Tuorein sisältö

The Plot Against America 6/6: Winona Ryder on pihalla kuin lumiukko kristalliyönäkin

12.05.2020 klo 23.00 | Luettu: 937 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 6:


Tiedätkö tilanteen, jossa pentu mököttää, kun äiti on lähdössä, mutta viime hetkellä pentu juoksee halaamaan anoen, ettei äiti lähde? Toivoin sarjan jatkuvan, joten katsoin päätösjakson mököttäen ja odotellen omaa juoksureaktiota.

Musiikkivalinta "Sing, Sing, Sing" muistutti kahdesta edellisestä 40-luvun tarinasta, joissa se soi. Maininta potilaiden siirrosta John Hopkinsin sairaalaan muistutti koronavirussivusta, jota seuraan. Maininnat iskuista vähemmistöjä vastaan ja presidentin epäpätevyydestä muistuttivat taas Trumpin Amerikasta. Jos tämä olisi scifiä, kertoisiko tämä kaupungin kokoisen Murica-planeetan muricalaisista?

Yksi juutalaisista on yhä hallituksen hännystelijä ja toinen on yhä valmis radikaaliin vastarintatoimintaan. Tästä huolimatta kerronta on kirjeromaanimaista, eli kuuntelemme radiota, kun presidenttiehdokas murhataan ja fasistinen presidentti katoaa. Kadunmiesten kokema ilmapiiri on piinaava "kristalliyönä", jona päähenkilöperhe yrittää auttaa tuttavaa. Pohdin, olisiko se taiteellinen loppu, jos sarja ei kertoisi, onnistuuko yritys.

Sarja on esittänyt, kuinka Hitler-hommelit olisivat olleet mahdollisia Yhdysvalloissa 40-luvulla. Lopussa vihjataan loogisesti, että jopa kammottavien käänteiden jälkeen tapahtumat voivat edetä suuntaan tai toiseen. Hyvien ihmisten pitää yrittää. Järjestetään vielä yhdet vaalit. Ok, toimii.

Mutta: jakso antaa myöhäisillä sivulauseilla luvan valittaa luonnostelmallisuudesta. Miehenkipeä täti oli sokea tapahtumille. Roolissa nähtävän Winona Ryderin neuroottinen keijumaisuus palveli simppeliä tavoitetta. Yhtäkkiä täti ilmoittaa tietävänsä, mitä presidentille oikeasti kävi. Miksi? Sivulauseet toivat mieleen sen, kuinka Trump on velkaa sinne sun tänne, mutta sarja on pyrkinyt pitämään oman presidenttinsä etäisenä, jottei ilmiselvä symboliikka muuttuisi ruosteiseksi rautalangaksi.


Keskiarvo 6 jakson jälkeen:


< Jakso 1-5

Katsottu: HBO Nordic


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Netflixin 13 Reasons... Jussi69 onnittelee s... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova