Tuorein sisältö

Lenovo IdeaPad Y500

Vieras

16.10.2013 klo 10.33 | Luettu: 14337 kertaa | Teksti: Vieras

Tähän myllyyn käy kovempikin pippuri
Vieraskirjoittajana Alasin Mediassa työharjoitellut Waltteri Lahti.

Sain tehtäväkseni tehdä elämäni ensimmäisen tuotearvion. Sen aiheena oli Lenovon tuore kannettava ja aikaa minulle annettiin pari viikkoa. Huolimatta kahden kissanpennun häirinnästä, mielestäni hankalasta käyttöjärjestelmästä, sekä rakkaudesta Omenaa kohtaan tehtävä eteni oikein menevästi. Tavoite oli arvioida kone niin ulkoisesti kuin erilaisissa käyttötarpeissakin. Lue siis rivien välistä: pääsin PC-pelaamaan pitkästä aikaa!

Ulkoista uljauttaLenovo IdeaPad Y500 on tyylikkäästi muotoiltu. Kiiltävä musta alumiinirunko tuntuu jämäkältä ja kestävältä, mutta niin hieno kuin metallipinta onkin, on siinä yksi, monista nykylaitteista tuttu esteettinen haittapuoli: sormenjäljet. Niitä on pienen käytön jälkeen joka puolella, joten mikrokuituliinalle on tarvetta, mikäli rasvaläikät eivät miellytä. Vajaan kolmen kilon painoisesta laitteesta löytyy perussetti liitäntöjä, sekä kyljestä 6-in-1-muistikortinlukija. Sisäänrakennettua web-kameraa ja mikrofonia voi hyödyntää vaikkapa videopuheluissa.

Näyttö on yksi Y500:n vahvuuksista. LED-valaistussa 15,6" Full HD -näytössä on laajat katselukulmat. Sitä on miellyttävä katsella niin pimeässä kuin hyvin valaistussakin tilassa ja kirkkaudensäätöpykäliä riittää. Teräväpiirtovideot ja -elokuvat pelittävät mainiosti. Näppäimistö on hyvin aseteltu ja tyylikkäällä punaisella taustavalolla varustettu. Musta runko tuo punaiset yksityiskohdat ja valot scifimäisen tyylikkäästi esille. Näppäimistöön tottui nopeasti ja sillä kirjoittaminen onnistuu oikein sujuvasti.


Kosketuslevy on laitteen Akilleen kantapää, ja sen huomaa nopeasti. Se ottaa hipaisut joka puolelta, myös “nappien” kohdalta ja jos painallukset haluaa tehdä perinteisesti, joutuu käyttämään oikeasti voimaa. Jostain syystä lasia ei olekaan tarkoitus painaa joka puolelta, vaikka se on käytännössä mahdollista. Erillinen kosketusalue ja napit olisi ollut parempi ratkaisu. Halvalla tehdyn tuntuinen lasi on taipuisa ja sen reunoihin jää painettaessa turhan suuret raot. Erillinen hiiri on ehdoton pakkohankinta tämän koneen käyttäjälle.

Kaiuttimet yllättävät äänenlaadullaan. Niissä on läppärikajareiksi poikkeuksellisen paljon potkua ja vaikka kannettavissa yleensä on melko diskanttinen ääni, niin näistä soundit tulevat yllättävänkin tasaisesti joka taajuudelta. Hifit ne eivät toki ole, mutta laatu on sen verran hyvä, että niillä kelpaa musiikkiakin kuunnella - genrestä vähän riippuen.

Puhtia sisuskaluissaSurffailu- ja Youtube-käytössä akku kestää kolmisen tuntia riippuen näytön kirkkaudesta ja muista muuttujista. Jatkuvassa käytössä ei akulla siis pitkään pärjää, mutta minimikäytöllä se voi parikin päivää kestää. Tarkoittaen siis vain vaikkapa sähköpostin ja naamakirjan tsekkaamista. Virransäästötila venyttää kestoa, mutta samaan aikaan tehot hupenevat melkoisesti, joten pelaaminen kannattaa unohtaa ellei kyseessä ole tehovaatimuksiltaan korkeintaan Limbon tasoinen peli. Akun latausaika kevyessä käytössä on inasen alle 3 tuntia - suljettuna tai lepotilassa hieman nopeampi.

Prosessorina toimiva Intel Core i7 huolehtii suorituskyvyn riittävyydestä kovemmissakin peleissä. Näytönohjaimina on kaksi 2GB:n muisteilla varustettua GeForce GT650:a yhdistettynä SLI:llä. Toinen näytönohjaimista on ottanut optisen aseman paikan, joten sellaista on laitteesta turha etsiä. Tallennustilaa laitteessa on yhden teran kiintolevyn verran ja sen lisäksi löytyy myös hätäisempi 16-gigainen SSD-kiintolevy. Kaksi muistipaikkaa on täytetty kahden kamman yhteensä kahdeksalla gigatavulla ja kokonaismuisti on mahdollista nostaa kuuteentoista.


Potkua laitteesta löytyy läppäriksi melkoisesti, etenkin hintaansa nähden. Grafiikat toiseksi korkeimpaan High-tilaan asetettuna Crysis rullasi kuin unelma. Grafiikkahifistelijän on kuitenkin syytä sijoittaa jokunen penni lisää, sillä esimerkiksi kyseinen peli ei täysillä grafiikoilla enää vakuuttanutkaan, ellei strobopelaamiselle lämpene. Kosketuslevy on syytä kytkeä pois päältä, sillä se haittaa pelaamista vahinkohipaisujen vuoksi. Virtajohtokin on pelatessa käytännössä pakollinen pitää kiinni, että hommasta voi oikeasti nauttia.

Kone kuumenee yllättävän paljon kevyissäkin tehtävissä ja erityisesti pelatessa tuulettimet huutavat melkoisesti.

Tuomio


Kokonaisuudessaan Lenovo IdeaPad Y500 on tyylikäs sekä hinta/laatu-suhteeltaan hyvä ja tehokas kannettava, jolla pelaaminen, elokuvien katselu ja graafisten ohjelmien käyttö sujuvat mukavasti. Sen heikkouksia ovat käyttöjärjestelmä, kosketuslevy ja optisen aseman puute.

Hintaluokka: 1100 euroa
Lisätietoja: Lenovo

Suoritin: Intel Core i7-3630QM 2,4 GHz
Muisti: 8 GB DDR3 1600MHz
Kiintolevyt: 1 TB 5400rpm ja 16 GB mSATA SSD
Näytönohjain: 2 kappaletta NVIDIA GeForce GT650M 2 GB SLI
Näyttö: 15,6" Full HD (1920x1080 resoluutio), LED, glare
Ei optista asemaa
Ääni: Dolby Home Theater v4
Verkko-ominaisuudet: Ethernet, WLAN b/g/n, Bluetooth 4.0
Käyttöjärjestelmä: Windows 8
Paino: noin 2,7 kg


V2.fi | Vieras
< Telenovelas on laske... Leffalista #49: Pupp... >

Keskustelut (8 viestiä)

perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

16.10.2013 klo 11.39 2 tykkää tästä

"Sen heikkouksia ovat käyttöjärjestelmä" as in olisi pitänyt olla Win7 vai vitsiviittaus alun omppuloveen?
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.10.2013 klo 12.38 1 tykkää tästä

perato kirjoitti:
"Sen heikkouksia ovat käyttöjärjestelmä" as in olisi pitänyt olla Win7 vai vitsiviittaus alun omppuloveen?


Todennäköisesti hieman molempia.
lainaa
öhömöhö

16.10.2013 klo 14.59 1 tykkää tästä

eikö ole hyvä, ettei ole optista asemaa kannettavassa
lainaa
Kokemus

16.10.2013 klo 16.02

Sinänsä hyvä arvio, mutta olisiko kannattanut mainita, että y500ssa on ns. Ultrabay-portti, johon on asenneettu toinen näyttis. Mikäli toiselle näyttikselle ei ole käyttöä, sen voi vetää ulos ja laittaa tilalle optisen aseman, toisen akun tai kovon. Plus valitus käyttiksestä on vähän outo, kun muilla käyttiksillä ei PCitä nykyään edes käytännössä saa. Plis taitaapi toi touchpadi olla ihan muovia.
lainaa
And186

16.10.2013 klo 16.10 1 tykkää tästä

Arvostelun kohteena olisin toivonut näkeväni y510p joka on noin 100e kalliimpi ja sisältää
750 sli:n
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.10.2013 klo 16.46 1 tykkää tästä

Arvosteluja tehdään siitä tavarasta, mitä meille arvosteltavaksi lähetetään. Vain harvoin voimme vaikuttaa. PR-toimisto katsoi että tämä olisi hyvä arvosteltava.
lainaa
elitepad

16.10.2013 klo 22.48 4 tykkää tästä

Lisää laitearvosteluja V2:een!
lainaa
huonoArvostelu

02.11.2013 klo 18.06 1 tykkää tästä

Eipä sitä optista lukijaa ole enää MacBookeissakaan. Kuka sellaista nykypäivänä enää edes tarvitsee?

lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova