Tuorein sisältö

His Dark Materials 3-1: sota jumalaa vastaan tarvitsee lisää konekiväärimiehiä

10.12.2022 klo 16.45 | Luettu: 918 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 3 - Jakso 1:
The Enchanted Sleeper


Jakso on kiinnostava alku viimeiselle vaiheelle. Tyypit aikovat marssia joukolla "taivaaseen" tappamaan "jumalan", joka on kaikkivaltiasta teeskentelevä enkeli.

Muistan käytännön ongelmat, mutta kahden vuoden tauko ja se ajatus, että näkökulma on ollut lapsen ("kaiken ei ole tarkoitus olla selvää"), ovat rohtoa pyllyyn. Farssimaisesti olen odottanut yli 15 vuotta sitä, että tämä vaihe alkaa, vaikka kirjat saisi lukeakin.

James McAvoyta on käytetty kitsaasti. Nyt hän on sotapolulla konekivääri ojossa. Sieluelukkansa ja keijujen avulla hän vapauttaa potentiaalisen liittolaisen ja selittelee mukavasti, jos unohdimme jotakin, tai jos sarja unohti perusteet tarjota. Kirkko on katala. Ulottuvuuksien välillä matkannut McAvoy tietää omansa olevan vain sivukonttori. Kaiken takana on... Saatana?

Se on iso kysymys. Olen kristitty. Kirjailija on ateisti. Kirjailija on mm. ihmetellyt, miksei ateistisesta fantasiasta kohista enempää. Olen etsinyt syitä kohista. Mielessäni on käynyt, että jos Saatana on kirjaimellisesti totta, lienevät mm. noitavainot, pedofiilipappien hyysäys ja Joulupukki hänen tekosiaan. Tämä "ateistinen fantasia" vaikuttaa perustuvan vastaavaan ajatusleikkiin.

Auktoriteetiksi kutsuttua enkeliä ei näytetä. Kirkko sen sijaan on esillä ja uusi (?) kiero pappi lähtee sankarien perään. Kuitenkin tarinassa on niin paljon fantasiaa ennustuksista ja taikuudesta lähtien, että järjestäytyneen uskonnon kritiikki vaatii luovuutta, jos myös loppulausunto siihen liittyy. Jaksossa on muita enkeleitä, jotka suostuvat auttamaan ulottuvuusporttipuukottajaa pelastamaan Eevan inkarnaation, jne.


Keskiarvo 16 jakson jälkeen:


< Jakso 2-7 --- Jakso 3-2 >

Katsottu: HBO Max

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< James Bond -leffoist... Tina Turnerin pojan ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova