Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: Let's Sing 2023 ja Just Dance 2023 Edition (PS5, XSX)

Miia Lyyra

16.12.2022 klo 12.11 | Luettu: 1140 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

TANSSIA JA LAULUA PUKINKONTTIIN
Mitä yhteistä on Let’s Sing 2023:lla ja Just Dance 2023 Editionilla? Ainakin se, että kummastakin löytyy mainetta niittänyt Encanto -elokuvan We Don't Talk About Bruno -hittikappale. Just Dance -sarjan osien parissa olen tanssahdellut useiden vuosien ajan ja on minulla kokemusta laulupelienkin parista, vaikka Let’s Sing -sarja on uusi tuttavuus. Nyt testivuorossa onkin kaksi uutta musiikkipeliä, joten eikun tanssikengät jalkaan ja lauluääntä avaamaan.

Let’s Sing 2023 (PlayStation 5)


Let’s Sing 2023 ei ole pelisarjan ensimmäinen osa, joka on saapunut tänä vuonna markkinoille. Lokakuussa kauppoihin pärähti Let’s Sing ABBA, jonka V2.fi:n Nanne arvosteli. Pääsarjan osa on teknisesti samanlainen kuin ABBA-osa ja ero löytyykin biisivalikoimasta. Siinä, missä ABBA keskittyy kyseisen orkesterin teoksiin, on Let’s Sing 2023:n valikoimissa 30 kappaletta eri orkestereilta ja artisteilta. Kirjastossa on runsaasti hittikappaleita kuluneelta parilta vuodelta, mutta myös ikivihreitä kuten Eiffel 65:n Blue ja O-Zonen Dragostea Din Tei. Uusimpia puolestaan edustavat mm. Encanto - We Don’t Talk About Bruno, Ed Sheeran - Bad Habits ja Coldplay X BTS - My Universe.


Kappalemäärä on melko laimea, varsinkin jos hittikappaleet eivät kuulu omaan osaamisrepertuaariin. Kauppapaikoilla on kuitenkin myynnissä erillisiä kappalepaketteja viiden euron lisähintaan. Teemoina ovat mm. Best of 80’s ja Country Hits Song. Peruspeli itsessään maksaa 40 euroa, joten viiden euron lisämaksuista kertyy melkoinen potti, varsinkin jos niitä ostaa useamman. Mikäli haluaa hankkia kaikki laajennukset, kannattaa pelaajan napata kauppapaikalta suoraan 90 euron arvoinen Let’s Sing 2023 Platinum Edition, joka sisältää perusosan laajennuksineen. Harmittavasti Let’s Sing ei sisällä kuukausimaksullista palvelua, joka tarjoilisi esimerkiksi sarjan aiempien osien biisejä. Vastaava palvelu on käytössä Just Dancessa.

Testijakson aikana iloa kuitenkin tuotti kipuaminen World Top -listalle. Esimerkiksi Blue-biisistä saadulla tuloksella kipusin sijalle 20 ja Dragostea Din Tein jälkeen sijalle 29. Haluaisin uskoa, että olin hyvä, mutta tilastoissa ei näytetä pelaajien kokonaismäärää, joten minulle jäi pieni epäilys taidoistani. Pelikonsoleilla laulupeleissä ei ole juurikaan kilpailua, mutta esimerkiksi kotimaisilla markkinoilla on yli 100 000 biisiä tarjoava karaokepalvelu, jonka valikoimista löytyy myös kotimaisia kappaleita. Suomen markkinoilla Let’s Sing kohtaa kovan kilpailijan, eikä mitenkään pärjää kilpailijalleen. Tosin Let’s Singin etuna on, että se on nimenomaan saatavilla pelikonsoleille.

En ikinä unohda, miltä karaokevideot näyttivät 90-luvulla. Onneksi Let’s Singissä kappaleiden taustalla pyörii niiden omia musiikkivideoita. Se on melkoinen nostalgiamatka, varsinkin kun ruutuun pärähtää P!nkin Get The Party Started. Ruudussa jokaisella pelaajalla on oma avatar, jonka perään ilmestyy laulunsanat ja säveliä merkitsevät pallerot. Välillä kappaleiden sanat ovat hyvin pienellä ja niiden erottaminen jopa 55-tuumaisesta töllöstä on hankalaa. Joissakin kappaleissa lyriikat menevät jopa päällekkäin, jolloin niiden lukeminen on mahdotonta. Lauluääniä puolestaan tallettavat Let’s Sing -mikrofonit, USB-mikrofonit tai älypuhelimet. Mikäli mikit kiinnostavat, kannatta kaupasta napata pelin fyysinen versio mikkeineen. Testijaksolla käytimme Android- ja iPhone -puhelimia, joihin oli ladattu kauppapaikoilta ilmaiseksi saatava sovellus joka aktivoituu yksilöllisellä PIN-koodilla, joka on nähtävissä pelin käyttöliittymässä. Sovellus on melko vaatimaton, mutta ajaa asiansa ja toimi moitteetta.


Let’s Sing 2023 sopii parhaiten niille laulajille, jotka innostuvat kaikista valikoimissa olevista kappaleista. Testijakson jälkeen minulle jäi tunne, että minulle ei tarjota kokonaisuutta, vaan pieni pala pelistä, jonka jälkeen minun tulisi raottaa rahapussia. Ehkä jos olisin kovempi TikTok-käyttäjä, biisit saattaisivat upota minulle paremmin. Loputon Bluen ja Dragostea Din Tein laulaminen saa jopa minun pääni sekaisin.


Arvosteltu: PlayStation 5

Toimituksen huomautus: Poikkeuksellisesti tässä arvostelussa käytetään kuvamateriaalina virallista markkinointimateriaalia, sillä pelistä ei voi ottaa kuvakaappauksia esimerkiksi PlayStation 5:n -konsolin kuvakaappausohjelmistolla.

Just Dance 2023 Edition (Xbox Series X)


“Siinä vaiheessa, kun “Just Dance Netflix” saapuu, olen valmis antamaan luottokorttini tiedot.” Näin julkistin viime vuoden Just Dance -arvostelussa. No, valitettavasti joudun perumaan puheeni, luottokortti on ja pysyy taskussa. Ubisoft on vihdoin ja viimein tehnyt Just Dance -sarjasta “netflixmäisen”, mitä olen toivonut hartaasti useiden vuosien ajan. Toiveiden täyttymisestä huolimatta oloni on hyvin ristiriitainen. Just Dance -sarja on tähän asti ollut samankaltainen vuodesta toiseen. Sarjaan ilmestyy vuosittain uusi osa ja muutokset ovat hyvin vähäisiä. Tänä vuonna kaikki on toisin. Ubisoft on tuonut markkinoille Just Dance 2023 Editionin, joka on viimeinen vuosilukua kantava versio. Just Dancen brändijohtaja Amelie Louvet kertoi aiemmin, että jatkossa Just Dance on päivittyvä live-palvelu.


Käyttöliittymä muistuttaa paljon suoratoistopalvelujen valikkoja ja Just Dancen syövereissä on melko helppoa liikkua. Sarjan uusi suunta toi mukanaan myös muita uudistuksia. Tanssimaan pääsee vain PlayStation 5:lla, Xbox Series -laitteilla ja Nintendo Switchillä, joten vanhempien laitteiden omistajat jäävät tänä vuonna nuolemaan näppejään. Aiemmin Just Dancet on lokalisoitu suomen kielelle, mutta uusimmasta osasta Suomi puuttuu kokonaan, mikä on pienoinen miinus. Myös pelattavuuden puolella on koettu suuria muutoksia, kun World Dance Floor -tila on korvattu perinteisellä online-pelimuodolla, jossa voi pelata yhdessä kavereiden kanssa. Uusia ominaisuuksia ovat myös cross-progression ja offline-tila, jossa voi tanssahdella ilman verkkoyhteyttä. Muutokset eivät lopu tähän, sillä myös älypuhelimille saapunut sovellus on uusi ja eri kuin aiemmin, mikä voi aiheuttaa aluksi hämmennystä käyttäjissä. Appi toimii kuitenkin loistavasti ja liikkeen tunnistamisen lisäksi sitä voi käyttää ohjaimena.

Jos kehityksessä on menty eteenpäin, on tänä vuonna otettu myös takapakkia. Sarjan uudessa osassa kuukausi/vuosimaksullinen Just Dance Unlimited -palvelu on korvattu Just Dance+ -tilauksella, joka on saatavilla vain tähän peliin. JD+ on samanhintainen kuin JDU, mutta tarjoaa ainoastaan 150 kappaletta siinä missä JDU sisälsi noin 700 kappaletta. Uusi tilauspalvelu oli karvas pettymys, sillä sieltä puuttui paljon suosikkikappaleita, jotka löytyvät Just Dance Unlimited palvelusta. Oletettavasti Just Dance+:n sisältö laajenee vuosien aikana, mutta toistaiseksi kirjasto on laiha edelliseen palveluun verrattuna. Ubisoft on myös poistanut mahdollisuuden tehdä omia soittolistoja, vaikka peli tarjoileekin runsaasti eri teemaisia valmiita listoja. Ominaisuuden poisto ei saa kiitosta, sillä nyt kirjastosta on mahdotonta seuloa omia suosikkeja talteen. Jos Just Dancen halutaan olevan verrannollinen suoratoistopalveluihin, miksi näin olennainen toiminta on poistettu?


Onneksi perusvalikoima on kuitenkin taattua Just Dance -laatua ja tänä vuonna pakettiin on laitettu 40 kappaletta. Mukana on mm. We Don’t Talk About Bruno, Harry Stylesin As It Was, Ava Maxin Million Dollar Baby sekä The Kid LAROIn ja Justin Bieberin STAY. Lisäksi valikoimissa on nippu ikivirheitä kuten Linkin Parkin Numb ja Evanescencen Bring Me To Life. Kattaus on hyvä ja tasapainoinen. Näiden kappaleiden parissa viihtyy useammankin illan, joten välttämätön Just Dance+ -palvelu ei ole, vaikka lisäsisältöä tarjoaakin.Kappaleiden taustavideot ovat nykyisin toteutettu 3D:nä, mikä tekee niistä visuaalisesti modernimman näköisiä. Videoihin on panostettu muutenkin enemmän ja iloa toikin Imagine Dragonsin videolla esiintynyt pyörätuolia käyttävä tanssija: videolla nähdään ammattilaistanssija Florent Devlesaver. Jatkossa hakuvalikosta on mahdollista esimerkiksi suodattaa kappaleet, joissa jalkojen tanssiliikkeet ovat vähäiset. Ei ole ensimmäinen kerta, kun Ubisoft ottaa huomioon osallisuuden ja saavutettavuuden, sillä vuonna 2021 mukana oli ammattitanssija Angelina Bruno, jolla on käsiproteesi. Jatkossa toivon, että mukana on runsaasti erilaisia tanssijoita ja koreografioita, jotka sopivat kaikenlaisille pelaajille, sillä tanssi kuuluu kaikille.


Just Dance 2023 Edition oli minulle kuitenkin pienoinen pettymys. Vaikka suunta on oikea, on kehityksen aikana poistettu suurin osa ominaisuuksista joista olen pitänyt. Odotan kiinnostuneena, saako Ubisoft tehtyä Just Dancesta hyvän live-palvelun ja saapuuko Just Dance+ -palveluun pikaisella aikataululla Just Dance Unlimited -palvelun kattaus laajentamaan sisältöä. Tällä hetkellä sarjan vanhemmat osat kuitenkin tarjoavat minulle enemmän tanssittavaa kuin Just Dance 2023 Edition. Mikäli kuitenkin astuu Just Dance -maailmaan vasta nyt, pettymystä tuskin on luvassa.


Arvosteltu: Xbox Series X

V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi testasi: Lenov... World of Warships - ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova