Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Victrix Gambit Controller -ohjain

Miikka Lehtonen

18.10.2022 klo 17.09 | Luettu: 3231 kertaa | Teksti: Miikka Lehtonen

''Maailman nopein peliohjain'' on saapunut!
On kiva, että useampikin firma on herännyt siihen, että pelien maailmassa riittää nykyään kysyntää myös hieman parempilaatuisille ohjaimille. Vaikka yrittäjiä oli toki nähty aiemminkin, Microsoftin oma Xbox Elite Controller oli merkittävä pelinavaus; vaikka sen hinta oli suorastaan jäätävä, se menestyi sen verran hyvin, että samalla kaavalla kehitettyjä ohjaimia nähtiin monen valmistajan valikoimissa.


Suomen perspektiivistä tuorein aluevaltausta yrittävä firma on amerikkalainen Victrix, joka on jo useamman vuoden ajan kaupitellut ammattipelaajille tarkoitettuja kuulokkeita ja ohjaimia muualla maailmassa. Heidän tuotteitaan saa syksyn mittaan myös Suomen kaupoista ja ensimmäisenä meidän testiimme osui noin sadan euron hintainen Victrix Gambit Controller, joka kehuu olevansa maailman nopein Xbox-peliohjain.

Kilkkeitä riittää


Victrix Gambit Controller on selvästi valmistettu saman muotin mukaisesti kuin Microsoftin oma Elite Controller. Paketista löytyy ohjaimen ohella pino kilkettä, kuten vaihdettavia analogitikkuja, erilaisen mallinen ristiohjain, erikseen kiinnitettävät kytkimet ohjaimen selkäpuolelle, kaikki komeaan kantolaukkuun pakattuna.


Merkittävin ero Microsoftin omaan ohjaimeen on, että Gambit Controller ei ole langaton. Se toimitetaan kiinteän kolmimetrisen USB-kaapelin kanssa, eikä mitään mahdollisuutta langttomuuteen ole olemassakaan. Tämä ei toki ole maailmanloppu, mutta ikävää silti. Xbox Series X:n etupaneelissa on vain yksi USB-liitin, eikä esimerkiksi Gambit Controllerin johto ole niin pitkä, että esimerkiksi minun sohvaltani sitä saisi kovin helposti TV-tasossa olevan Xboxin takapuolelle.

Ratkaisua perustellaan sillä, että ohjain on suunniteltu ammattipelaajille ja ainakin väitteiden mukaan signaalit kulkevat kaapelin ylitse nopeammin kuin langattomasti. Ilman mitään järeää mittauslaitteistoa tähän on hankala ottaa sen tarkemmin kantaa, mutta en itse ainakaan huomannut mitään eroa normaaliin ohjaimeen verrattuna. En toisaalta ole myöskään koskaan huomannut mitään sen suurempaa viivettä Xboxin langattomissa ohjaimissa, joten ehkä en vain ole tarpeeksi kova pelaaja arvostaakseni ratkaisua?

Elite Controllerin tavoin myös Gambit Controllerin liipaisimet ovat säädettävät. Oletusarvoisesti ne toimivat kuin mitkä tahansa muutkin analogiliipaisimet, mutta ohjaimen takana olevia kytkimiä naksauttamalla ne voi muuttaa miltei digitaalisiksi, jolloin liikerata pienenee miltei olemattomiin. Tämä soveltuu tietenkin hyvin vaikka FPS-peleihin, joissa ampuminen onnistuu lyhyellä liikeradalla nopeammin. On kiva, että valinnan voi tehdä liipaisinkohtaisesti, jos vaikka toisen analogisuudesta onkin jotain hyötyä.

Ominaisuudet siis ovat kattavat ja miltei samanlaiset kuin Microsoftin omassa ohjaimessa. Mutta entä tuntuma?

Muovia, muovia ja vähän lisää muovia


Gambit Controller tuntuu kädessä hyvin muoviselta ja kovin halvalta. Suuri tekijä on ohjaimen vaihdettava kansi. Pakkauksessa tulee kaksi erillistä kantta, valkoinen ja purppura. Tämä on ihan jees, mutta molemmat kannet ovat todella pehmeää kumia ja kiinnittyvät ohjaimen reunoihin niin ikään kumisesti. Kansien reunat liikkuvat käsien asentoa vaihdellessa ja koko fiilis on suoraan sanoen karu.


Muuten ohjain sitten pärjääkin paremmin. Kaikkien nappien tuntuma on jämäkkä ja paljon napakampi kuin vaikka perusohjaimessa. Mukana tulevat vaihdettavat analogitikut tarjoavat pitemmän ja lyhyemään vaihtoehdon sellaisesta pitäville, joskin omasta mielestäni ne tuntuivat hieman luonnottomilta. Mutta ehkä tähänkin tottuisi.

Microsoftin oman Elite Controllerin tavoin myös Victrixin ohjain on monipuolisesti säädeltävissä myös softan osalta. Toisin kuin Microsoftin oma ohjain, tämä ei onnistu suoraan Xboxin omista valikoista, vaan vaati Victrixin oman ohjelmiston asentamista. Sen kautta pystyykin sitten kätevästi kalibroimaan ohjainta, säätelemään sen tärinän tasoa ja määrittelemään uudelleen joidenkin painikkeiden toimintaa. Ei kuitenkaan kaikkien. En millään onnistunut saamaan esimerkiksi ohjaimen Share-nappia toimimaan, kuten sopisi olettaa. Oletusarvoisesti napin painaminen aloittaa videon tallentamisen, enkä millään ilveellä saanut sitä ottamaan yhdellä painalluksella kuvakaappauksia.

Rahalle vastinetta?


Kuten odottaa saattaa, ohjain toimii teknisesti hyvin. Sillä pelaaminen on ihan kivaa ja suurimmat valituksen aiheeni ovatkin hinnoittelussa. Victrix Gambit Controller ei tunnu 100 euron ohjaimelta. Kämäisen kumiset kannet tuntuvat enemmänkin halpisohjaimen jipolta, ohjaimen teksturoitu pinta tuntuu myös ikävän muoviselta, analogitikkujen pinnoite vaikuttaa halvalta ja turhan kitkattomalta, ja parin viikon testisessioiden aikana koko ohjain alkoi natisemaan ikävästi.


Suuri osa valmistuskuluista on oletettavasti mennyt ohjaimen sisällä olevaan tuplaydinprosessoriin, joka pitää kuulemma huolen siitä, että ohjain lukee syötteitä nopeammin kuin mikään toinen ohjain. Okei, hienoa. Mutta käytännössä en huomannut yhtään mitään eroa Gambitin ja Xbox Series X:n perusohjaimen välillä, joten väistämättä joudun pohtimaan, kannattikko panostus.

Arvostan sitä, että mukaan on saatu irroitettavat takalastat ja muita vaihdettavia osia, mutta olisin mielelläni vaihtanut ne yleisesti jämerämpään tuotteeseen tai korkealaatuisempaan viimeistelyyn. Tuskin paremman tuntuinen pinnoite nyt olisi hirveän paljon maksanut?

Gambitin suurin ongelma onkin, että samaan hintaluokkaan on tarjolla rehellisesti sanoen paljon paremman tuntuisia ohjaimia. Microsoftin oma tuore Elite Series 2 Core -ohjain maksaa 30 euroa enemmän kuin Gambit. Vaikka 30 euroa onkin 30 euroa, uskoisin että useat tämän hintaisia ohjaimia himoitsevat voivat sijoittaa sen muutaman kymppiä enemmän ja saada kaikin puolin jämerämmän, mukavamman tuntuisen ja yhtä hyvin peleissä toimivan vaihtoehdon.

Ihan rehellisesti valitsisin mielummin vaikka Xboxin mukana tulleen perusohjaimen mielummin, sillä vaikka siinä ei ole vaihdettavia osia tai tuplaydinprosessoria, se tuntuu kädessä mukavammalta ja pärjää peleissä ainakin minun mielestäni ihan yhtä hyvin.Victrix Gambit Controller
Hintaluokka: n. 100 euroa
Lisätietoja: Victrix

V2.fi | Miikka Lehtonen
< Retro Rewind: Antoni... V2.fi laiteuutiset-s... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova