Tuorein sisältö

Listasunnuntai #209

Toimitus

24.11.2013 klo 19.39 | Luettu: 11431 kertaa | Teksti: Toimitus

PS3:n yhteenveto
Alle viikon päästä julkaistaan PlayStation 4 myös Suomessa. Vaikkei edellinen konsoli toki heti eläkkeelle joudakaan, tarkoittaa tämä samalla sitä, että PS3 siirtyy vääjäämättä elämänsä ehtooseen. Kurkistetaan siis siihen, mistä kolmospleikkari muistetaan - niin hyvässä kuin pahassa. Lähes seitsemän vuoden taipaleelle kun molempia tietenkin mahtuu.

Sivumennen sanoen PS3 julkaistiin Suomessa keväällä 2007, samoihin aikoihin kun myös muuan V2.fi aloitti taivaltaan.

Blu-ray
Sitä mitä PS2 oli DVD:lle, PS3 oli Blu-raylle. Uuden teräväpiirtoisen levyformaatin esiinmarssia auttoi kummasti, että kymmeniin miljooniin koteihin saatiin kuin varkain levyjä toistava pelikonsoli. Xbox 360:n erillinen HD-DVD-asema ei vaikuttanut lainkaan samalla tavalla ja jäi pelkäksi erikoisuudeksi, kuten koko levyformaattikin. Pelaajille iloa on ennen kaikkea moninkertaisesta kapasiteetista, joka säästänee vaihtorumbalta vielä seuraavassakin sukupolvessa.

Huge financial investment...
Huipputekniikan tuonti markkinoille ei ole edullista. Mainittu Blu-ray-asema olikin eräs syy siihen, että PS3:n hinta nousi kipurajoille ja osin ylikin. Suomen julkaisussa keskihinta kipusi kahdeksannelle sadalle. Reilummin tavara lähti kaupoista liikkeelle vasta, kun PS2-yhteensopivuutta varten asennetut piirit poistettiin ja myöhemmin koko konsolia pienennettiin. Nykyään uusin "facelift-malli" 12 gigatavun tallennuskapasiteetilla lähtee kaupasta alta sadan viidenkympin.

Naughty Dogin pelit ja muut yksinoikeudet
Pelien yksinoikeudet ovat toki penseitä, mutta samalla melko väistämätön seuraus siitä, että markkinoilla on useita valmistajia. Siinä missä Xbox 360 on pärjännyt hyvin multiplatform-peleissä, PS3 muistetaan ennen kaikkea hienoista exclusiveistaan. Etenkin Naughty Dog on näyttänyt Unchartedilla ja Last of Usilla mihin pleikkari graafisesti venyy, mutta unohtaa ei sovi Infamousta, Killzonea, Heavy Rainia sun muuta. Etenkin nyt konsolin ollessa todella edullinen kannattaa kaikkien harkita, josko kuitenkin pelaisi nämä klassikot läpi.

Tietomurto
PSN tarjosi vielä tällä sukupolvella ilmaista verkkopelaamista, mitä monet pitivät konsolin valintaperusteenakin. Ikävämpää oli sen sijaan se, että pleikkarin verkkopalvelu murrettiin pahemman kerran vuonna 2011 ja se oli hyvin pitkään pois käytöstä. Käyttäjien henkilö- ja maksuvälinetietoja joutui niitäkin vääriin käsiin, joskaan väärinkäytökset eivät ilmeisesti onnistuneet. Sony hyvitti tilannetta avokätisesti ilmaispeleillä, mutta paha maku jäi suuhun pitkäksi aikaa.

Indie-elämykset
Hyvänä puolena PlayStation Network on sitten jatkuvasti tarjonnut myös kaikenlaista hyvinkin poikkiviihteellistä. Pelien lisäksi ladattavana on ollut erilaisia kokemuksia, kuten Flower, Journey ja Linger in Shadows. Pelejä on myös koko ajan saanut ostaa oikealla rahalla pistekikkailun sijaan.

Ominaisuuksien kato
Esittelyssään PS3 oli todellinen moniottelija. Sillä toimivat niin PS1:n kuin PS2:nkin pelit ja halutessaan käyttäjä sai asentaa koneeseensa vaikka GNU/Linuxin ja käyttää sitä tietokoneena. PS2-yhteensopivuus tipahti kuitenkin pian pois kustannussyistä, Linuxin taas söi siitä löytynyt mahdollisuus tehdä peleistä kopioita. Vaikka menetys ei käytettävyyden puolesta ollut suuri, moni pahoitti asiasta kuitenkin mielensä ja kuluttajaoikeuttakin käytiin.

Aluekoodittomuus
PS3 on raudaltaan aluevapaa. Tämä on helpottanut eri pelikulttuureihin tutustumista mukavasti, sillä esimerkiksi eBaysta on voinut ostaa vain ulkomailla ilmestyneitä pelejä miettimättä mitään modailuja. Alkuun Sony hoiti region-asiaa lakiteknisesti ja esti monia verkkokauppoja myymästä pelejä eri mantereiden välillä, mutta on nyttemmin jo vähän höllännyt otettaan tässäkin suhteessa. Tulevan kokoelman kartutuksen kannalta tämä on erittäin tervetullut kehityssuunta.

Mistä PS3 jää sinulle mieleen? Kerro kommenteissa.

V2.fi | Toimitus
< Kotimainen Oceanhorn... Playstation 4 ja sen... >

Keskustelut (20 viestiä)

Vanillarodeo

24.11.2013 klo 20.34 6 tykkää tästä

No kyllähän Playstation 3:sesta jäi päällimmäiseksi mieleen soitinpeli buumin aikaan tulleet Rock Bandit ja Guitar Herot, näitä tuli aikoinaan tahkottua. Peleistä päällimmäisenä jäi mieleen Journey. Nykyään Playstation on enimmäkseen kerännyt pölyä kaapin päällä Wii:n seurana. Uusi GTA 5 oli sitten vihdoinkin syy, miksi piti ne kaapelit kaivaa esiin ja virittää pleikkari viellä pelikuntoon. Mutta kyllä se vaan itsellä on nykyään tuo PC ajanut vaan pelikoneiden ohitse ja eiköhän uudet konsolit jää kauppaan odottelemaan kunnon hinnanalennusta.
lainaa
zeppeli

24.11.2013 klo 21.33 13 tykkää tästä

PS3 oli kyllä julkaisussaan ihan mieletön tekninen paketti. Blu-Ray -asema, HDMI-portti, muistikortinlukijat, kiintolevy, sisäinen virtalähde jne ovat asioita, jotka eivät vieläkään ole konsoleissa itsestäänselvyyksiä, mutta löytyivät kuitenkin PS3:n julkaisumallista.

Pelienkin osalta on uskomatonta, mihin vuonna 2006 (USA / Japani) julkaistulla raudalla ylletään. Kun katsoo Gran Turismo 6:tta, Unchartedia tai Killzonea on vaikea ajatella, että pelit on puskettu ulos konsolilta, joka on julkaistu seitsemän vuotta sitten. 60 kuvaa sekunnissa pyörivät Full HD -pelit, kuten vaikkapa Wipeout, olivat myös kova juttu, vaikkei näitä lopulta kamalasti tullutkaan.

Ylipäätään tuntuu, että prosessoritehoa ja uutta käyttöliittymää lukuunottamatta uusi konsolisukupolvi ei tarjoa oikein mitään, mitä PS3 ei olisi jo tarjonnut. Varmasti Sony hinnoitteli PS4:n järkevämmin julkaisuun ja muutenkin on pelannut enemmän varman päälle, mutta itse kyllä arvostin tapaa, jolla PS3:ssa panostettiin tekniikkaan hinnasta niin välittämättä.
lainaa
Hillzonea

24.11.2013 klo 22.05

Tosin murossa joku Sony-postailijatiedottaja arveli ettei Jenkkien PSN-koodit "stäckäydy" kotoisan PSN:n kanssa, joten vähän olisi vielä petrattavaa tuon aluekoodittomuuden suhteen.
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

24.11.2013 klo 23.32

Omat parhaat muistot PS3:sta:
-Ridge Racer 7
-Söldner X pelit
-Super Stardust HD
-Unchartedit
-Suikoden 1 :)
-Flower

Vähän näin jälkeenpäin harmittaa kun myin konsolin pois.
Muokannut: Protec 24.11.2013 klo 23.32 lainaa
Betrunken

Rekisteröitynyt 20.02.2010

24.11.2013 klo 23.46

Kyllähän se kun mgs4 tuli ruudulle niin leuka tipahti lattiaan ps2/ekan boxi aikakauden jälkeen.

ja varsinaisesti yksinoikeudet olivat kivaa vaihtelua pelirintamalla(last of us, heavy rain,)
lainaa
Sir_Rymylys

Rekisteröitynyt 11.04.2007

24.11.2013 klo 23.50 2 tykkää tästä

PS3:sta on vähän hyviä muistoja, mutta ne ovat sitäkin makeampia. Ilmainen nettipelaaminen ja aluekoodittomuus olivat kova sana. Hyllystä löytyy mm. kiinalainen versio Demon's Soulsista. Eikä alusta ole vielä suinkaan kuollut; odottelen kieli pitkällä Dark Souls 2:sta.

Vähemmän mairittelevana mieleen on jäänyt hyvien pelien puute. Yksittäisenä mainintana täytyy todeta, että MGS4 pilasi koko sarjan. Tämän sukupolven aikana on tullut hakattua paljon NES-PS2 ajan pelejä. Kiinnostus uuteen sukupolveen vähäinen.
lainaa
MJR2312

Rekisteröitynyt 03.09.2007

25.11.2013 klo 00.19

Sellainen tarkennus aluekoodittomuuteen, että Persona 4 Arena on ~ainoa PS3-peli, joka ei ole aluekooditon. Sellainenkin siis löytyy ja siis ylipäänsä on mahdollinen.
lainaa
Haza

Rekisteröitynyt 12.09.2013

25.11.2013 klo 01.07

Heavy rain ja God of war jäänyt parhaiten mieleen. Journey en ole valitettavasti päässyt kokeilemaan. Näitä yksinoikeus pelejä tulee eniten hakattua ja muita pelejä pc versiona.
lainaa
puopolot

Rekisteröitynyt 14.10.2008

25.11.2013 klo 02.17 3 tykkää tästä

Vuonna 2008 tuli PS3 ostettua GTA IV:n kanssa. Itselleni ylivoimaisesti parhaat pelikokemukset on tarjonnut LittleBigPlanet, niin paljon hyvää läppää omista ja läheisten luomuksista on irronnut. Uncharted 2 oli myös aikoinaan huikea kokemus.
Muokannut: puopolot 25.11.2013 klo 02.24 lainaa
ThaGh0stED

Rekisteröitynyt 25.11.2013

25.11.2013 klo 09.28

Itsellä ei ps3 ole hirveästi hyvää sanottavaa, taisi olla maannatai kappale ku levisi suht nopeasti. Mutta oliha se konsoli siinä missä muutkin, itse en vain päässy kokeilemaan kaikkia ominaukksia hajoamisen takia
lainaa
Qukko

25.11.2013 klo 10.31 2 tykkää tästä

Ilmestyessään PS3 oli kyllä todella päräyttävä vehje. Ei toki ollenkaan sitä, mitä ennakkoon paukuteltiin (eikös siinä pitänyt olla CELLejä useampi, Ethernet- ja HDMI-portteja monin kappalein yms yms soopaa), mutta todella vakuuttava möhkäle viihde-elektroniikkaa joka tapauksessa. Julkaisumallin jäähdytysjärjestelmäkin oli varsin kunnioitusta herättävä viritys.

Negatiivisena juttuna PS3 taitaa olla yksi ainoita konsoleita, jotka ovat uusien versioiden ja mallien myötä mennyt ainoastaan huonommaksi. Okei, koko, virrankulutus, lämmöntuotto ja melu ovat vähentyneet, mutta niin ovat ominaisuudet ja liitännätkin. Härskimpänä juuri mainittu markkinoidun ominaisuuden (Other OS) ohjelmallinen pois"päivittäminen".

Mielenkiintoisesti PS3 on pelialustana kirinyt kilpailijaan nähden alustan ikääntyessä. Alkuun PS3 vaikutti selvästi altaavstaajalta Xbox 360:n nähden pelien grafiikoissa mitaten, mutta tällä hetkellä ihan rehellisesti molemmat koneet on aivan samalla viivalla. Fanipojat painukoot hiiteen.

Samoin PSN on verkkopalveluna ja tarjontansa puolesta kehittynyt huimasti vuosien mittaan. Alkuun tarjonta oli aika synkkää, mutta nyt on tarjontaa vaikka kuinka, eikä pelkästään pelejä.

Siihen nähden PS3 on nyt parempi kuin koskaan ennen.
lainaa
XBOXonPARAS

25.11.2013 klo 11.58 1 tykkää tästä

Qukko kirjoitti:
Mielenkiintoisesti PS3 on pelialustana kirinyt kilpailijaan nähden alustan ikääntyessä. Alkuun PS3 vaikutti selvästi altaavstaajalta Xbox 360:n nähden pelien grafiikoissa mitaten, mutta tällä hetkellä ihan rehellisesti molemmat koneet on aivan samalla viivalla. Fanipojat painukoot hiiteen.


Ilman fanipoikamaisuutta niin faktat kuitenkin on faktoja, ja ps3 on nykyään multiplattareissakin kärjessä mitä graffoihin tulee. Laitemyynneissähän se meni boxista ohi jo aikoja sitten.
lainaa
Qukko

25.11.2013 klo 12.18 2 tykkää tästä

Noh. Taitaa olla kuitenkin enemmän mielipidekysymys. Järjestelmällisesti en ole vertaillut ja seurannut, mutta esim. Eurogamering Digital Foundryn vertailuissa grafiikoiden paremmuusjärjestys menee puolin toisin käytetystä enginestä riippuen. Jotain eroja on frame rateissa, tekstuurien ja efektien tarkkuudessa jne. Aika hiusten halkomista jos ihan objektiivisesti ajatellaan.

Oma mututuntuma on linjassa kommenttisi kanssa, mutta em. syistä en halunnut lietsoa mitään konsolisotaa. Ja kyllä, PS3 on olkkarissa, 360 ei.
lainaa
Peeässä

25.11.2013 klo 14.59

GTAIV ja GTAV. Blur, Mushroom Wars, IL-2 Sturmovik, Outrun Online Arcade, Joe Danger, Flower, Buzz, Viidakkovillitys. Ja se bluray-toistin. Siinä juttuja mitä on meillä PS3:lla pyöritetty. Jotkut yksinoikeuksia, mutta ketä 2008 hankittu ja edelleen toiminnassa. Jos masiina hajoaa, pitää ostaa uusi.
lainaa
lilly-

25.11.2013 klo 17.43 1 tykkää tästä

PS3 on varsin tuore tuttavuus. Hankin 12 GB -mallin Apple TV:n sijaan kun halusin striimata leffat NAS:lta eikä Apple anna siihen mahdollisuutta DLNA:ta käyttäen (piru periköön suljetut järjestelmät!). Ostin vielä sen normaali-kaken kun en halunnut ohjaimella purkkia komentaa. Aluksi revin pelihousuni kunnes kollega kertoi että oli joutunut vaihtamaan kytkimen jotta DLNA lähti pelaamaan - ihme juttu. Hyvä laite, pidän todella. Hiljainen ja laadukkaan oloinen paketti. Miinusta tulee että
a) Levy pitää laittaa koneeseen epäkäytännöllisesti päältä ja PS ei ole minulla pöydällä vaan hyllyssä.
b) Ohjain on karsea jos sillä haluaisi pelata. Se on XO:n ohjaimeen tottuneelle todella kökkö.
c) Nettipuoli on sekava. Esim. halusin vuokrata Oblivionin (se Cruisen) mutta löysin vain kaiken maailman Iranilaisia ja Albanialaisia leffoja läjäpäin. Koko paketti on jotenkin amatöörimäinen verrattuna XO:n nettipuolen esillepanoon/toimintoihin.

Vanhemman sukupolven valintani olisi edelleen XO. Tästä uudesta en todellakaan tiedä.
lainaa
lilly-

25.11.2013 klo 17.44 1 tykkää tästä

^Pisin kirjoitukseni koskaan. Se on se kurkkukipu ja konjakki ;)
lainaa
Hohhoijaa

Rekisteröitynyt 19.11.2013

25.11.2013 klo 18.42 3 tykkää tästä

Oikein hyvä konsoli, tosin eipä Sonyltä voi tässä vaiheessa enää muuta odottaa. Paransi raviansa loppua kohden siinä missä MS hiipui. Kökkendaalia niskaan ainoastaan surkeasta launchista, other-os-hässäkästä ja siitä enemmän tai vähemmän seuranneesta tietomurrosta ja psn-notwörkittömyydestä.

Parhaita pelaamiani yksäreitä GoW3, Heavy Rain ja Last of Us. Uncharted ja Kz:t jättivät hieman kylmäksi. Pääasiassa tuli kuitenkin multiplättäreitä hakattua, kummalle konsolille riippui ihan kuinka peli pyöri ja oliko jollain kavereistani sama peli.
lainaa
eienääps

26.11.2013 klo 14.23 1 tykkää tästä

Kaksi hajonnutta fatti-mallia.

Tuo on jäänyt parhaiten mieleen
lainaa
lolled

Rekisteröitynyt 13.02.2011

28.11.2013 klo 11.06

lilly- kirjoitti:
Levy pitää laittaa koneeseen epäkäytännöllisesti päältä ja PS ei ole minulla pöydällä vaan hyllyssä.


Tuo on nuita super slim -mallin omituisuuksia..
lainaa
Siikamies

28.11.2013 klo 12.35

5v vanha fattimalli otti ja kuoli. GTA4 ftw. Ikimuistoisin peli on Sonic 2006. Niin uskomaton peli.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova