Tuorein sisältö

The Last Stand

Ensi-ilta: 08.03.2013
Genre: Komedia, Toiminta, Western
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

09.03.2013 klo 21.00 | Luettu: 22917 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Vaarallisin huumelordi ikinä karkaa ja kaappaa ihmeauton prototyypin, tms. Hän tahtoo Meksikoon - heti. Lentäminen olisi iso riski. Pollarit ovat kintereillä, mutta maagista automobiilia ei niin vain pysäytetä, ja sitäpaitsi pako on tarkoin suunniteltu. Eräässä tuppukylässä rajan tuntumassa ruotsalainen saatana Peter Stormare ja muut roistot valmistelevat jo rajanylitystä. Yhtä asiaa konnat eivät ottaneet huomioon: kylässä asuu kokoelma suoraselkäisiä asehulluja amerikkalaisia. Pari märkäkorvakyttää, Johnny Knoxvillen mieleen tuova Johnny Knoxville, latinosupermario Luis Guzmán ja mummu-kullan kämmenen ja käytössä kuluneen He-Man-nuken risteytykseltä näyttävä sheriffi Arnold Schwarzenegger aikovat panna hanttiin.

Eräässä vaiheessa pahis kysyy Schwarzeneggeriltä: kuka olet? Vastaus on mälsä. Dialogi on elokuvan heikkouksia. Minä kuitenkin kysyn lukijalta: innostuisitko, jos Schwarzenegger vastaisi "I'm a cop you idiot! I'm detective John Kimble!"? Jos innostuisit, The Last Stand on elokuva sinulle, sinä tosifani. Useimmat Schwarzeneggerin elokuvista ovat huonoja. Merkittäviä kysymyksiä on kaksi: onko toiminta hyvää ja onko huonous hyvää? Molemmat ovat kiitos eteläkorealaisen ohjaajan Ji-Woon Kimin, jonka huiman viihdyttävän länkkärin Hyvä, paha ja outo outoa henkeä on tarttunut tähänkin tekeleeseen. Wi-Joon on asialinjalla. Juonta on mukana riittävästi, jotta leffa jää mieleen. "Hahmonkehitys" on sitä sorttia, että sankariin tarttuu likaa, verta ja ruhjeita, jotta katsoja lopulta tuntee todistaneensa todellista taistelua.

Muistan lukeneeni, ettei Woon-Ping ymmärrä hyvin englantia. Alkupuolella The Last Stand tuoksahtaa juuri siltä, etteivät tekijät ole yhteisellä aallonpituudella. Schwarzenegger ei edelleenkään osaa näytellä. On huvittavaa aistia, että hän seisoo kameran edessä tietämättä mitä tehdä, ohjaajan tuijottaessa takaisin miettien, miksi pirussa hän läksi ulkomaille... Sanoinko huvittavaa? Tarkoitin tuskallista. Huvittavaksi leffa muuttuu pari minuuttia myöhemmin, kun rempseä toiminta alkaa, eikä oikeastaan pääty. Tarina on tiivis ja useimmat hitaatkin hetket ovat määrätietoista toiminnan alustamista.

Schwarzenegger nousee todelliseksi päähenkilöksi vasta loppuhuipennuksessa. FBI-pomo Forest Whitaker höyryää omaan tärähtäneeseen tyyliinsä alkupuolella ja unohtuu sitten, kun muut vakiohahmoaan näyttelevät lahjat elokuvataiteelle ryhtyvät ammuskelemaan länkkärimäisesti. Jos katsoja on allerginen Knoxvillelle tai jollekin muulle, hän tulee saamaan paiseita. Minä pidän näistä velikullista. Elokuva on tehty luonnostellen ja kieli poskessa, mutta tärkeässä vaiheessa tarina vakavoituu riittävästi, jotta panokset asettuvat. En tahtonut, että kukaan sankareista kuolee, joten on selvää, että ontompiakin elokuvia on olemassa. Schwarzenegger on viihdyttävä kutakuinkin samoista syistä kuin ennenkin. Hän uskoi itseensä Juniorissa ja Batman & Robinissa ja edelleenkään hän ei tunnu tiedostavan, miten jäykkä paska hän on. Itseluottamus on karismaa. Arska on toimintatähtien ykkönen noin niinkuin ihmiskunnan historiaa ajatellen.

Budjetti on 30 miljoonaa taalaa eli ironisesti saman verran kuin Arskalle maksettiin hänen edellisestä pääroolistaan kymmenen vuotta sitten. Hyvään, pahaan ja outoon verrattuna budjetti on suuri. Woo-Hoo on kustannustehokas mies, mutta Jenkkilä on kallis maa, joten ohjaajan eeppisimmäksi moderniksi länkkäriksi The Last Stand ei nouse. Toiminta syyllistyy ajoittain sekavuuteen. Pääsääntöisesti perusmättö on rapeaa ja huippukohdat kuten muuan laukaus ilmalennon aikana lipsuvat riemastuttavuuden puolelle. Realismia ei tavoitella, eikä sitä kaivata. Erikseen on tarpeen huomauttaa, että The Last Stand on aito lapsilta kielletty toimintaelokuva. Toiminta on veristä ja tylyä, piste. Riippumatta siitä, miten leffa on tehty, sen huomaa, että The Last Stand on aikuisten elokuva ihan jopa alkuperäissuunnitelman mukaan. Moneen nykyleffaan päätetään lisätä raakuuksia tietokoneella ja mainittu "hahmonkehitys" jää saavuttamatta.

Arska is back. Leffa floppasi Yhdysvalloissa. Suosittelen sen tukemista rahallisesti, jos perinteinen toiminta kiinnostaa nyt ja jatkossa. Jos kirjoitan uutisen otsikkoon "Schwarzenegger", uutista klikataan 10 000 kertaa, joten jo nyt on perkele, jos edes suomalaiset eivät herää haavemaailmasta ja tarjoa itselleen aitoa asiaa, kun sitä saa.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Kerron sinulle kaike... Bullet For My Valent... >

Keskustelut (15 viestiä)

Aasi

09.03.2013 klo 21.37 9 tykkää tästä

Tykkäsin elokuvasta Raw Deal, pääasiassa Arska näyttelijäntaitojen takia. Oletan siis että pidän tästä. Ostan dvd:n
lainaa
Vesiapina

Rekisteröitynyt 10.04.2007

09.03.2013 klo 23.14 1 tykkää tästä

Maanantaina kattomaan! :)
lainaa
köyhä

10.03.2013 klo 01.10 13 tykkää tästä

Olipa päänäyttelijä kuka hyvänsä, ovat elokuvateatterit hinnoitelleet itsensä ulos minun lompakostani.
lainaa
hesback

10.03.2013 klo 02.22

Arskaa! Vähän kyllä mietittyttää että olisko sittenkin kannattanut näytellä se 10 vuotta ja vasta sitten alkaa kuvernööriksi. Nyt on melkoinen pilkka liikenteessä vaikka paskuudestaan huolimatta Arkska tekee kaikista leffoista katsottavia

mutta joo en tiedä onko tässä mitään miksi kannattaisi maksaa teatterille. vuokralle ja telkkuun tulee pian eikä se oma lippuostos vaikuta paskaakaan leffan floppaamiseen.
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

10.03.2013 klo 08.58 7 tykkää tästä

köyhä kirjoitti:
Olipa päänäyttelijä kuka hyvänsä, ovat elokuvateatterit hinnoitelleet itsensä ulos minun lompakostani.

Käy ennen viittä arkisin, niin on vain 7e. Ei kovin paha hinta musta.
lainaa
Jermu

10.03.2013 klo 12.17 3 tykkää tästä

Vitti pistän paremmaksi ja ostan VHS:nä.
lainaa
sikaFani

10.03.2013 klo 12.29

Jermu kirjoitti:
Vitti pistän paremmaksi ja ostan VHS:nä.


saiski...sasin varmaan orgasmhmmmm ^^
lainaa
Aasi

10.03.2013 klo 16.17 1 tykkää tästä

Ai tsiisus ku olis kova sana jos sais VHS:änä! Ostaisin samantien! Ehkä kaksi kipaletta. Joku Collectors Edition :D Hyvä bisnesidea.
lainaa
gdfjngfjmfh

10.03.2013 klo 17.55 1 tykkää tästä

Tämä oli hyvä. Arska on edelleen se kovin toimintasankari. Menkää ihmeessä katsomaan
lainaa
Pieru

10.03.2013 klo 18.55 1 tykkää tästä

Miten Jari antoi kolme tähteä toimintaelokuvalle? Epäilin yhtä tai kahta.
lainaa
GTX9000000

10.03.2013 klo 20.24

Viikko sitten ostin DREDD blu-rayn 5 ekellä, eli odottaminen kannattaa. Odotan nykyään kaiken. Raha ratkaisee.
lainaa
Lihatuomari

Rekisteröitynyt 17.01.2012

10.03.2013 klo 21.48 2 tykkää tästä

GTX9000000 kirjoitti:
Viikko sitten ostin DREDD blu-rayn 5 ekellä, eli odottaminen kannattaa. Odotan nykyään kaiken. Raha ratkaisee.

Mitä helvettiä? Mä ostin sen viikko sitten jollain 15 eurolla.
lainaa
herman

10.03.2013 klo 23.22 3 tykkää tästä

Lihatuomari kirjoitti:
GTX9000000 kirjoitti:
Viikko sitten ostin DREDD blu-rayn 5 ekellä, eli odottaminen kannattaa. Odotan nykyään kaiken. Raha ratkaisee.

Mitä helvettiä? Mä ostin sen viikko sitten jollain 15 eurolla.


Viikossa PC muuttuu antiikiksi
lainaa
Lihatuomari

Rekisteröitynyt 17.01.2012

10.03.2013 klo 23.51

en ummarra. en sitten yhtään.
lainaa
tersk

14.03.2013 klo 21.43

annan pilluu arskal
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova