Tuorein sisältö

1899, jakso 8: kiinteitä faktoja, vahvistettuja suuntia ja pirusti potaskaa on pätevä scifisoppa

07.12.2022 klo 23.15 | Luettu: 440 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 8:
The Key


Tunnelman asettava (?) kommentti: I hate every ape I see, from chimpan-a to chimpan-z.

Kausi päättyy kunnialla. Jos tahdomme jännärin kusettavan, voimme toivoa enemmän dopamiinia itseltämme, mutta ei ole realistista vaatia enempää tällaiselta juonelta. Loppujytky on iso siitä huolimatta, että pohjustus luo itsevarmaa henkeä: "tämmöistähän odotit".

Tyydyttävimpänä pidän sen vahvistamista, että hahmot ovat kirjaimellisesti matkalla. He eivät ole vanhan ajan laivassa, mutta tavalla tai toisella paikkansa saattaa pitää kaikki, mitä sanottiin kunkin tarpeesta matkustaa.

Todennäköisesti tekijät yhä pohtivat, mitä he säätävät. Kuitenkin jos vaivaudumme louhimaan ideavyörystä perustelut sille, mikä tarinassa mättää, se on valinta: saman energian voi käyttää sen arvailuun, miten nokkelia tai semijärkeviä omat top-10-suosikkijutut saattavat olla, kun niiden käsittely uudessa valossa alkaa.

Vihjailu vierailee itsetyytyväisyyden puolella, mutta sellainen kuva tapahtumia valvovasta vanhuksesta tahdotaan antaa. Hänkin on jumissa tässä todellisuudessa. Hän yrittää selittää asiat selkeästi oletetulle lapsenlapselleen, mutta hän on turhautunut spedeihin, jotka ovat unohtaneet osallisuutensa tähän.

Elikkä. Öh. Matkalla ollaan. Valtaa pitävä suku sekoilee: joutessaan he kenties yrittävät selvittää, ketkä matkatovereista ansaitsevat uuden alun. Se teema alleviivataan, että he leikkivät jumalaa, joten siitähän voidaan edetä vaikka koko ihmislajin kohtalon pohdintaan.

Satujen tavoin uskonto on fantasiateemaista filosofiaa, jos keskityt filosofiaan. Jos uskot uskontoon, etkä ole tietääksesi psykoosissa, kyseessä on spekulatiivista tiedettä, kuten monet parhaista scifitarinoista osoittavat. Sarjat Westworld ja Raised by Wolves selvensivät nopeammin, miten ne teemaa kommentoivat, mutta myös 1899 on nyt esitellyt vanhan liiton fundamentalistit ja pohtinut selvemmillä suilla, onko se jumala, jos The Matrixia ohjaa pässi.

I love you doctor Zaius! Näillä sitaateilla viittaan siihen, ettei sarja ole freesi kuin Apinoiden planeetta omana aikanaan, mutta hymyilyttävästi se tahtoo olla.


Keskiarvo 8 jakson jälkeen:


< Jakso 1-7

Katsottu: Netflix

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Slipknot-pomo täyttä... Lordin mittava Euroo... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova