Tuorein sisältö

V2.fi testasi: SteelSeries Aerox 3 - ja Aerox 3 Wireless -hiiret

Miia Lyyra

23.11.2020 klo 16.52 | Luettu: 3869 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

STEELSERIESIN OMAT KEVYET HUNAJAKENNO-HIIRET
SteelSeries toi markkinoille uuden ultrakevyen Aerox-hiirisarjan, johon kuuluu tällä hetkellä kaksi mallia: Aerox 3 ja Aerox 3 Wireless. Saimme testiin molemmat laitteet.

Näyttävä hiiri estää käsiä hikeentymästä


Ensisilmäyksellä hiiret näyttävät ulkokuoren perusteella identtisiltä ja sitä ne mitoiltaan sekä ulkoasultaankin ovat. Reikäkuorien sisuksista löytyvät suurimmat eroavaisuudet, jotka tekevät malleista hieman toisistaan poikkeavia. Erottavin tekijä on, että Aerox 3 on langallinen ja Aerox 3 Wireless taas langaton malli. Pientä eroa löytyy myös sensoripuolelta. Langattomassa liikettä sensoroi SteelSeries TrueMove Air, kun taas langallisessa liikkuvuutta ohjailee SteelSeries TrueMove Core. Siinä missä langallisen version kiihtyvyys on 35G, on langattomassa luku puolestaan 40G. Myös IPS-luvuissa on hienoista eroa, sillä langattomassa luku on 400 IPS, kun taas langallisessa 300 IPS. Kannattaa kuitenkin huomioida, että annetut IPS-luvut on mitattu käyttämällä SteelSeriesin omia QcK-hiirimattoja. Myös CPI:ssä on hienoisia eroja. Langallisessa asteikko riittää 8500, kun taas langattomassa 18 000. Omassa käytössä eroavaisuuksia on ollut mahdoton huomata, sillä kummassakin hiiressä on yleensä käytössä sama CPI-asetus. Mikäli on kuitenkin tarvetta saada yli 8500 CPI, kannattaa katse suunnata Aerox 3 Wirelessin suuntaan.


Aerox 3 -sarjan hiirten merkittävin ominaisuus on niiden keveys. Painoa on saatu pois muuttamalla ulkoasua umpikuorisesta niin sanottuun hunajakennokuoreen. Kyseistä ratkaisua on nähty käytettävän myös muiden laitevalmistajien hiirissä, joista esimerkkinä Glorious PC Gaming Racen hiirimallisto. SteelSeries onnistui Aerox 3 Wireless -mallilla saamaan ainakin hetkeksi itselleen markkinoiden keveimmän langattoman pelihiiren -tittelin keveällä 66 gramman painollaan. Kyseessä on melkoinen saavutus, sillä myös langattoman sisuksissa pauhaa RGB-valaistus. Langallinenkaan versio ei paljon kättä kurita, sillä painoa löytyy vielä vähemmän, ainoastaan 57 grammaa. Ulkonäöltään Aerox 3 -sarjan hiiret ovat näyttäviä ja sopivat pelaajille, jotka arvostavat RGB-valaistusta. Kummassakin laitteessa on kolme valo-aluetta, joiden sävyjä ja efektejä voi säätää SteelSeries Engine 3 -ohjelmiston kautta.

Reikäkuori vähentää painon lisäksi käsien hikoilua, ainakin markkinointipuheiden mukaan. Väite pitää osittain paikkaansa, sillä vaativissa pelitilanteissa en ole huomannut käsien hikoilua ja hiiren tahmaantumista. Minua kuitenkin huolettaa, kuinka paljon roskia, pölyä ja koirankarvoja aukoista pääsee sisään. Tai pahimmillaan mitä, jos hiiren päälle kaatuu kahvikupin sisältö? Pikaisella tutkailulla ja testeillä kuitenkin näyttäisi, että paineilmalla hiiren puhdistus onnistuu melko näppärästi, ainakin irtoroskien osalta. Nestemäisen tavaran osalta SteelSeries on suojannut kummatkin hiiret IP54-luokituksella, joka estää laitteiden turmeltumisen pienien vahinkojen varalta. En kuitenkaan haluaisi suojauksesta huolimatta kaataa kahveja laitteen sisälle.

Langattomassa mallissa akku kestää pidemmätkin pelisessiot


Kummassakin mallissa on käytetty SteelSeriesin omia mekaanisia kytkimiä, joiden luvataan kestävän 80 miljoonaa painallusta. Yhteensä painikkeita on kuusi, joista hiiren keskelle on sijoitettu yksi CPI-tilan vaihtoa varten ja kylkeen kaksi namiskaa. CPI-tilan vaihtoon tarkoitettu painike tulee useasti käyttöön varsinkin langattomassa mallissa, mikäli hiirtä käyttää eri laitteissa. Tuolloin hiiren muisti tuo tullessan tarvittavat asetukset kaikille laitteille eikä SteelSeries Engine 3 -ohjelmaa tarvitse aina ladata. Tämä on etu varsinkin, jos hiirtä käyttää Xbox Series X -konsolin kanssa, johon SteelSeriesin omaa ohjelmistoa ei saa ladattua. Kaksi sivunäppäintä aiheuttavat kuitenkin hieman harmia, sillä niiden painallustuntuma on huono, minkä lisäksi ne ovat liukkaat. Minulla näppäimet ovat usein käytössä mikin mykistämiseen ja pelissä kartan/inventaarion avaamiseen. Kyse ei ole totuttelusta, sillä useidenkaan viikkojen jälkeen näppäimet eivät toimi hyppysissäni toivotulla tavalla. Yleisesti hiiri tuntuu kädessä hieman heppoiselta ja antaa osittain jopa “halvan” vaikutelman. Tunnetta vahvisti 1 ja 2 näppäimen pienoinen sivulta sivulle liikkuminen, mikä sai pohtimaan, mikä onkaan näppäinten kestävyys? Namiskojen eläväisyys ei haittaa itse pelaamista, mutta tämän hintaluokan laitteilta voisi olettaa parempaa viimeistelyä.


Minulla ei ole ollut aiemmin langattomia hiiriä, sillä niiden toimivuus on mietityttänyt minua. Entä jos hiirestä loppuu akku kesken tärkeän ottelun tai entä jos viive on liikaa? Onneksi langaton teknologia on kehittynyt viime vuosina ja markkinoille on saapunut hiiriä, jotka eivät petä kesken ottelujen. SteelSeriesin Aerox 3 toimii Quantum 2,0 Wireless -tekniikalla, joka mahdollistaa laitteen parittamisen joko Bluetoothin välityksellä tai 2,4 GHz -yhteydellä pakkauksessa mukana tulevaan vastaanottimeen. Valinnan voi tehdä hiiren pohjassa olevasta liukukytkimestä. Mikä parasta, parituksen tekeminen on helppoa ja vaivatonta laitteesta riippumatta. Testijakson aikana käytin Aerox 3 Wirelessiä ristiin Windows-tietokoneessa, Macbookissa ja Xbox Series X -konsolissa, ja kaikkien kanssa käyttöönotto ja käyttäminen oli kivutonta. Ominaisuus on arvostettavaa, sillä saman hiiren käyttäminen usealla eri laitteella on rahapussia säästävää.

Entä se akku ja sen kesto? Aerox 3 Wirelessin akunkeston luvataan olevan Bluetooth-tilassa jopa 200 tuntia ja 2,4 GHz-tilassa taas noin 80 tuntia. Langattoman version kerrotaan myös kuluttavan vähemmän akkua ja hiiri meneekin melko nopeasti käyttämättömänä lepotilaan. Hiiren lataaminen onnistuu näppärästi, sillä paketissa tulee mukana USB-C -kaapeli, joka tökätään hiiren keulassa olevaan liittimeen. Laitetta voi käyttää myös latauksen aikana, joten latausta ei tarvitse sen ihmeellisemmin odotella. Kummassakin mallissa tulee mukana Super Mesh -johto (suom. superverkkojohto), joka on hyvin taipuisa. Kieltämättä keveiden hiirien tuhoajana ovat paksut, jäykät ja vastaan pistävät kaapelit, sillä liian järeä johto saattaa pahimmillaan “liikuttaa itsekseen” koko hiirtä. SteelSeries on kuitenkin onnistunut luomaan keveän kaapelin kevyen hiiren kylkeen, joka onnistuu tehtävässään täydellisesti.

Pientä kritiikkiä kuitenkin sataa mukana langattoman mallin tuleviin tarvikkeisiin. Paketissa on mukana langaton vastaanotin, joka on varustettu USB C -liittimellä. Kaikissa tietokoneissa ei kuitenkaan vielä ole suoraan USB C -porttia käytettävissä, joten pakkauksessa mukana tulevalle adapterille tulee käyttöä. Vastaanotin on myös melkoinen möykky, joten mikäli USB-C -liitin on tiiviissä kolossa, voi olla ettei palikka yksinkertaisesti sovi muiden kaapeleiden rinnalle. Ratkaisu kuitenkin lisää johtoviidakkoa, sillä adapteri-palikkaan on kiinnitettävä mukana tuleva USB-C/USB-A -johto sekä vastaanotin. Kun hiirtä on ladattava, tulee adapteri irroittaa USC-C -johdosta, joka taas tuo lisää säätöä. Bonusta kuitenkin siitä, että kaikki tarvittavat johdot, jakajat ja adapterit ovat mukana, eikä laitteen käyttöönotto viivästy tai vaadi erikseen ostettavia palikoita.

Yhteenveto


Kumpi hiiri kannattaisi ostaa? SteelSeries Aerox 3 -sarja on siitä hyvä, että hiiren ulkoasu pysyy samana mallista riippumatta. Ostopäätöksessä lienee painaa eniten haluaako käyttöönsä langattoman vai langallisen hiiren. Langallisen puolella on keveys, langattoman puolella taas entistä helpompi monikäyttöisyys ja langattomuus. Myös hinta voi olla ratkaiseva tekijä, sillä Aerox 3:n hintalappuna on 69,99 euroa, kun taas Aerox 3 Wirelessin hintalapussa on hieman suurempi summa 109,99 euroa.


Ergonomian kannalta valitettavaa on, että kummatkin mallit ovat suunniteltu oikeakätisille, joten vasenkätisten on katsottava itselleen muita malleja. Varsinaisia täysin käyttökokemuksia pilaavia negatiivisia kokemuksia hiiret eivät tarjoa, vaikka viimeistellylle olisi ollut tarvetta. Keveys on hiirien pääasiallinen ominaisuus, olisi mukavaa jos ne eivät tuntuisi ja vaikuttaisi “halvalta”. Etenkin kalliimman langattoman Aerox 3 -mallin kohdalla jäin kaipaamaan “glamourin tuntua”. Eniten jatkokehittämistä SteelSeriesin kannattaisi tehdä sivunäppäinten kanssa, jotka kokemukseni mukaan ovat aina olleet SteelSeriesin hiirien heikoin kohta.

SteelSeries Aerox 3

Hintaluokka: 69,99€
Lisätietoa: Steelseries

SteelSeries Aerox 3 Wireless

Hintaluokka: 109,99€
Lisätietoa: Steelseries

V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi ennakoi: Overr... V2.fi testasi: PlayS... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova