Tuorein sisältö

Tengami ja Thomas Was Alone

Vieras

28.12.2014 klo 13.51 | Luettu: 2495 kertaa | Teksti: Vieras

Yksin taittelua
Moni sai varmasti iOS-laitteita joulukuusen juurelta. Tässä muutama ehdotus pelattavaksi!

Thomas Was Alone

(Arvosteltu: iOS, saatavana myös Android, Windows, Mac, Linux, PS3, PS4, Vita, Wii U ja X1)

Thomas Was Alone on elämänmyönteinen, humanistinen peli — vaikka pelihahmot ovat vain erimuotoisia suorakulmioita. Yksinkertainen grafiikka näyttää erittäin kauniilta Retina-näytöllä ja yllättävää kyllä, Thomas on peli, joka soveltuu lähes täydellisesti tabletille.


Peli alkaa miellyttävän peribrittiläisen kertojan kekseliäällä sanailulla (äänenä humoristi Danny Wallace), joka osoittautuu pelin suurimmaksi viehätyksen aiheeksi. Soundtrack ei myöskään jätä kylmäksi. Ja ollakseni rehellinen, kerronta ja musiikki ovat niitä syitä, miksi tämä peli on niin rakastettu. Yksinkertaisesti sanottuna: ilman ääniä tämä peli on kuin mikä tahansa muu tasoloikkapeli. Mutta niiden kanssa? Jotain oudon koukuttavaa tapahtuu, peli muuttuu välittömästi mukaansatempaavaksi ja tunnepitoiseksi kokemukseksi, joka pitää otteessaan tuntikausia.

Sitten Tomppa ei ollutkaan enää yksin

Tarkemmin tarkasteltaessa Thomas on tekoäly, joka on tullut itsetietoiseksi ja saanut muodon tietokonemaailmassa. Hän ei kuitenkaan jää pitkäksi aikaa yksin. Seuraan liittyy joukko erimuotoisia ja -värisiä suorakulmioita, joilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Peli käsittelee suorakulmioiden välisiä suhteita ja henkilökohtaisia ongelmia humoristisen kertojan avustuksella. Kaikki palikat ovat rujosta ulkoasustaan huolimatta persoonallisia ja niihin on helppo samaistua.


Parhaimmillaan Thomas Was Alone tarjoaa erittäin viihdyttävän pelikokemuksen pienistä puutteistaan huolimatta. Se ei kärsi suoranaisesti anteeksiantamattomista virheistä, vaikka tasot erottuvat toisistaan ja uusia esteitä tulee vastaan ajoittain. Peli ei kuitenkaan tarjoa juurikaan missään vaiheessa haastetta, jossa pelaajan pitäisi nakertaa sitä kuuluisaa pähkinää. Siitä nauttiminen vaatii muutamien lapsusten anteeksiantoa; kosketusnäytön kontrollit voivat aiheuttaa päänvaivaa, sekä hahmosta toiseen vaihtaminen voi tuntua hieman hankalalta. Myös ajoittainen pikselin nysvääminen voi aiheuttaa pelaajassa v-käyrän nousun: kun olet juuri saanut Chris-palikan korkealle muita hyödyksi käyttäen, hän ei jostain syystä haluakaan hypätä tai hyppy jää vajaaksi ja palikka putoaa – ja jos kerran mokaa, niin homman saa aloittaa täysin alusta.

Thomas Was Alone näyttää perinteiseltä sivulta kuvatulta tasoloikkapeliltä ja sitähän se onkin. Pelaajalta edellytetään hiukan hoksottimia, jotta oikean ratkaisun löytää. Todella pelkistetty tyyli, tunnelmallinen musiikki ja omalaatuinen tarinankerronta luovat kuitenkin vahvan suhteen pelihahmoihin. Milloin viimeksi olet samaistunut suorakulmioihin? Kysymys kuuluukin, miten ihmeessä palikoihin saadaan enemmän persoonallisuuttaa, kuin ihohuokosiin asti 3D-renderöityihin sotasankareihin? Minä vaan kysyn!Hyvää: nokkelaa tasosuunnittelua, kertojan sutkaisut, visuaalinen ilme
Huonoa: kunnon pähkinöiden puuttuminen
Lyhyesti : Sydäntä lämmittävä tarina oivaltamisesta ja ystävyydestä
Hinta: 2,69 euroa

Tengami

(Arvosteltu iOS, saatavana myös Wii U)

Suurin osa mobiilimaailman peleistä on toistensa klooneja ja ne tarjoavat yksinkertaista viihdettä bussimatkoille yksinkertaisille ihmisille. Engelsmannien luoma Tengami tekee tässä poikkeuksen ja tuokin ruuduille japanilaisvaikutteisen tarinan näyttämökirjan muodossa. Mitä ihmeen pelleilyä tämä on? Eihän mobiiliin kuulu tuoda omalaatuisia taideteoksia!


Tengami on kaunis, hauras asia. Se on kuin haiku pelin muodossa. Pelimaailma muistuttaa lapsuudesta tuttuja näyttämökirjoja, jotka jaksoivat aina yllättää. On tärkeää muistuttaa, että Tengamia ei ole tehty heille, jotka nauttivat nopeatempoisuudesta. Kyseessä on hyvin rauhoittava peli, joka vaatii paljon kärsivällisyyttä. Kannattaa varata pari tuntia aikaa, laittaa kuulokkeet päähän ja istua alas rauhassa nauttien kuppi vihreää teetä.

Peli on visuaalisesti upea ja äänimaailmaltaan tunnelmallinen. Nimettömän sankarin täytyy matkata läpi autioiden ja tuhoutuneiden maisemien poikki etsien kolmea kukkaa ja lopulta tuoda elämä kuolevaan kirsikkapuuhun. Sankari liikkuu hitaasti ruudun poikki, mikä voi olla ärsyttävää ajoittain – samurailla ei ole kiire mihinkään. Itseäni hidastempoisuus ei haitannut, koska se antoi minulle aikaa nauttia fantastisesta maailmasta ja keskittyä pieniin yksityiskohtiin. Pulmat ovat aluksi erittäin mielenkiintoisia, mutta kun selvität taustalla lymyävän mekanismin, ne muuttuvat vähemmän haastavimmiksi pelin edetessä.


Tengami on pohjimmiltaan seikkailupeli, jossa keskitytään pulmiin ja ympäristöhaasteisiin vihollisten sijaan. Matkan varrellaan vieraillaan hylätyillä pyhäköillä, matkustetaan pienellä veneellä ja koetaan vuodenaikojen vaihtelu. Touhu toimii point and click -pelien tavoin: useimmat pulmat perustuvat elementtien kääntämiseen tai taittamiseen. Ja jos et jumiudu pitkäksi aikaa pulmiin, saatat pelata pelin muutamassa tunnissa läpi, mutta lyhyys myös toimii.

Hienovarainen tarinakerronta, yksinkertaiset kontrollit ja helposti ymmärrettävä pelimekaniikka tekevät Tengamista helposti lähestyttävän peli. Mutta se on myös peli, joka vaatii täyden huomiosi - pienen asian huomiotta jättäminen voi jättää pelaajan jumiin pitkiksi ajoiksi. Se on kuin todella hyvä kirja, jota et haluaisi laskea alas.Hyvää: kaunis ulkoasu, soundtrack
Huonoa: toistuvat puzzlet, JUOKSE, PIRULAINEN, JUOKSE!
Lyhyesti: Jos siedät hitautta ja muutamia epäreiluja ongelmakohtia, on Tengami henkeäsalpaava seikkailu
Hinta: 1,79 euroa

Tekstit: Patrik Selin


V2.fi | Vieras
< Telltale: The Wolf A... Reflektiosunnuntai: ... >

Keskustelut (2 viestiä)

gfpofgpij

28.12.2014 klo 14.35

Henkeäsalpaava seikkailu - 2 euroa
lainaa
RealMVP

29.12.2014 klo 13.40

Kulmikasta
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova