Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: The Last of Us Part I (PC)

Miia Lyyra

08.04.2023 klo 21.02 | Luettu: 2038 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

THE CRASH OF US
Kun kuultiin, että The Last of Us saapuu 10 vuoden odotuksen jälkeen PC:lle, emme varmasti odottaneet sen julkaisun olevan tällainen. HBO:lla esitetty tv-sovitus oli hitti, mukaan lukien Pedro Pascalin ja Bella Ramseyn näyttävät roolisuoritukset. Se mitä olisimme tarvinneet, olisi ollut täydellisyyttä hipova PC-versiointi, joka olisi ollut hyvä ja tarpeellinen jatke sarjalle. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.


Suoraan sanottuna harmittaa. TLOU on yksi suosikeistani, mutta jos ensimmäisenä pelin käynnistyksen jälkeen joudun odottelemaan latautuvia shadereita puolitoista tuntia, katselemaan “odota hetki” -ruutua kesken toimintakohtauksen ja taistelemaan kymmenien kaatumisten kanssa, on olo kurja. Tätä arvostelua kirjoittaessa on kulunut lähes kaksi viikkoa julkaisusta. Tuona aikana on tullut hotfix-päivityksiä ja yksi NVIDIAn julkaisema korjauspäivitys, mutta edelleen peli kärsii mittavista ongelmista. Peli kaatuu toistuvasti, ruudunpäivitys tahmaa, grafiikka bugittaa ja äänet särisevät. Toki niinä harvoina hetkinä, kun kaikki toimii, peli rullaa hyvin. Valitettavasti näitä tapauksia on harvoin, eikä Ellien ja Joelin seikkailu ole nautinnollinen.

Kuka heitetään roviolle pelin sienipäiden kanssa?


Jo ennakkoon oli tiedossa, että TLOU vaatisi tietokoneelta paljon. Ultra-asetuksilla kokoonpanon suositeltiin sisältävän mm. RTX 4080 -näytönohjaimen ja 32GB muistia. Vaatimukset kuulostavat hurjalta, mutta todellisilta. Vuoden vaihteessa päivittämäni RTX 3080 -näytönohjain ja Ryzen 9 5900X-prossu sekä muutama viikko sitten hankkimani uudet muistit eivät jaksaneet taipua ultra-asetuksille. Totuus on, että TLOU:n optimoinnissa on epäonnistuttu täysin. Asetuksia vaihtelemalla selviää, että eri vaihtoehdot eivät aina edes vaikuta näkyvästi kuvanlaatuun, joka ihmetyttää. Oman murheensa toi myös DLSS, jonka päädyin lopulta laittamaan pois päältä sen tuodessa vain lisäongelmia grafiikan laatuun.


Pelaajien mielessä pyörii syyllisen etsintä. Kuka on syypää siihen, että PC-versio epäonnistui näin pahasti? Osan mielestä vastuussa on Iron Galaxy, joka toimi tietokonekäännöksessä työjuhtana. Valitettavasti Iron Galaxya ei muisteta hyvistä töistä, sillä Batman: Arkham Knight -käännöksestä ei jäänyt hyviät fiiliksiä. Kysymys herääkin, miksi yhtiö on valittu tekemään hittisarjaa tietokoneille? Voidaan myös kysyä, onko syynä Naughty Dog, joka ei ole pitänyt kiinni laatustandardeistaan vai onko käännöksen suhteen tullut kiire? Naughty Dogilla ja Sonylla on varmasti ollut halu iskeä peli pihalle HBO:lla pyörivän sarjan kanssa, mutta helmikuun alussa yhtiöt tiedottivat, että PC-version saapuminen myöhästyy kahdella viikolla, sillä kehitystyöhön tarvittiin lisää aikaa. Näyttäisi siltä, ettei pari viikkoa riittänyt. Syyttely saisi kuitenkin olla nyt toissijaista, sillä oleellisempaa on saada TLOU pelikuntoon mahdollisimman nopeasti.

Itse tarina ei ole muuttunut vuosien varrella. V2.fi on julkaissut vuonna 2013 Manun kirjoittamana arvion pelistä ja syyskuussa 2022 minä pääsin kokeilemaan TLOU Part I -versiota PS5:lla. Ellien ja Joelin tarina on edelleen sykähdyttävä ja toimiva sekä ihmisiä mukaansa tempaiseva, kuten HBO:n tv-versiointi osoitti, vaikkakin tv:n puolella jotkin asiat sujuivat hieman eri tavalla kuin pelimaailmassa.


Joten sitten kun PC-versio on vihdoin pelattavassa kunnossa, voi sitä suositella hankittavaksi. TLOU vain on pelisarja, joka jokaisen tulisi kokea. Ilman teknisiä ongelmia pelille olisi helppo antaa täydet pisteet, sillä kymmenen vuoden jälkeenkin pidän tarinasta todella paljon, vaikka olen pelannut sen useita kertoja läpi. Löydän aina jotain uutta ja koskaan seikkailu ei puuduta tai tylsistytä. Tekniset ongelmat ovat kuitenkin sitä luokkaa, että arvosana laskee huimasti, varsinkin kun vaikuttaa siltä, että kehittäjät tiesivät jo helmikuun alussa, ettei aika kehittämiselle ehkä riitä. Tuolloin olisi pitänyt pistää hommat seis ja ottaa kunnon aikalisä, joka olisi voinut pelastaa tältä fiaskolta.

The Last of Us Part I sisältää Left Behind -lisäosan, mutta ei Factions-pelimuotoa.

PC-tiedot: Nvidia RTX 3080, 10 GB, AMD Ryzen 9 5900X, 32 GB DDR4 3600MHz RAMLyhyesti: Hittisarjan PC-versio epäonnistui pahasti. Julkaisussa paistaa kiire ja halu sovittaa saapuminen yhteen HBO:lla pyörivän sarjan kanssa.

Hyvää:
  • Saapui vihdoin ja viimein PC:lle
Huonoa:
  • Lukuisat tekniset ongelmat
  • Vaatii tietokoneelta todella paljon
  • Erittäin kehnosti optimoitu

V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi pelasi: Destin... Pelataanpa: Xbox-oma... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (5 viestiä)

Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

08.04.2023 klo 21.38 1 tykkää tästä

Aivan bugiton ei ollut se Uncharted 4:n PC-porttauskaan. Muun muassa tunnelmallisen vankilapaon vesitti hieman, kun skybox menikin yhtäkkiä kirkkaan violetiksi. Ihan tämän tason ongelmia siinä ei kuitenkaan ollut.
lainaa
gjspagbwowkfns

08.04.2023 klo 22.39 1 tykkää tästä

vois ihan myos kertoa et miten peli pyorii alemmilla asetuksilla monia kun ei kiinnosta tahmaako peli eilen ostetulla koneella max asetuksilla vaan et voisko pelia pelata yleensa jollain
lainaa
miialyyra

Moderaattori

Rekisteröitynyt 15.05.2017

08.04.2023 klo 22.48 2 tykkää tästä

gjspagbwowkfns kirjoitti:
vois ihan myos kertoa et miten peli pyorii alemmilla asetuksilla monia kun ei kiinnosta tahmaako peli eilen ostetulla koneella max asetuksilla vaan et voisko pelia pelata yleensa jollain


Peli on tällä hetkellä siinä kunnossa, että ongelmia on mitä luultavammin myös koneella, jossa on "heikompaa" rautaa kuin minun koneessa. Voi olla enemmän, tai sitten vähemmänkin. Valitettavasti kotoa ei löydy erilaisia tietokonekokoonpanoja, niin ei voi oikein testailla. Mutta omalla kokoonpanolla alemmat asetukset eivät vaikuta näihin ongelmiin, joita tässä pelissä kohtaa. Se että peli on yleisestikin huonosti optimoitu niin heijastuu ihan jokaiseen kokoonpanoon.
lainaa
Insill

Rekisteröitynyt 11.08.2008

09.04.2023 klo 02.36 3 tykkää tästä

Pelin PC-käännös on aivan käsittämätön farssi.
lainaa
Meitzi

Rekisteröitynyt 28.10.2007

17.04.2023 klo 22.01

Tähän mennessä peliin on julkaistu 6 päivitystä. Kohta se alkaa olla pelin kunnossa niin pitää harkita joko oistais.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova