Tuorein sisältö

Watchmen 1-6: kaikkea muuta kuin mustavalkoista kerrontaa

25.11.2019 klo 22.00 | Luettu: 1299 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1: Jakso 6
This Extraordinary Being


En totisesti pidä tästä jaksosta, vaikka jakso on kiinnostava aivopieru ja osa paljastusten putkea.

Sarja alkoi, kun nuori poika katsoi sankarileffaa rotumellakoiden kynnyksellä kauan sitten. Takauma siitä, kuinka hänestä varttui sankari tai "sankari", on jännä idea. Jakso voisi olla vanhuksen muisto. Se on hyvin kömpelöä, että takaumapillerit saavat lapsenlapsen kokemaan spedeversion muistosta. Mieleeni palasi epätoivoisen ylisarkastinen Big Mouth -jakso Duke Ellingtonin nuoruudesta.

"Huputettu oikeus" oli ensimmäinen supersankari. Tv-sarjan sisäisessä tv-sarjassa hän on valkoinen homomies, jonka vastustaja epäilee kaulassa riippuvaa köyttä seksijutuksi. Tosiasiassa Huppu oli musta mieskyttä, jota uhkailtiin huputuksella ja hirttämisellä. Jakso on tyydyttävimmillään paljastuksen hetkellä: palaset yhdistyvät kuin legot ja tiukan hahmovetoisesti.

Koska kyseessä on pilleripainajainen, sankari myös teleporttailee ja on välillä musta naiskyttä, ja pim, nyt hän on myös vaimoaan pettävä homoseksuaali. Tahtoisin kirjoittaa tästä 2 000 sanaa. Hahmot saavat kuulua moniin vähemmistöihin, eikä kaikkea tarvitse käsitellä, juu, teoriassa. Kun kerronta on suurpiirteistä ja huomio on koko ajan rasismissa, se on hemmetin kömpelö loppulausunto, että myös uusittu versio hahmosta on homo ja siksi hän perheestään etääntyi.

Sama uudestaan. Musta mies jakaa omankädenoikeutta valkoiseksi naamioituneena. Valkoinen mieskollega antaa pyllyä, muttei auta rasismiasioissa. Sitten musta mies järkyttyy, kun hänen poikansakin on meikannut silmien ympäryksen valkoiseksi. Älä sinä ole tuollainen... rikollinen? Rotupetturi? Neitihomo? Kun musta homomies ensimmäisen kerran meikkasi (valkoiseksi), peilissä oli nainen (se lapsenlapsi). Mistä sarja kertoo? Michael Jacksonista? Jos kyseessä olisi päähenkilö, hämmennys voisi olla asian ydin. Tämän sivuhahmon heijastuman on tarkoitus puhutella nyt ja tukea moninkertaisesti laajempaa tarinaa. Teemat menevät komeasti sekaisin, mikä on sinänsä pientä, sillä seuraava jakso takuulla raapii ihan muuta.

Väritäplät hallitussa mustavalkoisuudessa ovat jopa pakollisia kikkailusarjalle, mutta se on kuvataiteellinen rikos, että lukuisat nopeat muistutukset katsojan jo näkemistä kohtauksista ovat kokonaan väreissä.


Keskiarvo 6 jakson jälkeen:


< Jakso 1-5 --- Jakso 1-7 >

Katsottu: HBO

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Nyt on jälleen futik... Vuosikymmenen keikka... >

Keskustelut (1 viestiä)

manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.11.2019 klo 00.19 1 tykkää tästä

Erinomainen jakso taas, harva sarja pysyy näin vahvana viikosta toiseen. 4.5/5.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova