Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: The Elder Scrolls Online: Elsweyr (PC)

Samuli Leppälä

13.06.2019 klo 18.26 | Luettu: 4589 kertaa | Teksti: Samuli Leppälä

Kattia kanssa ja läjä lohareita
Vaikka MMORPG-pelien kultakausi tuntuu olevan auttamatta ohi, The Elder Scrolls Online jatkaa porskuttamistaan. Tällä kertaa ESO:n lisäosien kaanonia jatkaa Elsweyr, ja totuttuun tapaan pelattavaa ei ole tarjolla ainoastaan vanhoille parroille. Kyseessä on pikemminkin eräänlainen uusi “luku” pelattavaa tarinaa, ja nyt katse suunnataan kohti kissamaisen Khajiit-rodun asuttamaa Elsweyrin provinssia.

Lohikäärmeiden vuodenaika jatkuu kalenterin ympäri


Poiketen aikaisempien vuosien lisäosista Elsweyr muodostaa itseään isomman kokonaisuuden. Yhteensä neljästä lisäosasta muodostuu koko vuoden kestävä Season of the Dragon. Kyseisen paketin suurin kokonaisuus on Elsweyr, kun taas muut DLC:t tuovat peliin lisää pelattavaa pääosin uusien luolastojen muodossa.


Season of the Dragonin tarinallinen osuus alkaa jo ennen Elsweyriä ilmestyneestä Wrathstone DLC -paketista, jossa selviää miten lohikäärmeet ylipäätään saapuivat piinaamaan Tamrielia. Lisärin mukana saapuu kaksi isoa luolastoa, jotka ovat Frostvault ja Depths of Malatar. Siinä missä aikaisemmin ilmestyneet isot lisäosat painottavat myös yksinpelattavuutta, on Wrathstonen keskiössä pikemminkin tiimipohjainen luolastojen läpi ryntäily.

Vaikka Wrathstone toimii eräänlaisena prologina tarinalle, ei se ole välttämätön lisäys juonen ymmärtämiselle. Season of the Dragon jatkuu tämän vuoden aikana Scalebraker- ja Dragonhold-lisäosilla.

Kalmovelhon kootut konnuudet


Elsweyr tarjoaa ESO:n aikaisemmista lisäosapaketeista tutun mahdollisuuden aloittaa tarina täysin uudella hahmolla. Olen itse aina pitänyt tästä mahdollisuudesta, sillä se tarjoaa mahdollisuuden nauttia peli itsenäisenä kokemuksena, madaltaen näin myös uusien pelaajien kynnystä astua ESO:n maailmaan.


Elsweyrin keskiössä on maata tyranimaisin ottein hallitseva kuningatar Eurexia, joka on tehnyt liiton lohikäärmeiden kanssa koko alueen hallitsemiseksi. Pelaajan tehtäväksi jää liittoutua paikallisen vastarintaliikkeen kanssa, jotta vallananastaja saataisiin syrjäytettyä valtaistuimeltaan. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo, sillä lohikäärmeiden lisäksi Eurexian rinnalla taistelee joukko necromancereita sekä heidän hallitsemia kalmoja.


Tästä päästään pelin mielenkiintoisimpaan lisäykseen, joka on Necromancer-hahmoluokka. Kuolleiden ohjailuun erikoistuminen on sopivan mielenkiintoinen uravalinta, ja kyseinen hahmoluokka nousi välittömästi omaksi suosikikseni. Necromancer sopii yksinpelaajalle hyvin, sillä tarjolla oleva rosteri kykyjä taipuu sopivissa määrin tilanteeseen kuin tilanteeseen. Ainoa harmillinen seikka on se, että vaikka kuolleita voikin nostaa henkiin hetkeksi, ei varsinaista kuolleiden armeijaa näin pääse syntymään. Tämä olisi ollut sisäisen kalmovelhoni todellinen unelma.

Vahva ja mielenkiintoinen pakettiElsweyrin tarinallinen osuus on yllättävän vahva, ja pelin juonta on tällä kertaa vaivatonta seurata ilman taustamateriaaliin perehtymistä. Tarinan selkeässä keskiössä on vallan anastanut kuningatar Eurexian, joka pitää pesunkestävän despootin ottein Khajiiteja toisen luokan kansalaisina. Kuningattaren julman mielivallan takia tämä natiivi kansa kokee sortoa omassa provinssissaan. Eurexia on mm. säätänyt lain, jonka mukaan paikallisten asukkaiden on maksettava ylimääräistä karvaveroa, sillä Khajiitien pitkästä turkista voi varista karvoja myytyjen hyödykkeiden joukkoon.

Myös pelin hahmokaarti herättää mielenkiintoa. Erityisen riemastuttavaksi hahmoksi nousee John Cleesen ääninäyttelemä Sir Cadwell. Kattilapäinen ritari tuo veikeän kulman ESO:n ajoittain puiseviin ja muusta fantasiakuvastosta tutuiksi tulleisiin hahmoihin. Toinen mielenkiintoinen henkilö on lohikäärme Mulaamnir, jonka välittömästä läheisyydestä mieluummin pysyisi kaukana.


Kaikkineen Khajiitien asuttama Elsweyr on mielenkiintoinen sekä pintapuolisesti että sisällöltään. Varsinkin Khajiitien tuhansia vuosia vanha kulttuuri on saatu tuotua kiinnostavalla tavalle esille. Kuitenkin emopelin karttunut ikä näkyy lisäosasta huolimatta, ja erityisesti erämaa-alueet jäävät todella karun näköisiksi. Tämä on harmillista, sillä kaupungit on saatu näyttämään yksityiskohtaisilta ja rakennusten yksityiskohtaista arkkitehtuuria tarkastelee mielellään. Muutenkin Elsweyr kärsii samoista ongelmista, jotka riivaavat myös emopeliä. Erityisesti pelimaailman vastustajien skaalautuminen pelaajan tason mukaan on mielestäni edelleen kömpelö ratkaisu.Lyhyesti: Elsweyr-lisäosa tarjoaa järkevän syyn palata takaisin The Elder Scrolls Onlinen pariin, ja helposti seurattava juoni tarjoaa entistäkin paremman lähestymiskulman peliin.
Hyvää
  • Itsenäinen tarina, joka on kuitenkin osa suurempaa kokonaisuutta
  • Myös uuden pelaajan on helppo seurata tarinan etenemistä
  • Khajiitien mielenkiintoinen maailma
  • Erinomainen Necromancer-hahmoluokka
  • John Cleese

Huonoa
  • Emopelin ongelmat


V2.fi | Samuli Leppälä
< V2.fi ennakoi: Lorns... V2.fi istui: L33T Ga... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova