Tuorein sisältö

V2.fi ennakoi: NieR Replicant ver.1.22474487139… (PS4)

Miikka Lehtonen

07.04.2021 klo 18.00 | Luettu: 1534 kertaa | Teksti: Miikka Lehtonen

Pelimaailmassa saa harvoin toisia tilaisuuksia
Alkujaan vuonna 2010 julkaistu Nier oli 11 vuotta sitten melkoinen outolintu. Pelaava maailma ei ollut vielä tuolloin yleisesti tietoinen Yoko Taron persoonallisesta meiningistä, eikä täten osannut oikein suhtautua peliin oikein mitenkään.


Kun Nier Automata sitten putsasi palkintopöydät ja avasi maailman silmät Taroin outojen pelien erinomaisuudelle, myös alkuperäinen Nier alkoi saada lisää huomiota. Ehkä kyseessä ei ollutkaan joku kämäinen B-peli Japanista, vaan kätketty helmi?

Square Enix heittää kunnolla lisää löylyä kiukaalle tarjoilemalla alkuperäisen Nierin uudenkarheassa muodossa ja kokonaisuutena, jota länsimaiset pelaajat eivät ole aiemmin nähneet. Tutustuimme pelin miltei valmiiseen testiversioon.

Ennen surullisia androideja


Nierin uusintaversio, kokonimeltään NieR Replicant ver.1.22474487139..., jatkossa vain Nier Replicant, on HD-remasterointi vuonna 2010 PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle julkaistusta Nieristä, tai oikeammin sen japaninkielisestä versiosta. Tämä on tärkeä tarkennus, sillä länsimaiden Square oli vuonna 2010 sitä mieltä, ettei länsimainen peliyleisö olisi valmis Nierin androgyynin miesmallin näköiseen päähahmoon ja teetätti pelistä meille oman version, jossa siloposkinen päähahmo korvattiin geneerisellä, keski-ikäisellä muskelimiehellä.


Nier Replicant on siis länsimaisten pelaajien ensikosketus siihen alkuperäiseen, Yoko Taroin vision mukaiseen Nieriin. Peli kertoo tarinan sankarista ja tämän nuoresta siskosta, joilla riittää murheita. Pelin alussa kaksikko värjöttelee modernin kaupungin raunioissa piilossa ympäriltä vellovilta hirviömassoilta. Sankarin taistelessa hirviöitä vastaan sisko katoaa jälkiä jättämättä… ja sitten peli hyppää 1300 vuotta ajassa eteenpäin. Tämän pienen leikkauksen jälkeen sisko ja sen veli ovatkin rauhallisessa maaseutuidyylissä, ilmeisesti tuhoutuneen sivilisaation tilalle nousseessa keskiaikaisessa yhteiskunnassa elämässä normaalia elämää. Mikäs siinä sitten!

Tarina ei tästä hirveästi rauhoitu, sillä jo parituntisen testiversion aikana sankarimme tutustuu Grimoire Weissiin, lentävään taikakirjaan, joka ammoisina aikoina kontrolloi kuningaskuntien kohtaloita, mutta on sittemmin menettänyt kaikki muistonsa ja suurimman osan kyvyistään. Tämä on melkoinen harmi, sillä tarujen mukaan Grimoire Weiss voisi parantaa sankarin pikkusiskoa vaivaavan kuolettavan taudin, mutta sitä ennen ne muistot pitäisi palauttaa, luonnollisesti eeppisiä hirviöitä murhaamalla.


Siinä sivussa kohdataan syviä pohdintoja ihmiselämän luonteesta, hämmästellään kun peli yllättäen muuttuu tekstiseikkailuksi ja muutenkin törmätään niihin samaisiin elementteihin, jotka tekivät Nier Automatasta jättimenestyksen. Yoko Taroi oli siis selvästi Yoko Taro jo vuonna 2010!

Uutta, vanhaa vai uutta vanhaa?


Replicantin uusioversio ei ole vain pelkkä HD-remasterointi, jossa vanhat grafiikat on skaalattu ylöspäin 4K-näyttöjä varten ja pelit konvertoitu toimimaan uusilla konsoleilla, vaan Yoko Taron mukaan ”korkeampi versio” alkuperäisestä pelistä. Mutta miksi ver.1.22474487139...? Koska 1.22474487139… on 1,5:n neliöjuuren likiarvo ja Nier Replicant v1.5 olisi ollut liian normaali nimi Yoko Tarolle.


Rehellisesti sanoen en muista alkuperäisen Nierin pelailusta paljon muuta kuin että pidin pelin persoonallisesta tyylistä kovasti, joten kylmiltään on hankala lähteä arvioimaan kaikkia uudistuksia ja muutoksia, mutta kehitystiimin omien sanojen mukaan uudistuksia on runsaasti.

Soundtrack on sovitettu kokonaan uusiksi, joihinkin rooleihin on palkattu uusia näyttelijöitä ja puhuttua dialogia on selvästi enemmän kuin aiemmin, jopa taistelusysteemi on uusittu, tarkoituksena löytää tasapaino alkuperäisen pelin tuntuman ja Nier Automatan taistelusysteemien välimaastossa. Sisältöäkin on alkuperäistä enemmän uusien sivutehtävien ja muiden lisukkeiden muodossa. Kattavaa työtä, siis.


Käännöksestä on vastannut Toylogic-studio, joka toteutti aiemmin Dragon Quest X:n ja XI:n uusintaversiot, ja jälki on kyllä parin tunnin perusteella asiallista. Ei Nier Replicant vieläkään miltään vuoden 2021 peliltä näytä, sillä kromista huolimatta on hyvin selvää, että mallit ja maisemat ovat 11 vuoden ja parin konsolisukupolven takaisia, mutta tyyli on edelleen kohdallaan.

Melankolinen tunnelma, surulliset mutta silti optimistiset tarinat ja kiehtova maailma olivat kovia valttikortteja vuonna 2010 ja sitä ne ovat edelleen. Demoversio ei sisältänyt kuin muutaman tunnin verran pelattavaa pelin aivan alkuvaiheilta, mutta ne muutamat tunnit vilahtivat ohi vauhdikkaasti ja jättivät haluamaan lisää.


Myös pelattavuus toimii. Taistelua on runsaasti ja se on enimmäkseen sujuvaa. Erilaisten hyökkästen ja erikoiskykyjen kombottelu ei ole mitään maailman syvällisintä puuhaa, mutta pitää silti menon kiinnostavana ja virkeänä – ainakin muutaman tunnin ajan. Riittääkö taistelusysteemissä ruutia kymmenen kertaa pitempää peliä varten? Se jää nähtäväksi.

Nier Replicant v... on rohkea ja piristävä uusintaversio, sillä Nier ei tosiaan ollut 10 vuotta sitten mikään megahitti. Sillä oli kyllä innokas ja äänekäs faniporukkansa, mutta suuri yleisö ohitti koko pelin olankohauksella. Nostankin siis hattua Square Enixin suuntaan siitä, että niiden megahittien uusintaversioinnin ohella firmalta irtoaa myös rahaa ja resursseja uusille tilaisuuksille.

11 vuotta ja pari surullista androidia myöhemmin alkuperäistä suurempi yleisö lienee valmis Yoko Taron persoonalliselle tyylille, ja heitä odottaa varmasti iloinen yllätys, sillä Nier Replicant on ainakin taattua Yoko Taroa.

Mutta onko se vielä vuonna 2021 hyvä peli, vai ainoastaan nostalgiahimon tyydyttämiseen kelpaava kuriositeetti? Siitä voimme puhua lisää, kun Nier Replicant ilmestyy 26.4.

NieR Replicant ver.1.22474487139…
Alustat: PC, PS4, Xbox One
Julkaisu: 26.4.2021
Lisätietoja: Square Enix

V2.fi | Miikka Lehtonen
< Pelataanpa: Eri tavo... V2.fi:n suuri keväts... >

Keskustelut (3 viestiä)

manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.04.2021 klo 17.11 7 tykkää tästä

Mikä on Yoko Taro -fanin lempikalaruoka?
- No ne tykkää syödä nieriää!

Ba-dum-tshhh! Kiitos, kiitos, olen täällä koko illan.
Muokannut: manu 08.04.2021 klo 09.58 lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

07.04.2021 klo 21.03

manu kirjoitti:

Ba-dum-tshhh! Kiitos, kiitos, olen täällä koko illan.


Oletkohan?
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

08.04.2021 klo 09.32 1 tykkää tästä

LateHuominen kirjoitti:
manu kirjoitti:

Ba-dum-tshhh! Kiitos, kiitos, olen täällä koko illan.


Oletkohan?


No hetkeksi nukahdin sohvalle, mutta muuten kyllä.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova