Tuorein sisältö

Peltonen ja Oscar-gaala 2013

Jari Tapani Peltonen

25.02.2013 klo 00.01 | Luettu: 43487 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kahvia on suodatettu, juttuja ei.
Jälleen minä Peltonen yritän synnyttää aidon artikkelin Oscar-yön aikana; telkkaria katsoessani; pari lausetta kerrallaan; todistajien vahtiessa; istukoineen päivineen. Tahdon sanoa jotakin järkevää ja pitää hauskaa, joten jälleen on naputeltava nopeasti ja louhittava alitajunnasta kaikki etäisestikin käyttökelpoiset mietteet.

Harjoitellaan nopeaa ajattelua. Kun röyhtäisin, se maistui auringonkukan siemeniltä. Olen dieetillä. Miten tämä liittyy elokuviin? Mieleeni tulee nenä. Ylipainoni takuulla johtuu osittain siitä, että nenäni on pieni, eikä ole kivaa juosta suu auki happea haukkoen. Viidestä Oscarista kisaava Zero Dark Thirty on siedettävä leffa, jonka ansiosta tulen jatkossa muistamaan kuka on Jessica Chastain. Hän on vakuuttava näyttelijä, jolla on upea nenä, joka muistuttaa minua Asterix-sarjakuvasta, jossa gallialaiset kikattavat Kleopatran tuulenhalkaisijan johdosta. Alitajuntani neuvoo huomioimaan, että jos yhdistäisin geenini Chastainin kanssa, saattaisivat Ron Weasleyltä näyttävät jälkeläisemme kyetä hengittämään. Chastainilla on vetovoimaa: tähti on syntynyt.


Tissit pursuavat jo ulos punaisella matolla, mutta isot tähdet saapuvat paikalle vasta myöhemmin. Tässä vaiheessa puhun perinteisesti:

Ehdokkuuksista


Lincoln teoriassa johtaa 12 ehdokkuudella. Tilanne on sikäli erikoinen, että Lincoln on ennakkosuosikki tärkeissä miespääosa- ja ohjaajakategorioissa, mutta ei välttämättä muissa hävittyään monet kissanristiäiset. Siltä varalta että poukkoileva ja visioton rutkuleffa voittaa jotakin tärkeää, minulla on fffuuuu-meemikuva valmiina.

Ennakkosuosikki ei ole myöskään 11 ehdokkuuden Piin elämä. Fotorealistinen tiikeri ja tehostevesi todennäköisesti pärjäävät teknologiakategorioissa, mutta huutaisin (lätkälle huutavat) naapurini hereille, jos Pii yllättäen putsaisi koko pöydän. Olen parikin kirjaa lukenut siitä, miten avoimesti osa hinduista suhtautuu muihin uskontoihin. Piin elämä verhoaa vastaavan kiehtovan harmonian tehosteisiin, jotka kelpaavat Helinä-keijun faneillekin.

Nyyhkymusikaali Les Misérables ja adam-sandlermainen idioottikomedia Unelmien pelikirja saivat 8 ehdokkuutta. Molemmat luultavasti saavat vähintään näyttelijäpystin. Misérablesin Anne Hathawayta pidetään varmana voittajana. Suuri pelkoni on se, että pelikirjan neljä näyttelijäehdokkuutta (random mummokin sai yhden) tarkoittaa sellaista suosiota akatemian laajimmalta porukalta eli näyttelijöiltä, että leffa vie muutakin.


7 ehdokkuuden Argo on illan suosikki. Näin kaikki väittävät. Tämä on erikoista. Ohjaaja ja tähti Ben Affleck on ehdolla ainoastaan tuottajana, mutta Argo on voittanut enemmän muita palkintoja kuin kilpailijansa. Eräs suomalainen guru totesi jo arvostelussaan, että Argo tulee kilpailemaan parhaan elokuvan Oscarista, koska kyseessä on laadukas, positiivinen ja ennen muuta sisäsiittoinen elokuva, joka korostaa Hollywoodin merkitystä panttivankitilanteessa.

Lincoln on poliittinen - Piin elämä on uskonnollinen - Unelmien pelikirja on perseääliömäinen. Argo ei jaa mielipiteitä. Argo on herkku kuin serkku. Serkun puolesta on helppo olla iloinen. Kukaan ei koskaan sano, että serkkuni ei ole minun tyyppiäni. Joskus serkku alkaa näyttää parhaalta vaihtoehdolta, eikä lakikaan mitään kiellä. Näin kerran unta pikkuserkustani, eikä unessa ollut mitään tuhmaa, kunhan kiusasin. Viime vuoden suuria voittajia olivat The Artist ja Hugo: ei koskaan pidä aliarvioida sisäsiittoisuuden viehätystä Hollywoodin silmissä.

Viidestä pystistä kisaa Django Unchained, Skyfall ja Zero Dark Thirty, sekä Rakkaus, joka on merkittävin elokuva jota en ole nähnyt. Korkeintaan neljä pystiä saavat Anna Karenina ja Beasts of the Southern Wild. Kolmesta kisaa Hobitti - odottamaton matka ja Mestari. Kaksi ehdokkuutta nappasi Lento ja Lumikki ja metsästäjä.

Beast, Lento, Hobo ja Lumikki tuskin saavat mitään tärkeää. Karenina ja Skyfall kompuroivat kerronnallisesti, mutta laatuohjaajat pistävät parasta pöytään noin muuten, joten kuka tietää miten käy. Mestarista löytyy yksi hienovarainen ja yksi syvällisesti pervo hihhulisuoritus, mutta toisaalta vaisu tarina ei tee niistä ikimuistoisia. Django on täydellinen viihde-elokuva, jolle toivon kaikkea hyvää tietäen vain sen, että Tarantino jakaa mielipiteet.


Punaisella matolla


Chastainilla totisesti on veistoksellinen nokka. Teen sen kunniaksi erään liikkeen jota Michael Jackson harrasti. Chastain on noita-akkamainen ilmestys, mikä on minulta kohteliaisuus: iho on kalpea, piirteet ovat palikkamaiset, silmien takana on salaisuuksia! Hänestä tulee mieleen Eva Greenin noitahahmo Dark Shadowsista.

Lapsitähti Quvenzhané Wallis paljastaa esiintyvänsä musikaalin Annie uudessa versiossa. Siitä olikin puhetta, että yksi Will Smithin kakaroista jätti sen keikan. Wallis vaikuttaa itsevarmalta ikäisekseen, joten ei se ihme ole, miksi hänet valittiin näyttelemään Beasts of the Southern Wildin kipinöivää pikku sähikäistä, josta kenties kasvaa joku korpiheimon matriarkka, jonka kätyrit vangitsevat Mad Maxin ydinsodan jälkeen. Annie on erilainen rooli Wallisille. Hyvä.

Jennifer Lawrence näyttää siltä että hänellä voisi ottaa aikaa jos tiedätte mitä tarkoitan. Hänen pitäisi suorittaa irtiotto. Winter's Bonessa hän vakuutti vahvana nuorena naisena, Nälkäpeli hyödynsi sitä kuinka hän osaa näytellä vahvaa nuorta naista ja Unelmien pelikirja pyrki kuvaamaan mielenterveysongelmia laittamalla hänet näyttelemään... vahvaa nuorta naista. Lawrence osaa myös ilmeillä ja hymyillä! Tahtoisin rakastaa tätä ärripurria, mutta olen kyllästymässä murjotukseen.

Channing Tatum lempi, strippasi ja vitsaili viime vuonna, jokainen leffa oli hitti ja nyt pumppu hörökorva on seurapiireihinkin päässyt - näin uraa tehdään. Amanda Seyfried on noussut maineeseen näyttämällä pehmoiselta. Ostaisin hänet, jos hän rupeaisi tyynyksi. Tämäniltainen meikki ja tukkatyyli ehkä yrittävät antaa hänelle särmää, jota hän urallaankin tarvitsisi.

Puvut eivät järin eeppisiä ole. Mustaa ja kultaa riittää, vaan paremmaksi pistää Halle Berry kiiltävillä hopearaidoilla. Juontaja jonka puku tuo mieleen öisten aaltojen kohinan näyttää kiinnostavammalta kuin julkkikset. Reteellä Joseph Gordon-Levittillä sentään on kuvioita sukissa.

Bradley Cooper tuli paikalle äitinsä kanssa ja pyrkii nyt tonttumaisen juontajan hameen alle. Tämä mies osaa. Samaa mieltä oleville suosittelen Cooperin vähemmänkin tunnettuja filmejä.

Charlize Theron näyttää pikkuisen käppänän vieressä kaksimetriseltä. Hänellä on lyhyet keltaiset hiukset ja tuttua jääkuningattaren pilkettä silmissä. Jauzaa. Aion julkaista tänään Beasts of the Southern Wild -arvostelun, jos jaksan oikolukea sen - nukahtamista tulee vaikeuttamaan kofeiinimyrkytys, mutta kenties Theroniin liittyvä meditointi auttaa.

Hugh Jackman nostelee yhtäaikaa seuralaistaan ja sitä juontajaa, jonka hameen alle ruipelo Cooper pyrki. Jackman on härkä. Wolverine. Jackman on paras Jean Valjean tähän mennessä. Oscar hänelle.


Julkkiksilta kysellään mitä on laatikossa. Anne Hathaway arvasi oikein. Ihmemaa Ozin kengät. Ahaa.

Suomen pään studiossa yksi kommentoijista on pukeutunut jätesäkkiin, koska niin Cooperin pelikirja-hahmokin tekee.

Laatuviihdettä.

Oscar-gaala 2013


Gaalan juontaa Seth MacFarlane. Hänen piirretyistään en pidä, mutta Tedistä pidän ja tiedän että Seth osaa olla hurmaavan veijarimainen esiintyjä. Monologista hän selviytyy kunnialla viljellen teräviä piikkejä ja käyttäen kuuluisaa huonoa makuaan harkitusti ja itseironisesti.

Paras miesnäyttelijä sivuroolissa

Alan Arkin - Argo
Robert De Niro - Unelmien pelikirja
Philip Seymour Hoffman - Mestari
Tommy Lee Jones - Lincoln
Christoph Waltz - Django Unchained

Arkinin ehdokkuus lienee sisäpiirivitsi. Hän on huvittava, mutta hän näyttelee yksiulotteisesti pontevaa Hollywood-mogulia, ja vastanäyttelijä John Goodman on ihan yhtä hyvä. Ehkä ne äänestäjät, jotka tahtoisivat myös polkaista serkkuaan, nauravat koska hahmo on parodiaa heidän tuntemistaan henkilöistä.

Jones vie vain jos Lincoln vie kaiken muunkin. De Niro on ennakkosuosikki, koska voi: häntä itkettää leffassa ja eräässä haastattelussakin. De Niro on parempi kuin viimevuosina keskimäärin, mutta ei yhtä hyvä kuin Al Pacino Jack & Jillissä, jossa nähtiin myös aito Adam Sandler.

Mestari on pettymys ollakseen Paul Thomas Andersonin ohjaus, mutta tässä seurassa Hoffman on selkeästi taidokkain näyttelijä. Nautin enemmän Waltzin takuukarismasta, mutta antaisin pystin Hoffmanille.

Oscarin saa...
Christoph Waltz

Kaksi Oscaria parissa vuodessa! Waltz vaikuttaa aidosti liikuttuneelta syystäkin. Tarantino saa tänä iltana jalkahierontaa.

Paras lyhyt animaatio

Adam and Dog
Fresh Guacamole
Head over Heels
Maggie Simpson in "The Longest Daycare"
Paperman

Fresh Guacamole on vajaan parin minuutin mittainen charmikas stop-motion-tyyliharjoitelma. Simpsoneiden rutiinisuorituksia ei tueta.

Kovasti kiitelty Paperman yhdistelee saumattomasti piirros- ja tietokonetyylejä, missä olennaista on se, että hahmojen kasvoissa on piirrosklassikoista tuttua ilmaisuvoimaa. Temppu jolla Paperman yrittää huipentaa tarinansa ei itseeni uponnut, mutta toivon sen voittoa, jos Disney vaikka innostuisi tekemään kokopitkän elokuvan samalla tyylillä.

Oscarin saa...
Paperman

Paras animaatioelokuva

Frankenweenie
ParaNorman
The Pirates!
Räyhä-Ralf
Urhea

Omintakeisesti hullunkurinen The Pirates! on selkeä suosikkini, tai jopa yksi kaikkien aikojen parhaista stop-motion-animaatioista. Se ei kuulemma voita, koska se brittileffana on jäänyt vähälle huomiolle jenkeissä. Veikkaan ParaNormanin vievän, koska olen nähnyt useita "for your consideration" -mainoksia, jotka yrittävät myydä sen äänestäjille taidokkaana ja tunteellisena käsityönä (hah).

En tiennyt miten tiivistäisin mietteeni, joten laitoin silmät hetkeksi kiinni. Frankenweenie, ParaNorman, Räyhä-Ralf, Urhea... Toistelin näitä nimiä. Naps: mieleeni muistui kohtaus South Parkista, jossa teennäiset ihmiset oksentavat paskaa tungettuaan tavaraa perseeseensä. En yritä olla karkea. Tämä on alitajuntani antama vertauskuva animaatiovuoden 2012 tasosta.

Oscarin saa...
Urhea, mikä on naurettavaa.

Paras kuvaus

Anna Karenina
Django Unchained
Lincoln
Piin elämä
Skyfall

Kareninan todellisuudella leikittely ja pitkät kamera-ajot, sekä Skyfallin tyylikäs aloitus ja valitut muut kohtaukset ansaitsevat ablodit kokonaisuuden tasosta riippumatta. Django on ihan yhtä pätevä ja lisäksi: laatuelokuva.

Piin elämä on viime vuoden näyttävin teos vaikka se sijoittuu pääasiassa pelastusveneeseen. Eritoten 3D-versio on jotakin ennennäkemätöntä: hamsterien agenttiseikkailun G-Force mieleen tuovat jekut ja Hugon kaltainen kypsä 3D kohtaavat toisensa.

Jatkossa lupaan rajoittaa suolipuheita, mutta: Lincoln prööt.

Oscarin saa...
Piin elämä. Kuolaava ja hihkuva albiinotukkahippi innostuu palkinnosta, jonka hän on ansainnut.

Parhaat erikoistehosteet

The Avengers
Hobitti - odottamaton matka
Lumikki ja metsästäjä
Piin elämä
Prometheus

Lumikin ohjaaja väitetysti valutti omaa verta erästä pientä hetkeä varten, koska tehosteet eivät olleet uskottavia. The Avengers on kuulemma urotyö, koska myös eräät asioista, jotka eivät näytä erikoisilta, ovat vaativia tehosteita. Hobitti HFR 3D on riemua varsinkin kun mörrimöykyt ovat lähikuvassa. Korkeamman kuvamäärän (HFR) ansiosta on helppo kuvitella kurottuvansa kohti vaikkapa ihrapartajättiä: sormet kramppaavat kauhusta.

Suosikkini ja ennakkosuosikki on Piin elämä, joka tekee uusia ja ihan jopa tarinankerrontaan liittyviä asioita fantasialla ja fantasian fotorealismilla.

Oscarin saa...
Piin elämä! Kaikki Piin elämälle.


Mitäköhän ****a siitä tulisi, jos heräisin minuuttia ennen gaalaa ja yrittäisin sanoa jotakin jokaisesta kategoriasta? Nakit eivät meinaa pysyä mukana vaikka olisin ehtinyt aihetta valmistella.

Komeimmat kuteet

Anna Karenina
Kerro, kerro kuvastin
Lincoln
Lumikki ja metsästäjä
Les Misérables

Lumikki-leffat tappelevat vielä kerran. Laitetaan jo siksi pysti Kerro, kerro kuvastimelle. Hyvin kepeä komedia teki minut onnelliseksi ja puvutkin jäivät mieleen. Tyylikeinojen kuten saksalaisilta naisurheilijoilta lainatun kulmakarvatyylin ja niiden kantajan Lily Collinsin luontaisen herkullisuuden ansiosta kuvastimen Lumikki on se kaunehin Lumikki. Ikonisten asioiden luominen ei ole helppoa varsinkaan kuluneista aiheista.

En ole hirmuinen sadomasokisti, vaan ennemminkin nutturapäinen kirjaston täti joka asuu kissan kanssa, mutta keskustelun tasolla nautin aina julmien narttujen ylistämisestä. Lumikki ja metsästäjä epäonnistuu jo käsikirjoituksen tasolla, eikä Charlize Theronin näyttelemästä pahasta kuningattaresta tule sellaista s/m-fantasiaa, jota puku kyllä tukisi ja josta saimme jälleen vainua punaisella matolla. Muut puvut (ja hahmot) olen unohtanut.

Joku aikuinen saa tykätä Anna Kareninasta ja sen pöksyistä yhtä paljon kuin minä kuvastimesta: ei kumpikaan mestariteos ole, mutta silmänruokaa löytyy.

Oscarin saa...
Anna Karenina

Parhaat pakkelit naamassa ja onko tukka hyvin

Hitchcock
Hobitti - odottamaton matka
Les Misérables

Anthony Hopkinsin suoritus Alfred Hitchcockina on kutkuttavan viihdyttävä ja rikollisen aliarvostettu. Suoritus ja luontevat läskimeikit ovat yhtä, joten tahdon Hitchcockin nappaavan tästä lohdutuspalkinnon. Kilpakumppanit toki ovat monimutkaisempia maailmanluontiprojekteja ja sellaisina taitavia.

Oscarin saa...
Les Misérables

Paras näytelty lyhytelokuva

Asad
Buzkashi Boys
Curfew
Dood van een Schaduw
Henry

Oscarin saa...
Curfew

Paras lyhyt dokumentti

Inocente
Kings Point
Mondays at Racine
Open Heart
Redemption

Oscarin saa...
Inocente

Paras dokumenttielokuva

5 Broken Cameras
The Gatekeepers
How to Survive a Plague
The Invisible War
Searching for Sugar Man

Ennakkosuosikki Searching for Sugar Man on nähtävä. Eräs muusikko ei koskaan menestynyt - paitsi että Etelä-Afrikassa häntä pidetään Elviksen veroisena legendana. Ennen tämän jutun aloittamista kärsin alakuloisuudesta, koska muutamat viimeaikaiset juttuni eivät ole montaa klikkausta saaneet, joten pitäisi muistaa, että jossakin Ulan Batorin viidakossa juttujani kenties klikataan vain kerran, mutta sitten ne tulostetaan miljoonien hullabullien iloksi ja taas rummut soivat.

Oscarin saa...
Searching for Sugar Man

Paras vieraskielinen elokuva

Kon-Tiki - Norja
En kongelig affære - Tanska
No - Chile
Rakkaus - Itävalta
Rebelle - Kanada

Sanon saman kuin aina: mitään näistä en ole nähnyt ja yleensä ennakkosuosikki ei voita. Ennakkosuosikki on mielen rapistumisesta kertova Rakkaus, joka todennäköisesti voittaa, koska ennakkosuosikit joilla on muitakin ehdokkuuksia rikkovat suosikin kirouksen.

Oscarin saa...
Rakkaus

Fuck you Michael Haneke. Anteeksi. Odotan innolla kuristavan inhimilliseksi kuvaillun Rakkauden näkemistä, mutta en ikinä anna Hanekelle Funny Gamesia anteeksi.


Ohjelmanumero juhlii Hollywoodin musikaaleja ja kiintiöafroamerikkalaisia: esiintyjinä häärivät Les Misérables -näyttelijät ja Jennifer Hudson. (Ja Catherine Zeta-Jones, jos haluamme pilata vitsini.)

Les Misérables on semmoinen leffa, että päätin tässä taas ryhtyä itkemään. En ole varma, käynkö katsomassa pätkän uudestaan, sillä en tykkää itkeä julkisesti aivan niin paljon kuin tein lehdistönäytöksessä. Toisaalta en jaksaisi odottaa Blu-rayta.

Paras äänimiksaus

Argo
Les Misérables
Lincoln
Piin elämä
Skyfall

Tuplakategoria ääniedintointi & -miksaus hämmentää jälleen. Yksi elokuva voittaa yleensä molemmat. Tänä vuonna Django Unchained ja Zero Dark Thirty on editoitu hyvin, mutta miksattu heikommin, kun taas Les Mis ja Lincoln on miksattu hyvin, mutta editoitu höpömmin, joten siinä meni näiden pätkien mahdollisuudet. Misérablesille toivon silti tunnustusta äänestä.

Oscarin saa...
Les Misérables. Oho.

Paras äänieditointi

Argo
Django Unchained
Piin elämä
Skyfall
Zero Dark Thirty

Oscarin saa...
Skyfall JA Zero Dark Thirty.

Tasapeli. Milloin näin on käynyt? Kategoria keksi tavan muuttua vielä oudommaksi.


Paras naisnäyttelijä sivuroolissa

Amy Adams - Mestari
Sally Field - Lincoln
Anne Hathaway - Les Misérables
Helen Hunt - The Sessions
Jacki Weaver - Unelmien pelikirja

Pidän itseäni herkkänä, mutta asioita voi aina ajatella eri tavoilla. Olenko sittenkin pinnallinen, yksinkertainen ja tunnekylmä? En löydä mitään merkittävää taustalla seisovan Weaverin mummoilusta. Adams uskonnollisen hihhulin jämeränä vaimona ei tehnyt vaikutusta. Se alkoi jo kiinnostaa, kun Field sekoili ja vaikutti hysteeriseltä. Kuitenkin vasta sitten, kun Hathaway väänsi liattua naamaansa rullalle ja uikutti niin maan perusteellisesti hiukset ja hampaat poistettuna suunnattomissa henkisissä tuskissa, juu, no silloin minä tajusin, että tämähän taitaa olla draamaa. Eikö vähempikin riittäisi? Hienovaraisuus usein riittää, mutta piirrettyjen, musikaalien ja muun elämää suuremman älämölön ystävänä en voisi muuta tuumia, kuin että Les Misérables on vuoden 2012 parhaiten näytelty elokuva.

Oscarin saa...
Lahjakas, sielukas, kuvankaunis, alan suurikitaisin, nukelta ja piirroshahmolta näyttävä, mielipuolisen suloinen Anne Hathaway. Pillitysfiilis palailee silmieni taakse kun hän sopertaa.

Paras leikkaus

Argo
Lincoln
Piin elämä
Unelmien pelikirja
Zero Dark Thirty

Pii, Zero ja jopa hullua energiaa tavoitteleva Pelikirja ovat maalaisjärjellä ymmärrettäviä ehdokkaita. Rytmittä ja suunnatta pörisevä, laadukkaita elementtejä heikosti käyttävä Lincoln ei ole.

Argossa leikkauksen/editoinnin merkitys korostuu. Iso osa rivien väliin jäävästä sisällöstä on juuri sellaista, että vaivattomasti ja vaivihkaa katsojan alitajunnalle annetaan kuvia, jotka peilaantuvat pääasiallista sisältöä vasten. Tarinasta on myös taiottu kiitettävän jännittävä, vaikka useimmat hahmot ovat etäiseksi jääviä 70-luvun risupartoja ja jännitteet ovat suurilta osin heidän päässään.

Oscarin saa...
Argo


Paras tuotantosuunnittelu

Anna Karenina
Hobitti - odottamaton matka
Lincoln
Les Misérables
Piin elämä

Karenina on innostuneempi historian havinan ja lavateatterimaisuuden näyttävästä yhdistelystä kuin tarinasta. Hobitti haiskahtaa toisinaan studiomaiselta, mutta rikkaat sommitelmat kuten kääpiöiden sinänsä joutava taistelu vuoren sisällä vangitsevat huomion. Piin elämä on täynnä energiaa ja mielikuvituksen kiihoketta alun puutarhakohtauksesta lähtien. "Tekstuuri" oli eräs suosikkisanoistani Les Misérablesin arvostelussa ja luullakseni viittasin sillä tuotantosuunnitteluun. Lincoln on perus suurtuotanto Hollywoodista.

Oscarin saa...
Lincoln?!


Lincoln on uskottava ajankuva, toki.


Poisnukkuneita muistellaan. Jopa yhtä leffakriitikkoa - pitää alkaa panostaa näihin juttuihin. Laulun lurittava Barbra Streisand näyttää ikäisekseen hyvin pirteältä, kirkkaalta, vahvalta. Sanoisin ihan vain että pumpattavalta, mutta tämä on herkkä hetki. Mitä teemme elämässä kaikuu ikuisuudessa.

Paras sävellys

Anna Karenina
Argo
Lincoln
Piin elämä
Skyfall

Olisi sääli, jos kaikki tavat joilla Karenina kutittelee aisteja haihtuisivat ilmaan yksinkertaisesti siksi, ettei leffaa jaksa katsoa. Kuuntelin muistin virkistämiseksi näytteitä soundtrackeilta ja Karenina teki suurimman vaikutuksen: musiikki tuntui kertovan kiinnostavamman tarinan kuin itse leffa. Myös Pii on loistava ja hyviä ovat nämä kaikki.

Oscarin saa...
Piin elämä! Hyvin menee. Harmillista, että naapurit saattavat herätä ennen kuin on sen lupaamani onnen mylväisyn vuoro.

Paras alkuperäinen laulu

"Before My Time" - Chasing Ice
"Everybody Needs A Best Friend" - Ted
"Pi's Lullaby" - Piin elämä
"Skyfall" - Skyfall
"Suddenly" - Les Misérables

"Everybody needs" muistuttaa, että härskillä Tedillä on perhe-elokuvan sydän: biisi on kuin Randy Newmanin rahastushumppa Pixar-animaatiosta. "Before My Time" on maksimoidun kliseistä pimputusta, jossa Scarlett Johansson ujeltaa "I dont want to die alone". Ei hätää kimma tuolla uumalla. "Pi's Lullaby" on kaunista unikamaa, tai: hissimusaa, jos leffa ei pyöri edessämme. "Suddenly" lisättiin Les Misérablesiin, koska lavamusikaalin vanhat viisut eivät voi kisata. Se ei erotu muusta puhelaulannasta. Kategorian voittaa selkeästi ja ansaitusti Skyfall, joka on kunniaksi Bond-tunnareiden perinteille.

Oscarin saa...
Skyfall

Paras sovitettu käsikirjoitus

Argo
Beasts of the Southern Wild
Lincoln
Piin elämä
Unelmien pelikirja

Lincolnin käsikirjoituksessa epäilemättä on taustatutkimukseen liittyviä älynväläyksiä (toisin kuin tarinankerronnallisia). Unelmien pelikirja on törkeän huono käsikirjoitus varsinkin elokuvan muihin, hyviin puoliin verrattuna. Pelikirja kenties päihittää Kultaisen vatun kässäristä juuri saaneen Sandler-leffan That's My Boy, mutta ei selkeästi.

Argo ja Pii ovat molemmat niin sanottuja filmaamiskelvottomia tarinoita. Mitä kiinnostavaa on siinä, kun yksi mies vie parille tyypille väärät paperit ja sitten he lähtevät kotiin? Minkälaisen elokuvan saa aikaiseksi hengellisestä tarinasta, joka on yhtä isoa, epärealistista, monimerkityksellistä vertauskuvaa? Argo ja Pii näyttävät miten tarinoita kerrotaan.

Oscarin saa...
Argo

Paras alkuperäinen käsikirjoitus

Django Unchained
Lento
Moonrise Kingdom
Rakkaus
Zero Dark Thirty

Hälläväliätyyppinen Zero Dark Thirty pitää mielenkiintoa yllä uskottavuudella sanomatta yhtään mitään, mikä on tavallaan taitavaa. Alkoholismidraama Lento ei vanhalle viinalle lemahda, vaan pärinät pysyvät hyvin käynnissä fiksun kässärin pikkuvirheistä huolimatta.

Moonrise Kingdom on niitä satuja, joiden jäykänsuloista logiikkaa varsinkin me puoliautistit ihailemme, vaikka emme vahingossakaan ajautuisi elokuvan edustamiin tilanteisiin: hyvin jäykät kakarat rakastuvat korvessa ja heitä etsivät aikuisetkin ovat jäykkiä ja kivoja. Tykkäsin, mutta tällainen niin sanottu korkkimaisuus (quirky! This story is so quirky!) eli tunteellinen sarkasmi kannattaa palkita vain silloin, kun se on aidosti älykästä, eikä pornoa pikkuviisaille.

Django on taidetta mieheltä, joka on käsittääkseni kiinnostunut lähinnä viihteestä. On vain yksi Tarantino.

Oscarin saa...
Django Unchained!

Paras ohjaaja

Michael Haneke - Rakkaus
Ang Lee - Piin elämä
David O. Russell - Unelmien pelikirja
Steven Spielberg - Lincoln
Benh Zeitlin - Beasts of the Southern Wild

Pitkästä aikaa "Paras elokuva" ei ratkea nyt. Juorujen mukaan Spielberg on vahvoilla ja Lee tulee heti kintereillä (vaikka toinen ohjasi erään uransa huonoimmista elokuvista ja toinen mestariteoksen).

Oscarin saa...
Ang Lee!!


Melkein huusin - mutta ääni (puoliautistisesti) ei tullut ulos.

Jos Argo voittaa parhaan elokuvan Oscarin, meillä on koossa pieni farssi. Lee voitti ohjaajan Oscarin myös Brokeback Mountainilla, joka hävisi parhaan elokuvan Oscarin Crashille. Jos historia toistaa itseään, mitä akatemia yrittää sanoa? Olet tosi kova jätkä, Ang Lee, mutta voisiko ohjata niitä huippuelokuviasi paremmista aiheista kuin homoista ja uskovaisista?

Jean Dujardin on lavalla paksuine aksentteineen. Kuten juontaja aiemmin vitsaili, Dujardin ei pärjää "äänielokuvissa": hän ei ole saanut isoja rooleja voittonsa jälkeen. Tämä asia tekee The Artistin lopetuksesta surullisen.

Paras naisnäyttelijä pääroolissa

Jessica Chastain - Zero Dark Thirty
Jennifer Lawrence - Unelmien pelikirja
Emmanuelle Riva - Rakkaus
Quvenzhané Wallis - Beasts of the Southern Wild
Naomi Watts - Selviytyminen

On nälkä ja silmissäni on enemmän punaista kuin valkoista. Watts näyttelee tavallista naista tunteellisesti - mutta Oscari jaettiin jo.

Jennifer Lawrence sen söi.

Hän oli jo aiemmin ehdokkaana. Hän on Hollywoodin uusi kultatyttö. Minäkin kumarran hänelle kenties, jos hän ei murjota koko aikaa seuraavassakin työssään.

Paras miesnäyttelijä pääroolissa

Bradley Cooper - Unelmien pelikirja
Daniel Day-Lewis - Lincoln
Hugh Jackman - Les Misérables
Joaquin Phoenix - Mestari
Denzel Washington - Lento

Sille miksi Day-Lewis ansaitsee pystin on takuulla perusteita. Herra metodinäyttelijä muuttaa ääntään ja ehkä hän noudatti Lincolnin ruokavaliota, ajatteli Lincolnin vaimoa rakastellessaan ja kävi kääntymässä haudassaan Tim Burtonin Apinoiden planeetan loppuhuipennuksen vuoksi. Se on elokuvan vika, että old Abe tuntuu enemmän ihanteelta kuin ihmiseltä.

Phoenix on tyhmä iljettävä elukka. Hän todella muuttui sellaiseksi - hyvin taitavasti ja omintakeisesti hän teki sen. Suoritus on joukon vahvin monessa mielessä, mutta kannustan Hugh Jackmania, joka tunteilee muuttuessaan partaperkeleestä herrasmieheksi.

Oscarin saa...
Daniel Day-Lewis. Hän näyttää nykyään nauttivan valokeilasta: vitsejä pukkaa.

Paras elokuva

Argo
Beasts of the Southern Wild
Django Unchained
Lincoln
Les Misérables
Piin elämä
Rakkaus
Unelmien pelikirja
Zero Dark Thirty

Peltonen veikkaa:
Argo

Peltonen päättää:
Piin elämä

Peltonen pettyy ihmiskuntaan:
Lincoln

Peltonen kiehuu:
Unelmien pelikirja

Oscarin saa...
ARGO


Lainaan omaa arvosteluani:

"Argo saa Oscar-ehdokkuuden kategoriassa Vuoden paras elokuva. Tämä olisi arvaus, jos leffa olisi yksinkertaisesti näin hyvä, mutta tämä on tietoa, koska mukana on sisäsiittoinen Hollywood-elementti. Alan Arkin ja John Goodman näyttelevät sarkastisia tuottajia, jotka auttavat Affleckin hahmoa rakentamaan uskottavan taustatarinan."

Älä vaihda kanavaa, sillä V2.fi on se mesta, jossa kuulet ensimmäisten joukossa mitä minä sanon! Hetki tässä menee ennen seuraavaa juttua, mutta koettakaa pitää itsenne miehinä tai naisina tai vaihtakaa sukupuolta ja muistakaa rakastaa serkkujanne rämälämä ding dong para tsoikka paf.

Yhteenveto


Piin elämä: 4 voittoa, 11 ehdokkuutta - arvostelu

Les Misérables: 3 voittoa, 8 ehdokkuutta - arvostelu

Argo: 3 voittoa, 7 ehdokkuutta - arvostelu

Lincoln: 2 voittoa, 12 ehdokkuutta - arvostelu

Django Unchained: 2 voittoa, 5 ehdokkuutta - arvostelu
Skyfall: 2 voittoa, 5 ehdokkuutta - arvostelu

Unelmien pelikirja: 1 voitto, 8 ehdokkuutta - arvostelu

Rakkaus: 1 voitto, 5 ehdokkuutta
Zero Dark Thirty: 1 voitto, 5 ehdokkuutta - arvostelu

Anna Karenina: 1 voitto, 4 ehdokkuutta - arvostelu

Curfew: 1 voitto, 1 ehdokkuus
Inocente: 1 voitto, 1 ehdokkuus
Paperman: 1 voitto, 1 ehdokkuus
Searching for Sugar Man: 1 voitto, 1 ehdokkuus
Urhea: 1 voitto, 1 ehdokkuus - arvostelu

Beasts of the Southern Wild: 0 voittoa, 4 ehdokkuutta

Hobitti - odottamaton matka: 0 voittoa, 3 ehdokkuutta - arvostelu
Mestari: 0 voittoa, 3 ehdokkuutta - arvostelu

Lento: 0 voittoa, 2 ehdokkuutta - arvostelu
Lumikki ja metsästäjä: 0 voittoa, 2 ehdokkuutta - arvostelu

5 Broken Cameras: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Adam and Dog: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Asad: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
The Avengers: 0 voittoa, 1 ehdokkuus - arvostelu
Buzkashi Boys: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Chasing Ice: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Dood van een Schaduw: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
En kongelig affære: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Frankenweenie: 0 voittoa, 1 ehdokkuus - arvostelu
Fresh Guacamole: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
The Gatekeepers: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Head over Heels: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Henry: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Hitchcock: 0 voittoa, 1 ehdokkuus - arvostelu
How to Survive a Plague: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
The Invisible War: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Kerro, kerro kuvastin: 0 voittoa, 1 ehdokkuus - arvostelu
Kings Point: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Kon-Tiki: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Maggie Simpson in "The Longest Daycare": 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Mondays at Racine: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Moonrise Kingdom: 0 voittoa, 1 ehdokkuus - arvostelu
No: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Open Heart: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
ParaNorman: 0 voittoa, 1 ehdokkuus - arvostelu
The Pirates!: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Prometheus: 0 voittoa, 1 ehdokkuus - arvostelu
Rebelle: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Redemption: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Räyhä-Ralf: 0 voittoa, 1 ehdokkuus - arvostelu
Selviytyminen: 0 voittoa, 1 ehdokkuus - arvostelu
The Sessions: 0 voittoa, 1 ehdokkuus
Ted: 0 voittoa, 1 ehdokkuus - arvostelu

Ilman palkintoja jäi:


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Leffalista #43: Hetk... Leffalista #44: Afro... >

Keskustelut (33 viestiä)

Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.02.2013 klo 00.13 3 tykkää tästä

Jotta itse juttu etenisi rytmikkäästi, paljastan jälleen veikkaukseni ja toiveeni selkeästi tässä. Perusteluja ilmestyy sitä tahtia kun ehdin niitä pierrä.

Paras elokuva

Veikkaus: Argo
Toive: Piin elämä

Paras animaatioelokuva

Veikkaus: ParaNorman
Toive: The Pirates!

Paras vieraskielinen elokuva

Veikkaus: Rakkaus

Paras ohjaaja

Veikkaus: Steven Spielberg
Toive: Ang Lee

Paras naisnäyttelijä pääroolissa

Veikkaus: Jennifer Lawrence
Toive: Naomi Watts

Paras miesnäyttelijä pääroolissa

Veikkaus: Daniel Day-Lewis
Toive: Hugh Jackman

Paras naisnäyttelijä sivuroolissa

Veikkaus ja toive: Anne Hathaway

Paras miesnäyttelijä sivuroolissa

Veikkaus: Robert De Niro
Toive: Philip Seymour Hoffman

Paras alkuperäinen käsikirjoitus

Veikkaus: Zero Dark Thirty
Toive: Django Unchained

Paras sovitettu käsikirjoitus

Veikkaus: Argo
Toive: Piin elämä

Paras sävellys

Veikkaus ja toive: Anna Karenina

Paras alkuperäinen laulu

Veikkaus ja toive: Skyfall

Paras tuotantosuunnittelu

Veikkaus ja toive: Piin elämä

Paras kuvaus

Toive ja veikkaus: Piin elämä

Paras leikkaus

Toive ja veikkaus: Argo

Paras pukusuunnittelu

Veikkaus: Les Misérables
Toive: Kerro, kerro kuvastin

Paras meikkaus ja hiusmuotoilu

Veikkaus ja toive: Hitchcock

Parhaat erikoistehosteet

Veikkaus ja toive: Piin elämä

Paras lyhyt animaatio

Veikkaus: Paperman
lainaa
Hanekefanb0y

25.02.2013 klo 00.46 3 tykkää tästä

Jos maailma todella olisi hyvä ja kaunis, Amour voittaisi kaikissa kategorioissaan.
lainaa
Chrisberg1

25.02.2013 klo 01.02 3 tykkää tästä

Täällä ollaan, kiitokset Peltoselle jo etukäteen vaivannäöstä!
lainaa
Chrisberg1

25.02.2013 klo 01.07 1 tykkää tästä

Armand kolme tuntia studiossa ei ärsytäkään niin paljon, pääsin kai jo yli siitä että rottanaama blokkasi minut facessa kun vouhotin kuulemma liikaa persefinneistä (se puolue). Onneni on täydellinen.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.02.2013 klo 01.10 6 tykkää tästä

Kiitos seuraamisesta. Sanokaa muutkin seuraajat päivää ja mitä leffaa kannustatte, jos viitsitte. Se on kivaa.
lainaa
apex

Rekisteröitynyt 21.12.2010

25.02.2013 klo 01.22 1 tykkää tästä

Meinasivat oscarit mennä ihan ohitse, mutta tämä muistutti :)
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.02.2013 klo 01.26

Dodih. V2.fi ryhtyi hidastelemaan.
lainaa
WaCkO

25.02.2013 klo 01.38 1 tykkää tästä

Kaverin kanssa on hurja vedonlyönti käynnissä. Toivottavasti Argo voittaa.
lainaa
Chrisberg1

25.02.2013 klo 01.43 2 tykkää tästä

Kannustan: Piin Elämä, Ang Lee,Hugh Jackman tai Joaquin Phoenix, Naomi Watts, nämä menevät ristiin puolison tekemien pikku betsien ja kertoimien takia joten ahdistaa, saas nähdä. Argo on (edelleen?) vedonlyöntitilastojen kärjessä voittamassa parhaan leffan Oscarin, paitsi että yllättäen Tarantinon leffa on tehnyt tilastoissa nousua. Aika yllättävää minusta. Eihän konservatiiviset amerikkalaiset kai oikein Tarantinosta piittaa pidemmän päälle ja Oscar-gaala on kuitenkin aika sovinnaisuuten pyrkivä gaala.
lainaa
Jep

25.02.2013 klo 01.56 5 tykkää tästä

Ei voi tajuta miksei Affleck ole edes ehdolla parhaaksi ohjaajaksi.
lainaa
hemuli

25.02.2013 klo 02.41

Mitä JP veikkaa että sielä liinan alla on, joka on ~2000:sta osasta?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.02.2013 klo 02.57 1 tykkää tästä

hemuli kirjoitti:
Mitä JP veikkaa että sielä liinan alla on, joka on ~2000:sta osasta?


Liinan alla?

Sori, putosin kärryiltä. Jonkun hameen alla? Pääni yrittää keskittyä yhtäaikaisesti näihin mattohöpinöihin ja niihin höpinöihin jotka julkaisen vasta gaalan aikana.

lainaa
Samsmsons

25.02.2013 klo 02.58 1 tykkää tästä

hemuli kirjoitti:
Mitä JP veikkaa että sielä liinan alla on, joka on ~2000:sta osasta?


Äitisi dildo.

Hetken luultavasti vain katson tuota itse virallista lähetystä, vaikka olenkin melkein koko punaisen maton lähetyksen katsonut läpi. Vanha ei jaksa.
lainaa
hemuli

25.02.2013 klo 03.04 1 tykkää tästä

Jari-Pee kirjoitti:
hemuli kirjoitti:
Mitä JP veikkaa että sielä liinan alla on, joka on ~2000:sta osasta?


Liinan alla?

Sori, putosin kärryiltä. Jonkun hameen alla? Pääni yrittää keskittyä yhtäaikaisesti näihin mattohöpinöihin ja niihin höpinöihin jotka julkaisen vasta gaalan aikana.


Siel punasel matolla on joku tommose lasipulju, jonka päällä on lakana ja nuo sit kisailee julkkiksilt ketä arvaa mitä siel on. Vinkkeinä on tullu et siin on ~2000 osaa ja sit vissii et se on joskus annettu lahjana jollekin.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.02.2013 klo 03.07

hemuli kirjoitti:
Siel punasel matolla on joku tommose lasipulju, jonka päällä on lakana ja nuo sit kisailee julkkiksilt ketä arvaa mitä siel on. Vinkkeinä on tullu et siin on ~2000 osaa ja sit vissii et se on joskus annettu lahjana jollekin.


Tällaiset menevät meitsiltä onnellisesti ohi, jos en pysähdy katsomaan telkkaria juuri oikealla hetkellä, kuten teen yleensä vain kun kiinnostava naama näkyy siellä.
lainaa
jeje

Rekisteröitynyt 17.08.2008

25.02.2013 klo 03.12 4 tykkää tästä

Django Unchained saa minun puolestani voittaa kaikki. Yksi parhaimmista, ellei paras elokuvateatterikokemus koskaan.
lainaa
Chrisberg1

25.02.2013 klo 03.12

Arvaus laatikon sisällöstä. Hugo-leffassa oli se robotti tai semmoinen ihmiseltä näyttävä konevehje jota Hugo-poika yritti korjata. Hitto, olikos se lahja... Todennäköisesti laatikon sisältö on kyllä vanhempi vempain kuin viime vuoden ehdokasleffa :P
lainaa
Chrisberg

Rekisteröitynyt 16.02.2009

25.02.2013 klo 03.53 2 tykkää tästä

Aika hauska tuo Seth ja muutenkin hyvä show ollut toistaiseksi. Viime vuonna olikin niin saamarin puisevat juontajat ja tylsää menoa.
lainaa
Lihatuomari

Rekisteröitynyt 17.01.2012

25.02.2013 klo 04.19 1 tykkää tästä

Potuttaa että jäi tuo Life Of Pi näkemättä. Noh, tässähän se pikku hiljaa
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.02.2013 klo 04.27 3 tykkää tästä

Jees, tämä laiskottelu kostautuu vielä, mutta minäkin melkein ehdin nauttia James Bond -tribuutista.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.02.2013 klo 04.47 5 tykkää tästä

Nälkä... Jääkaapissa on ainakin pellavansiemenöljyä ja banaaneita. Ehkä jaksan vielä hetken.
lainaa
Lihatuomari

Rekisteröitynyt 17.01.2012

25.02.2013 klo 04.54 1 tykkää tästä

Täällä napsitaan edamjuustokuutioita ja kirsikkatomaatteja. Näillä eväillä ei välttämättä jakseta koko gaalaa, mutta yritetään silti.
lainaa
Lihatuomari

Rekisteröitynyt 17.01.2012

25.02.2013 klo 05.17 2 tykkää tästä

Jo kolmas hassunoloinen blondi pitkätukkainen mies lavalla. Sattumaako?
lainaa
aleksi

25.02.2013 klo 05.57

miten tuo ted tehtiin, onko mitään hajua?
lainaa
sinepmies

25.02.2013 klo 06.06

aleksi kirjoitti:
miten tuo ted tehtiin, onko mitään hajua?
Jos huomasit niin katsomo katsoi screenille.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.02.2013 klo 07.08 13 tykkää tästä

Näin tänä vuonna. MacFarlane oli hieno juontaja ja palkinnot menivät oikeisiin osoitteisiin.

Juttu on valmis. Lukaisen sen vielä kertaalleen läpi poistaakseni pahimman rönsyilyn.

Klikkauksia ja päivityksiä on tällä kellonlyömällä 2 484, joten pääsimme hieman parempaan tulokseen kuin viime vuonna. Minä kiitän.

lainaa
aaaatu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.02.2013 klo 09.48 2 tykkää tästä

Sellaisessa tilanteessa ollaan, että on tämä yhä vaan semmonen mukava raportti luettavaksi aamutuimaan.
lainaa
HavanaBanana

25.02.2013 klo 11.57 3 tykkää tästä

Peltosen raportti pelastaa, kun vuosi toisensa perään sammahdan kello 4:20 toinen käsi sipsipussissa. Pidä perinne yllä, olet sankarini!
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

25.02.2013 klo 12.17 3 tykkää tästä

Ähh, unohdin koko gaalan, mutta luinpa voittajat heti ensimmäiseksi täältä ja ennen sitä luonnollisesti Peltosen mietteet.

Aikalailla oikeinhan nuo pystit meni. Onneksi Django sai parhaan alkuperäisen kässärin palkinnon ja samaten Waltzin puolesta olen onnellinen! Olisin halunnut nähdä, kun Tarantino tulee puhumaan lavalle. Millon lie viimeksi sinne päässyt?
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

25.02.2013 klo 15.41 4 tykkää tästä

Kiitos tästä. Nämä ovat kyllä parhautta, kun ei jaksa itse valvoa, niin voi lukee tän aamulla.
lainaa
Jep

25.02.2013 klo 19.18 1 tykkää tästä

Execta kirjoitti:
Olisin halunnut nähdä, kun Tarantino tulee puhumaan lavalle. Millon lie viimeksi sinne päässyt?


Pulp Fictionista, eli melkein 20 vuotta sitten(?)
lainaa
fuuuuu

25.02.2013 klo 23.05

Argo vuoden surkein elokuva kaikessa tylsyydessään.
Ei olisi ansainnut yhtään titteliä, varsinkaan parhaan elokuvan semmoista.

Kiitos JTP:lle hyvistä jutuista, seurasin tätä viimen yönä aamuun asti.
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

26.02.2013 klo 08.15

Niinpä. Tylsyys tappaa lähes jokaisen elokuvan, jos on sellainen. Ei siinä paljon edes auta, että on tosi hyvin tehty.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova