Tuorein sisältö

Listasunnuntai #147

Mikko Heinonen

29.07.2012 klo 15.00 | Luettu: 9776 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Ölymppiäläisiä
En ole mikään urheilufani, vaikka vanhemmalla iällä olenkin oppinut liikkumaan sen verran kuin vaaditaan elopainon pitämiseen alle avaruusalustason. Urheilun seuraamisen suhteen innostus on miltei samalla tasolla, mutta tähän on olemassa poikkeus: olympialaiset. Nykyaikaisten olympialaisten taustalla oleva ajatus saattaa olla naiivi, mutta tosiasia on, että käytännössä jokainen maa lähettää kerran neljässä vuodessa urheilijansa kisaamaan muita vastaan, ellei nyt aivan maailmansodassa olla. Tässä on jotain hienoa, ja siksi Listasunnuntai on tänään kisatunnelmissa.

Decathlon


Jos mietitte, mistä kaikki 80-luvun urheilupelit - ja monet sen jälkeisetkin - saivat idean siitä, että juokseminen tehdään joystick-kauppiasta ilahduttavasti vatkaamalla tikkua puolelta toiselle, niin eräs tärkeimmistä syistä on tässä. Atarista irronnut Activision loi legendaarisen kymmenottelun, joka esiintyy alla puhtaimmassa muodossaan: Atari 2600:lla.



Hyper Olympic (Track & Field)


Lisää napinkidutusta pelihalleista: Konamin ankara kabinetti käytti vain kolmea painiketta, joista kahta renkutettiin juoksua varten ja kolmannella hypättiin tai heitettiin. Toimituksen nurkkiin ajautuneen kabinetin perusteella napeista on onneksi tehty varsin tukevia. Samaa sarjaa oli seuraavan vuoden Hyper Sports, joka on monille tutumpi ja joidenkin harhaoppisten mielestä parempi peli. Pelisarja on edelleen elävien kirjoissa ja löytyy ainakin latauspalveluista.



Summer Games


Voidaan ehkä sanoa, että Epyxin Games-sarja oli ensimmäisiä casual-pelejä, sillä kaikki lajit käytiin aina läpi riippumatta pelaajien tasosta ja perheen pienimpienkin oli helppo osallistua - joskaan ei helppo voittaa. Isän kanssa pelattu korkeushyppy taas päättyi kerran 80-luvulla joystickin katkeamiseen. Virheettömiä nämä pelit eivät tosin olleet - lajeissa oli melkoista toistoa ja osa niistä oli vähintäänkin hämäriä (ja Neuvostoliiton kansallislaulu oli väärä). Loistava grafiikka antoi kuitenkin paljon anteeksi.



Olympic Gold


Barcelonan kisat vuonna 1992 olivat merkkitapaus sikäli, että ensimmäisen kerran kesäolympialaisista myönnettiin virallinen lisenssi - tähänkin asti toki kisoja oli versioitu, mutta omalla luvalla. Lisenssin nappasi Sega, joka versioi pelin kaikille tuolloin myynnissä olleille pelialustoilleen ja on sittemminkin tuottanut olympiapelejä aktiivisesti. Alla Megadrive-painoksen kuvastoa.



Decathlete


Nappulanlypsäntä ei suinkaan jäänyt 80-luvulle, vaan tätä Segan peliä nähtiin ysärin alkupuolella Suomenkin pelihalleissa. Vastaava talvilajien koitos oli nimeltään Winter Heat. Kuvamateriaali on Sega Saturnin versiosta.



Athens 2004


Viimeisin itse pelaamani olympiapeli alkaa olla jo huolestuttavan iällä. Tästä aikanaan PS2:lla arvostelemastani pelistä jäi kuitenkin kohtalainen maku suuhun - etenkin jousiammunta oli koukuttavasti toteutettu. Alla olevasta videosta voi suosiolla kytkeä äänet pois.



London 2012


Tämänvuotinen olympiapeli on poikkeus listalla sikäli, että en ole itse kokeillut tätä peliä ollenkaan - siitä kertoo teille huomenissa Esa. Julkaisijana toimii tuttuun tapaan Sega. Arviota odotellessa voitte vilkaista trailerin alta:



Bonus


Jos tämä loistokas pala on mennyt joltain ohi, katsokaa ihmeessä viimeistään nyt:




V2.fi | Mikko Heinonen
< Lauantai-illan Kevyi... Listasunnuntai #148... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (5 viestiä)

jami

29.07.2012 klo 17.02 2 tykkää tästä

Playmanin Summer Games 1 & 2 oli muinoin kovassa pelityksessä Nokia 3510i:llä. Koulussa puhelin kiertämään ja turnaus pystyyn.
lainaa
zooManiac

Rekisteröitynyt 28.12.2007

29.07.2012 klo 17.41

http://www.youtube.com/watch?v=3ZU0Qi92Raw !!!
lainaa
Kirka

29.07.2012 klo 17.43 3 tykkää tästä

Kohta Olympiakomitea varmaan haastaa V2:n ja Heinosen erikseen oikeuteen tuotemerkkien luvattomasta käytöstä. Sopisi ainakin sen linjaan olympiarenkaiden ym. käytön kiellosta nyt tapahtuman tienoilla.
lainaa
wiimii

04.08.2012 klo 09.49

C64 summer ja winter games!!! Kuinka paljon niitä pelattiinkaan, kuinka paljon se taitoluistelu ärsytti, kuka mahtoi olla paras pikaluistelussa tai seiväshypyssä. Äiti suuttui kun lyötiin joystickit kaapin oveen kiinni et oli parempi asento veivata esim pikaluistelua (ne ovet oli sit aina likasia).
nyt lähinnä on viihdyttänyt Sonic and Mario Olympic games, tosin yhdet talvikisat ja yhdet kesäkisat, ei nyt samaa viitti joka kerta ostaa.
lainaa
iNdo

Rekisteröitynyt 30.01.2012

24.02.2017 klo 14.47

Tulin vaan kertomaan että yksikään video ei näy vuonna 2017.
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova