars: Episodi II - Solo
- Han Solon nimi tulee siitä, että hän on soolo + DARTH MAUL?!
Star Wars: Episodi III - Pimeä uhka
- Kuinka Darth Maul menetti perseensä + imperiumin päällysmies oli aikanaan viaton pentu.
Star Wars: Episodi IV - Leijonakuningas
- Mitä helvettiä, imperiumin päällysmies jyrisee vanhan leijonakuninkaan ääninäyttelijänä ja sitten hänen poikansa nousee valtaan?
Star Wars: Episodi V - The Last Jedi
- Sama elokuva kuin Imperiumin vastaisku, mutta alkuperäinen sankari on kärttyinen mulkku. Ai juu: elämän kiertokulku on elämän tarkoitus! 10/10!
lainaa
asdfman

17.12.2019 klo 15.21 1 tykkää tästä

Ymmärrän kyllä kritiikin tuosta Lindelofin tyylistä rakentaa sarjaa. Jatkuvasti tunnutaan alleviivaavan, että nyt tapahtuu joku maailman räjähtäminen tai vastaava shitti, mutta sitten tässä vikassa jaksossa [SPOILER] yhet pahikset vaan deletoidaan ja toiset tekee muuten vaan tyhmästi ja status quo palaa (kai?).

Toisaalta, minulla ei ole Lost-traumoja, pidin matkasta ja viimeisen jakson tietynlainen antiklimaattisuus on henkilökohtaisesti tyydyttävämpää kuin joku uuden Manhattanin syntyminen tai uudelleensyntyminen.
Ehdottomasti parhaimpia, ellei parhain sarja mitä tänä vuonna on tullut katsottua.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova