Tuorein sisältö

Chernobyl 5/5: kunnon miesselitys siitä, minkä jo ymmärsimme

13.12.2019 klo 23.00 | Luettu: 1216 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Jakso 5:
Vichnaya Pamyat


Takauma esittää neuvostoarjen ihastuttavan idyllisenä (?!), minkä pilaa se, kun setämiehet tavoittelevat ylennystä eli alleviivatusti vähän parempaa penkkiä. Takaumat jatkuvat näytösoikeudenkäynnin aikana. Ne inttävät Tšernobylin turvallisuustestiä valvoneen esimiehen olleen Skeletor, jolla oli kihti ja kuukautiset: hän paiskoi papereita ja uhosi, että jos ette anna posauttaa laitosta, ette mistään töitä saa! Okei.

Oikeudenkäynnissä selitetään pitkän kaavan mukaan, kuinka voimalan toiminnan tasapaino järkkyi. Tunsin sarjan jo selittäneen olennaisimman, mutta olen motivoitunut opiskelija tässä, joten kertaus oli varsin kiinnostava. Silti myös tarinan tasapainoa olisi kannattanut pohtia esitettyjen punaisten ja sinisten laattojen avulla. Punainen laatta: setämies on mulkku. Sininen laatta: Neuvostoliitto on perseenreikä. Jos yhdenvärisiä laattoja on enemmän kuin toisia, tyydyttävä tasapaino jää saavuttamatta.

Selvisi aiemmin, että voimalan väki teki virheen, koska he luottivat sokeasti teknologiaan, jonka viat pidettiin heiltäkin salassa. Onko esimiehen koomisen kusipäisyyden tarkoitus varmistaa, että katsoja pitää häntä osasyyllisenä, vaikka pääasiallinen jännite on se, että Jared Harrisin on uskallettava tylyttää koko järjestelmää? Jaska avautuu rohkeasti kuin Adam Sandler kyläyhteisön edessä joka toisessa leffassaan! Kuka olisi arvannut!

Ilmastonmuutos oli ensimmäinen asia johon kriisi päässäni vertautui ja pääsin nytkin sen ajatuksen yli, että jakso olisi vain kuolleen valtion kärkevää kritiikkiä. Jakso on yleispätevä loppulausunto tieteen ja tosiasioiden väheksymisen vaarallisuudesta. Edellisten tavoin jakso tuntui kestävän vain puoli tuntia, vaikken enää vuotanut. Lopputekstien yhteydessä luetaan Wikipediaa, joten mm. se tulee mainituksi, ettei toisen jakson "itsemurhatiimi" sulanut zombeiksi niin kuin Harris pelkäsi ja täten voimme järkyttyä faktoista. Sarjan epäkohdat luotiin samalla hysterialla, joka johti piinaavimpiin ja mieleen syöpyneisiin huippukohtiin, joten that'll do pig, that'll do.

Arvosana jaksolle:


Keskiarvo ja virallinen arvosana koko minisarjalle:


< Jakso 4

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Guns N' Roses Sweden... Nyt loppuivat mainos... >

Keskustelut (1 viestiä)

BorisJeltsin

15.12.2019 klo 19.55

peltonen on skeletor. sen jo tiesimme. skeletorin teksti katkeilee tämän tästä. kuukautiset. uidessamme veripaakkujen keskellä haistamme palaneen käryä, mutta mitä siitä koska meillä on joulu. juhla armas lapsien. eikä raasiita oulu, syytön minä siihen olen.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova