Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Samsung Galaxy Book3 Ultra - kannettava tietokone

Miia Lyyra

22.06.2023 klo 21.45 | Luettu: 1838 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

APPLE SAI KILPAILIJAN, MUTTA PELITIETOKONEET EIVÄT
Samsung rynnisti tänä keväänä markkinoille uudella Galaxy Book3 Ultra -sarjalla, jossa on tarjolla kahta eri kokoonpanoa. V2.fi:lle saapui testiin halvempi versio, joka on varustettu 13. sukupolven i7-13700H -prosessorilla ja RTX 4050 -näytönohjaimella. Samsungin uutukainen kilpailee Applen MacBook-kannettavien kanssa, tosin testijakson aikana saapuneet uudet MacBookit vauhdittavat kilpailua vielä lisää.


Samsung kilpailee markkinoilla omalla ekosysteemillä, johon voi liittää kaikki firman laitteet aina puhelimista tablettiin ja kuulokkeisiin. Käytännössä oma ekosysteemi mahdollistaa kuluttajalle saumattoman käytön eri laitteiden välillä ja esimerkiksi tietokoneella kesken jääneitä töitä voi jatkaa puhelimella ja päin vastoin. Lisäksi voit käyttää puhelinta tai tablettia toisena näyttönä. Valitettavasti taloudestamme ei löydy yhtään Samsungin laitetta, joten ekosysteemin toimivuutta ei voitu testata.

Ulkoasultaan Samsung Galaxy Book3 Ultra on tyylikäs ja upeasti muotoiltu alle kaksi kiloa painava laite. Näppäimistö on mukavan leveä ja mukaan on saatu mahdutettua erillinen numeronäppäimistö. Läppärissä on myös erittäin suuri kosketuslevy, jota on mukava käyttää, mikäli erillistä hiirtä ei ole tarjolla. Kosketuslevy on herkkä ja ottaa napautukset sujuvasti vastaan. Liitäntöjä on tarjolla suhteellisen hyvä määrä. Laitteen toiseen kylkeen on sijoitettuna kaksi Thunderbolt USB-C-porttia sekä HDMI 2.0.-lähtö. Toiselta puolelta löytyvät USB-A-portti, microSD-korttipaikka sekä 3,5mm audioliitäntä. Samsung olisi voinut sijoittaa USB-C-liitännät eri puolille konetta, jolloin latauspiuhan paikan olisi voinut valita laajemmin. MicroSD-korttipaikka ihmetyttää, sillä moni sisällöntuottaja käyttää aivan muun kokoisia kortteja, joten tämänkin portin olisi voinut korvata jollain muulla liitännällä.

Erityisen paljon Samsungin uutukaisessa viehättää 3K AMOLED -näyttö, joka on jokaisen sisällöntuottajan unelma. 120Hz 16 tuumainen näyttö on erinomaisen kokoinen niin valokuvien kuin videoidenkin editoimiseen. Halutessaan näytön virkistystaajuuden voi lukita toimimaan 60Hz:n tai 120Hz:n voimalla, mutta se toimii halutessaan myös dynaamisesti. Ainoa asia, josta näyttöä voi hieman kritisoida, on sen resoluutio. 2880x1800 voi olla kynnyskysymys joillekin käyttäjille, varsinkin kun markkinoilla on tarjolla korkeamman resoluution paneeleita.

Tie pelaajien sydämeen ei aukea


Samsungin sisällä jylläävän RTX 4050:n teho on 60W. Kilpailijoiden vastaavissa kokoonpanoissa saattaa olla tämän lisäksi boost-ominaisuus, jolla näytönohjaimesta saa puristettua vielä viimeisetkin tehot irti. Samsungissa näin ei ole, mikä on sinänsä ymmärrettävää, sillä ohutta kannettavaa on haastava jäähdyttää. Muiden peliläppäreiden tavoin Samsungista ei löydy ulkoisia isoja tuuletusaukkoja, joiden kautta ilma poistuisi jouhevasti.

Testijakson aikana kokeilin mm. Diablo IV:tä medium-asetuksilla, jolloin näytönohjaimen lämpötila oli koko ajan 80-85 astetta ja samaa näytti myös prosessorin lämpötilat. FPS puolestaan jäi 50-60 välille niin Diablossakin kuin esimerkiksi Apex Legendsissä. Sen sijaan hieman vanhempi ja ei niin raskas peli kuten F1 2020 toimii ihan hyvin. Formulassa FPS pysyi tasaisesti 140:n paikkeilla. Näytönohjaimen lämmöt olivat hieman yli 70:ssä, kun taas prosessori seilasi 80-90 asteen välissä. Lämpötiloista huolimatta F1 2020 toimi moitteetta. Parhaiten testipeleistä toimi Shadow of the Tomb Raider, jonka ruudunpäivitysnopeus pysyi 100 FPS:n tietämillä, kunhan pelin asetuksia laski 1080p/medium-tasolle. Myös lämmöt pysyivät kurissa, kun GPU hipsutteli 70 astetta ja prosessori noin 65 astetta.





Yleisesti lämpötilat nousevat kuitenkin niin korkeaksi, että pelaaminen on epämukavaa kuuman tietokoneen takia. Esimerkiksi läppärin takakansi kuumeni niin kovasti, ettei siinä kärsinyt pitää sormea. Vaikka pelaaminen ei ole Samsungilla tehtävä ykkösprioriteetti, taipuu sisuksissa pauhaava rauta erittäin oivallisesti sisällöntuotantoon.

Kumpi sitten kannattaa ostaa, Samsung vai MacBook? Kannattaa valita se laite, kumman ekosysteemiä on lähempänä. Samsungin tablettien ja puhelinten omistajan kannattaa ehdottomasti valita Galaxy Book3 Ultra, kun taas Apple-käyttäjien MacBook. Lisäksi, jos laitteella haaveilee pelaavansa, kannattaa pelivalikoimaa tiirailla ennakkoon, sillä MacBookin kanssa yhteensopivia pelejä on vähemmän. Jos taas kaipaat enemmän muistia ja tallennustilaa, kannattaa valinta kohdistaa MacBookiin, jossa muistia saa lisättyä aina 96 Gt:n saakka.

Tietokoneen perusominaisuuksia:
Prosessori: Intel Core i7-13700H
Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 4050 6 GB GDDR6, 60W TGP
Muisti: 16 GB LPDDR5
Näyttö: 16.0" WQXGA+, Dynaaminen AMOLED 2X, 3K, 2880 x 1800, 120Hz
Tallennustila: 1 TB NVMe SSD
Akku: 76 Wh
Paino: 1,79 kg
Käyttöjärjestelmä: Windows 11




Samsung Galaxy Book3 Ultra
Hinta: 2899 euroa
Lisätietoja: Samsung

V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi testasi: Hyper... Matiaksen matalapain... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova