Tuorein sisältö

Reflektiosunnuntai: Arvioin arvioitani

Mikko Heinonen

28.12.2014 klo 20.39 | Luettu: 5426 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Vuodenvaihteen itsetutkiskeluspesiaali
Manu linkitti V2.fi:n Facebook-sivulle listan tänä vuonna parhaita arvioita saaneista peleistä. Kuten arvata saattaa, kommenteissa käytiin runsaasti keskustelua siitä, mikä peli kuuluisi listalle ja mikä sieltä pois. Tämä on aivan tervetullutta, ja sivustollamme onkin laajasti käytössä kommenttiominaisuus, jonka avulla oman mielipiteensä saa lausua. Arvostelut ovat aina yhden ihmisen mielipiteitä.

En ole yhtään kertaa muuttanut arvosteluni pisteitä julkaisun jälkeen, enkä tee niin jatkossakaan. Tästä ”vuosikatsauksesta” innostuin kuitenkin sen verran, että katselin hieman, mille peleille olen tämän sivuston 7,5 vuoden olemassaolon aikana antanut kovimpia pisteitä – ja vieläkö olen näiden arvioideni kanssa samaa mieltä. Lähinnä painotan jatkossa sitä, miten paljon aikaa olen käyttänyt pelien parissa sitten arvostelun kirjoittamisen ja miten itse pelit vertautuvat muihin aikalaisiinsa.

Pelit ovat osittain V2.fi:n vanhan 40–99 pisteen arvosanataulukon mukaisessa järjestyksessä, osittain miten sattuvat.

Viiden tähden pelit


GTA IV, GTA V – Molemmat ovat kaikkien aikojen ehdottomien videopelisuosikkieni joukossa. Koska tahansa täydet pojot edelleen.

Forza Motorsport 2 – Todella kova tämäkin oli. On vaikea arvioida kakkosta enää erikseen, kun on nähnyt kaikki aiemmat osat, mutta ykköseen verrattuna FM2 oli paljon kypsempi ja monipuolisempi peli ja innosti myös Live-kisailuun. Jos nyt ei viittä, niin neljä ja puoli ainakin.

Metal Gear Solid 4 – Tätä olen miettinyt jälkikäteen paljon. Tarinankerronnan näkökulmasta upea, teknisenä saavutuksena samaten, mutta mitenköhän varsinaisen pelin suhteen sitten lopulta oli. Ehkä 4–4,5 tähteä.

Forza Motorsport 4 – Jos kakkonen saisi nyt sen neljä ja puoli, neloselle kuuluu kyllä edelleen täydet tähdet. Vaikka rata-autoilun kokonaiskiinnostavuus on silmissäni laskusuunnassa, niin tämä on kyllä niin täydellinen Forza kuin olla ja voi. Vitonen on selvästi askel taaksepäin, vaikka visuaalisesti etevämpi onkin.

Dragon Age: Origins – En sitten kuitenkaan koskaan tullut pelanneeksi tätä loppuun. Etenkin alku oli melkoista jyystämistä, josta ehkä olisi voinut rokottaa enemmänkin pisteitä kuin rokotin. Kokonaisuutena kuitenkin itselleni Mass Effectejä parempi peli. Neljä tähteä.

4,5 tähteä


Uncharted 1, 2 ja 3 – Aloin pelata Unchartedeita hiljattain uudestaan alusta, ja jos unohdetaan ylikestävät viholliset, juonen aukot ja muutamat muut kliseet, ne ovat yhä hyvin viihdyttäviä. Arvosana on kaikille osille aika lailla kohdallaan; vaikka peli kehittyikin jokaisessa osassaan, niin tekivät myös kilpailijat.

Grand Theft Auto: Chinatown Wars – Olen jaksanut pelata tasan yhtä Nintendo DS -peliä kuukausitolkulla, ja se on tämä. Harmi, ettei ostava yleisö löytänyt sitä.

God of War III – Lopulta aika tylsää ja yltiöväkivaltaista lahtausta. Grafiikka kyllä äärettömän kovaa, mutta silti 3,5 tähteä.

Heavy Rain – Kertapelin jälkeen ei ole tullut tähän palattua, mutta niitä harvoja pelejä, jotka ovat tulleet uniin. PS3:n parhaita yksinoikeuksia etenkin alehintaan. Ehkä puoli tähteä nipistäisin.

Gran Turismo 6 ja 5 – Viitonen sai saman tähtimäärän, mutta vähemmän pisteitä V2.fi:n vanhassa systeemissä. Kuten oikein onkin, sillä GT6 ansaitsee nämä tähdet, mutta GT5 vain neljä.

The Darkness – Tämä tuli takavasemmalta ja osoittautui todella tiivistunnelmaiseksi kertomukseksi, pikku puutteineenkin. Päähenkilö on symppis ja etenkin loppukohtaus on ehkä tyydyttävintä peliväkivaltaa ikinä. Kakkososa taas tiputti pallon liki täysin ja oli pelkkää väkivallalla mässäilyä ilman sen suurempaa punaista lankaa. Pysyn näissä tähdissä, mutta jätän varauksen pelin iän suhteen.

Watch Dogs – Monen mielestä tämä peli sai aivan liikaa pisteitä, ja saatan sen tavallaan ymmärtää. Jos seurasi jumalapelihypeä heti ensimmäisestä demosta asti ja näki, miten todellisuus sai kiinni sekä bullshot-ruutukuvat että itse pelattavuuden, oli varmasti syytä katkeruuteen. Jos peliä kuitenkin katsoi pelkkänä lopputuloksena, se on ihan hauska GTA-klooni, jota olen jaksanut nakutella kymmeniä tunteja. Toki hakkerointi käy vähän tylsäksi, mutta parhaimmillaan se mahdollistaa pelimaailman rikkomisen juuri niillä tavoilla, joista itse pidän.

Red Dead Redemption – Kun Xbox 360:ni hajosi, se söi liki loppuun pelatun RDR-tallennukseni (ja tämä tapahtui juuri ennen kuin Live Gold -jäsenille tuli mahdollisuus pilvitallennukseen). Juuri tämä yksittäinen peli harmitti enemmän kuin muut yhteensä (GTA IV:n kun olisin muutenkin aloittanut uusiksi alusta). Aivan henkilökohtaisten mieltymysten vuoksi tämä ei pääse samoihin pisteisiin kuin nykymaailman vastineensa, mutta on osittain jopa niitä vahvempi peli. Edelleen.

Civilization V – Laatupeli, mutta arvosana ehkä ennakoi muutamaa patchia ja lisäosaa. Nykytilassaan 4,5 on OK.

L.A. Noire – Lopulta ontompi kuin miltä tuntui ensimmäisellä pelikerralla, ei ole juuri tullut palattua. 3,5–4 tähteä, mutta tavallaan kiinnostaisi kokeilla taas uudestaan.

Need for Speed: Hot Pursuit – 4,5 tähdessä on ehkä mukana vähän yleistä Burnout- ja Criterion-fanitusta. Laadukas ja hauska peli tämä oli, mutta vain siihen asti, kunnes seuraava sopivan viskeraalinen rälläysautoilu ilmestyi… kuten ehkä EA:n tarkoituskin oli ollut.

Settlers 7: Paths to a Kingdom – Olen hukannut tämän pelin asennuslevyn, enkä muista, liitinkö sen mahdollisesti johonkin monista virtuaalikauppapaikkojen tileistäni. Siksi muistikuvat ovat hämäriä, mutta muistelen, että tämä toi mieleen sen alkuperäisen, kivan Settlersin, eikä niitä myöhempien aikojen keskiaika-Exceleitä. Voi olla, että arvosana oli vähän korkea, mutta en mene vannomaan.

The Saboteur – Toiseksi eniten mainitussa kiintolevytuhossa harmitti tämän pelin tallennuksen menetys. Olin pommittanut jo sadoittain natsipesäkkeitä, enkä todellakaan jaksa aloittaa savottaa alusta. Saboteur jäi kuitenkin mieleen huiman sympaattisena, mutta hieman hiomattomana timanttina. Ehkä se on jonkun RDR:n kanssa vähän kovassa seurassa, mutta viihdytti kuitenkin lukemattomat tunnit kaikkine itseääntoistavuuksineen. Ja hei, DLC-tissit.

DIRT 3 – Ei niin kova kuin miltä tuntui arvostellessa, myöhemmin tosi turhan Gymkhanan osuus vain lisääntyi ja kunnon rallaus väheni. En ole juuri palannut tämän pariin, mutta ratilla pelattuna ihan hauska silti. 3,5–4 tähteä.

Ghostbusters The Video Game – Tämä oli käytännössä Ghostbusters 3, ja siksi se huvitti vanhaa haamujengiläistä niin kovasti. Puhtaasti pelinä ei aivan niin kova, mutta muistan kyllä edelleen, miten hauskaa tätä oli lypsää. Myös hauska moninpeli. Pitäisi pelata uusiksi.

Army of Two – Ei millään 4,5 tähteä. Kova co-op huvitti aikansa, mutta lopulta todella tusinaräiskintä. 3,5.

Forza Horizon 2 – Voi kyllä. Olen jopa miettinyt, olisiko pitänyt antaa suorilta se viisi tähteä, sen verran hauskaa tämän parissa on edelleen ollut. Syksyn lupaavasta autopelipaletista lopulta ainoa, joka lunasti lupauksensa ja tarjosi oikeastaan vieläkin enemmän.

Heitän haasteen myös muille V2.fi:n kirjoittajille – onko jokin arvosana, jota haluaisitte nykytiedon valossa muuttaa?

V2.fi | Mikko Heinonen
< Tengami ja Thomas Wa... Halo 5: Guardians mu... >

Keskustelut (5 viestiä)

jifdpijfd

28.12.2014 klo 21.16 3 tykkää tästä

Juu jokaikisestä pelistä pitäisi tehdä myös kertausarvostelu joskus aikojen päästä mutta taidetaan olla liikaa kertakäyttökulttuurissa että se kannattaisi. Moni peli on tuntunut paskalta ekalla kerralla (Fable 3) ja moni hyvältä (Arkham City) mutta sitten myöhemmin onkin toisin päin.

Parasta on ollut kyllä kun nyt pelailee emulaattoreilla jotain NES/PS1/Muinaisia PC-pelejä ja toteaa saman efektin. Jotain vanhaa suosikkipeliä ei vaan jaksa pelata paria minuuttia kauempaa ja joku jonka pelasin hampaat irvessä läpi on nyt yhtäkkiä loistopeli. Ja sitten niistä huippupeleistä jotka vieläkin tuntuvat mahtavilta tekisi mieli oikein tehdä erillinen lista
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.12.2014 klo 21.48 5 tykkää tästä

Katselin tuossa viiden tähden arvioni läpi ja yllättäen pysyn kyllä tähdissäni hyvin pitkälti. Mario Galaxyt tekivät minusta Nintendo-fanin ja Super Mario 3D Land on yksi kaikkien aikojen parhaista Mario-peleistä, 5 tähteä kaikille. The Last of Us teki minuun suuren vaikutuksen, vaikka ymmärrän myös heitä, jotka karsivat siltä tähtiä. Batman Arkhamien kaksi ekaa samoin tällaiselle sarjisnörtti-supersankarifani-pelaajalle iskivät yhtä lujaa kuin tuoreimmat Batman-leffat. Portal 2 on ainoita pelejä, jotka olen pelannut yli 3 kertaa läpi ja Guitar Hero 2 sai minut vihdoinkin tuntemaan itseni hyväksi jonkun 'soittimen' soittamisessa. Vitoset paukkuu. LittleBigPlanet oli huima suunnannäyttäjä, mutta näin rakenteluhuuman jo vähän laannuttua siltä voisi puoli tähteä nipistää, samoin Mass Effect 2:lta, vaikka se scifioopperaa edustaakin parhaimmillaan. Ensimmäinen Infamous tuli minulle niin sopivaan rakoon, että se näkyy ehkä arvosanassa, josta voisi myös puolikkaan pudottaa. Kyllähän nämä parasta A-luokkaa kaikki yhä ovat.
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

29.12.2014 klo 08.32

GTA IV:lle antaisin yhden tähden. Kokeilin sitä puoli tuntia ja siihen jäi, koska siinä autoja ei pystynyt ajamaan. Kyseessä oli kuitenkin etupäässä autopeli ja jos autojen ohjattavuus on kelvoton, niin kuin GTA IV:ssa, peli on pelikelvoton.

GTA V:ssa olivat kuunnelleet palaajia ja fiksanneet tämän asian kuntoon. GTA V oli tämän ansiosta taas loistava peli.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

29.12.2014 klo 14.41 4 tykkää tästä

Kadun tapoja, joilla olen esittänyt mielipiteitä, mutta harvemmin mielipiteitä tai numeroita. Korkeiden arvosanojen takana on aina intohimoa. Monet lyttyyn haukutut jutut ansaitsisivat uuden vilkaisun, mutta harvoin muutan mieltäni. Lego Elokuva on uusin tapaus, jonka katsoin uudestaan englanniksi 2D:nä, vaikka ja koska en pitänyt suomenkielisestä 3D-versiosta. Leffa ei edelleenkään napannut.

Ääriesimerkki tapauksesta, jota pitäisi katua, on arvosana 98/100 Mortal Kombat: Deceptionille V1.fi:n aikoihin. Kyseessä kuitenkin oli ensimmäinen kaksintaistelupeli, jota pääsi pelaamaan netissä. Kuvittele, että pelaat innoissasi tennistä seinää vastaan ja sitten joku yhtä innostunut keksii, että kokeillaan kahdestaan. Historiallista neroutta.

Avatarille viisi tähteä? Se on isoin yksittäinen kehitysaskel erikoistehosteiden saralla elinaikanani. Cloverfieldille viisi tähteä?! Muistan yhä, lähes seitsemän vuotta myöhemmin miten imuvoimainen ja ainutlaatuinen elämys Cloverfield oli kaupungin isoimmassa salissa (muistan jopa kuinka nousin ylös elokuvan jälkeen, jne). Arvosana on annettu todelliselle elämykselle eikä teoreettiselle elämykselle. Jos asia ei selviä tekstistä, tekstissä on vikaa.

Poutapilviä ja lihapullakuuroja ja StarCraft II saivat melkein täydet pisteet. Ne olisivat ansainneet täydet, joten hyvä, että StarCraftin arvosana pyöristyi viiteen tähteen kun V2.fi päivittyi.

Isoin mieleen tuleva esimerkki kehittyneistä mielipiteistä on Inception (4,5 tähteä). Ensimmäisellä katselukerralla se tuntui fiksulta tieteisleffalta, joka ehkäpä kärsii "mielikuvituksen puutteesta" (unimaailma on arkinen). Toisella katselukerralla leffa tuntui mielisairauden merkiltä, kun ymmärsin selkeämmin, miten kaukaa haettuja käytännössä kaikki ideat ovat. Sitäkin, että unimaailma on "arkinen", pidin hulluutena: leffa ei makeile, vaan ottaa itsensä täysin vakavasti. Arvosanaa ei ole tarpeen muokata. Leffa on uniikki ja lumoava ja jäin molemmilla katselukerroilla täysin vastaaviin riemastuneisiin fiiliksiin.

Nääs kun: tunteet ovat totta. Järki on illuusio. Kaikki on mahdollista selittää järjellä usealla eri tavalla.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

29.12.2014 klo 22.39

Itellä tuntuu, et omia ihte ajateltuja arvosanoja saa olla jatkuvasti nostelemassa jälkikäteen kuin laskemassa. Ensipeluulla toki monet pelit tuntuvat paremmilta kuin seuraavilla, mutta joskus on käsittämätöntä, miten kitsaasti on saattanut antaa arvosanaa pelille, jota on sitten paukuttanut 100 tuntia.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova