Tuorein sisältö

His Dark Materials 1-8: hyvää joulua, kunhan se ei vaadi kenenkään uhraamista

23.12.2019 klo 23.00 | Luettu: 2698 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1: Jakso 8
Betrayal


Kultainen kompassi -leffa ei käsitellyt loppuun ensimmäistä kirjaa, joten uutta pukkaa meille lukutaidottomille jo nyt, 12 vuotta ja 7 tuntia myöhemmin. Sielueläinten poistaminen rinnastettiin sukuelinten silpomisen kaltaisiin perinteisiin arvoihin. Nyt Lyran isä kytkee sen teeman käsitykseen perisynnistä (Eevan omena-gate), joka sai itsenikin vihaamaan kristinuskoa 5 minuuttia ennen kuin aloin uskoa kristinuskoon. Yksinkertaistettuna uskonnollinen järjestö uskoo perisyntiin niin vakaasti, että he ovat valmiita leikkaamaan "sen" irti. Vertaus on asiallinen, eikä itsensä mutkalle vääntävien ja muita terrorisoivien hihhulien kritisointi ole kristinuskon kritisointia.

Hihhuleiksi voidaan tuomita myös sisäsiistit suomalaiset papit, jotka puhuvat nuorille näistä asioista olettaen nuorten ymmärtävän sen, mikä on ydinsanoma. Lapselle saa sanoa, ettei kukaan ole täydellinen, mutta jättäisin sisällön etsimisen perisynnistä guruille. Eli: ok. Ateistikirjailija Philip Pullman sai sanoa sanottavansa, eikä hänen tarvitse sanoa, mitä minä sanon. Jos oletetaan, että olen edes puoliksi mukana Lyran vanhempien järjenjuoksussa: mielestäni se kuulostaa tasapainon hakemiselta, että hihhuleita vastustava isä tahtoo silpoa lapsia ihan vain tieteen nimissä kuin natsitieteilijä tai amerikkalainen lääkäri.

Mitä muuta? Romaanitrilogiassa kuulemma yritetään tappaa "jumala" ja sehän melkein mainitaan, kun puhetta on enkeleistä, taivaasta ja seuraavasta maagisesta megaesineestä eli Salaperäisestä veitsestä. Ulottuvuusportti aukenee, joten kaikki on mahdollista. Toteutus saisi olla dramaattisempaa. Jakso kertoo käytännössä siitä, kuinka isän on ihan pakko leikellä Lyran luonnosteltu kaveri portaalin vuoksi, ja paljonpa väliä on sillä, että Lyra yrittää ehtiä paikalle ja karhut ja hihhulit käyvät kolmannen maailmansodan 30 sekunnissa.

Vihdoinkin uusi fantasiamaailma - tai siis enää 1-2 vuotta odotusta.


Keskiarvo 8 jakson jälkeen:


< Jakso 1-7 --- Jakso 2-1 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Haukuttu (vuh vuh) C... Suomen raskain juhan... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova