Tuorein sisältö

Sarjamulkaisu #5: Kriitikon päässä sirittää

Jari Tapani Peltonen

28.01.2014 klo 20.00 | Luettu: 11512 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Hauskaa mutta kuitenkin.
Anteeksi, mutta minä ihan pikkuisen vihaan tv-sarjoja. Tämä ei ole uusi oivallus. Muutin hetkeksi mieleni, kun katsoin laatusarjojen kokonaisia tuotantokausia. Terapeuttisista syistä sellaisille on pakko löytää aikaa ennen tämän juttusarjan seuraavaa osaa.

Neljä pilottijaksoa on taas nähty. Jokainen oli viihdyttävä. Olisin katsonut lisääkin, tai siis: toivoin jaksojen olevan leffoja. Sarjat voivat kehittyä leffoja rikkaammiksi, mutta useimmat kuolevat kesken fanien itkiessä tai menettävät otteensa hitaasti fanien itkiessä. Jos kiinnostut hahmoista, verestä tai tisseistä, hyvä. Ensi viikolla lisää. Tarina! Sitä arvotaan hatusta ja jatketaan vedellä vaikka 10 vuotta. Tv-sarjat ovat luonteeltaan keskeneräistä taidetta.

Pilottijaksoputki ei ole suositeltava tempaus, paitsi jos haluat opiskella asiaa. Kliseet ja rajoitukset näkyvät niin selkeinä, ettei kommenttiraita voisi aihetta enempää avata. Väkivallalla aloitetaan. Jos aiheena on mystinen uhka, lentokone putoaa. Yhdellä lauseella kuvailtava perusidea on tiedossa, mutta yllättäen ensimmäinen jakso vihjaakin salaliitosta ja/tai kohtalosta. Sama sänkinen virnistelevä selviytymistaitoinen mies ja samat missiltä näyttävät mutta vahvatahtoiset tosinaiset esiintyvät jokaisessa sarjassa. Sarja voi panostaa täyteläiseen kerrontaan - mutta entäs jos sitä ei katsota? Viihteellisiä koukkuja pitää viljellä läpinäkyvämmällä rytmillä kuin elokuvien aikana ja kovin montaa erilaista ei ole keksitty.

Black SailsAlkoi 26.1. palvelussa HBO Nordic.

Black Sails on klassikkoromaanin Aarresaari verinen ja rintava esiosa. Oman tarinan kertominen olisi ylväämpää, mutta myönnän mielenkiintoni vahvistuneen, kun kokiksi tekeytyvän (sänkisen, virnistelevän, selviytymistaitoisen) miehen nimeksi mainittiin John Silver. Opportunistina Silver lyöttäytyy merirosvojen messiin. Hän miettii mitä tehdä käsiinsä päätyneellä lokikirjan sivulla. Paperi on tärkeä piraattikapteeni Flintille, joka suunnittelee suuria, mutta on menettämässä miehistönsä luottamuksen.

Black Sails on tyyreimmältä haiskahtava tapaus tämänkertaisista ja siksi hyvin pitkälti niistä lupaavin, eiväthän nämä aivoja kutittele. Äijät ovat likaisia ja arpisia ja runsaasti tekstuuria on myös laivoissa ja ryökäleitten satamakaupungissa. Merirosvofantasia herää komeasti henkiin mukaanlaskien heti aluksi nähtävä laivojen kohtaaminen. Tarinassa lupaavaa on vähintäänkin Flintin kunnianhimo ja osapuolten määrä. Arvaukseni on, että tiedossa on Pirates of the Caribbean -henkiset pettämisorgiat, jossa Silver ja Flint ovat toisinaan kamuja ja toisinaan toistensa kurkuissa kiinni.

RevolutionAlkoi 9.1. kanavalla Sub.

Sähköt katkeavat koko maailmasta, eivätkä palaa. Yksi mies tietää jotakin, mutta tv-sarjalandiassa ei konkreettisia vihjeitä lausuta. 15 vuotta myöhemmin äijä elää maatilalla lapsiensa ja muun väen kanssa. Suuret kaupungit ovat autioituneet ja hallitukset kaatuneet. Kun paikallisen sotaherran edustajat ilmestyvät mesoamaan, yksi sankareista jää vangiksi, joten loput lähtevät kävelemään eteenpäin löytääkseen sänkisen, virnistelevän ja selviytymistaitoisen miehen.

Vaivattoman viihteellisyyden takaavat tuottaja J.J. Abrams ja ohjaaja Jon Favreau. Maailmanrakennuksen kiinnostavimmat puolet (miten ihmiset sopeutuivat?) sivuutetaan parilla repliikillä tässä vaiheessa, joten lähinnä visuaaliset yksityiskohdat erottavat sarjan keskiaikafantasioista, joissa etsitään taikatimanttia. Kategorian "Nopeimmin koukuttava hahmo" sarja voittaa. Breaking Badista tuttu Giancarlo Esposito näyttelee entistä vakuutusmiestä ja nykyistä sotilaskelmiä. Fiksussa ja karismaattisessa lierossa on monen sortin potentiaalia. Sankarit ovat tyhmiä ja muovisia eli hyvää keskitasoa.

Sleepy HollowAlkoi 7.1. kanavalla Sub.

Päättömän ratsumiehen uusin kiistattomasti yliluonnollinen versio ja hänen "klassisen vastustajansa" Ichabod Cranen uusin sankarillinen eli sänkinen, virnistelevä ja selviytymistaitoinen versio päätyvät nykyaikaan. Tällä kertaa matsi on raamatullinen. Maailmanloppu uhkaa mikäli ponibroidi löytää päänuppinsa. Cranea epäillään hulluksi, mutta ratsumiehen nähnyt nuori naispoliisi uskoo häntä, mutta naista ei uskota, mikä saattaa johtua ikivanhasta salaliitosta.

Näyttävä sarja saattaa paisua hilpeän hörhöksi tyyliin Hemlock Grove. Vaikka ratsumies muun muassa räiskii konekiväärillä, sarja ei myönnä olevansa komedia. Ichabod ja poliisi eivät ole vitsejä, vaan heidän kohtaloissaan on hitusen melankoliaa. Liika selittely tuo pilottijaksoon käsikirjoituksen kuivakkaa makua. Hyvä vain, että hahmot alkavat nopeasti uskoa uskomattomaan, mutta siihen on vaikea eläytyä, kun he jo ensimmäisessä jaksossa nielevät kritiikittä satunnaisetkin tyhjästä pieraistut selitykset sattumille.

Under the DomeAlkoi 1.1. kanavalla Nelonen.

Pieni kaupunki jää mystisen näkymättömän kuvun sisälle. Kupuun törmäillään rahankäyttöä vaatineissa kohtauksissa ja se halkaisee asian tai pari provosoivasti. Sitten olemme jumissa hahmojen sekä jo pitkään käynnissä olleiden salaliittojen kanssa ties kuinka kauan. Sitä luulisi, että henkilökemiat tulehtuvat vähitellen suljetussa ympäristössä, mutta eipä ole malttia: eräs surkeasti näytelty nuorukainen sekoaa jo ennen kuvun ilmestymistä. Muut näyttelijät ovat osaavampia, mutta turhauduin kahteen lupaavimpaan hahmoon, kun heidän avullaan iskettiin kameralle silmää pariinkin kertaan tietenkin siten, etteivät he oikeasti sanoneet taustatarinasta yhtään mitään.

Olisin silti mielelläni katsonut tämänkin tarinan "loppuun saakka" eli leffana. On hömppää ja humpuukia ja sehän kelpaa, kunhan sitä ei tarvitse tallentaa lähimuistiin vuosikausiksi.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Haastattelussa Micha... Leffalista #54: Kumm... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (9 viestiä)

Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.01.2014 klo 20.53 7 tykkää tästä

Haluan vain sanoa, että Black Sailsista toimitukseen saapunut promokuori haisi hyvin juurevasti tervalta. Oli melkein sääli lähettää se Peltoselle juttua varten.
lainaa
Miika666

28.01.2014 klo 21.03 2 tykkää tästä

Väkisinkin tuli mieleen lukiessa, että kirjottaja pitää itseään monin verroin fiksumpana, kun näitä seuraavia ihmisiä ja luultavasti jopa sarjoja käsikirjottaneita/tehneitä dyydejä. Ei muuta kun anna tulla ideaa sarjasta jossa ei oo yhtään kliseetä tai parransänkee ;)
lainaa
Guetta

Rekisteröitynyt 03.08.2011

28.01.2014 klo 21.13 12 tykkää tästä

Miika666 kirjoitti:
Väkisinkin tuli mieleen lukiessa, että kirjottaja pitää itseään monin verroin fiksumpana, kun näitä seuraavia ihmisiä ja luultavasti jopa sarjoja käsikirjottaneita/tehneitä dyydejä. Ei muuta kun anna tulla ideaa sarjasta jossa ei oo yhtään kliseetä tai parransänkee ;)


Pakollinen "tee ite parempi!!".
lainaa
Jepa

28.01.2014 klo 21.24 3 tykkää tästä

Black Sailsin katsoin, ennenkuin luin siitä jutun. Joten ei ehtinyt muodostua mitään mielikuvia "kalliilla tehdystä sarjasta, pakko olla hyvä".
Hmm nojoo. Ajattelin kyllä katsoa seuraavankin jakson ja odotella mihin suuntaan se kehittyy.

Revolution on meikällä menossa tokan kauden jaksossa numerossa 12. Yksinkertaisesti paras sarja pitkään aikaan. Upean näköinen visuaalisesti, ja ah niin koukuttava. Suosittelen seuraamaan.

Under The Dome muuttui ehkä osin vähän lässynlääksi, mutta loppui enemmän kuin koukuttavasti kesken (kausi siis).
Kakkoskausi starttaa tänä kesänä.

Helix - on sarja mikä alkoi muutamia viikkoja sitten jenkeissä, kannattaa katsastaa. IMDB ja youtube kertovat lopun.

Bitten - alkoi myös muutama viikko sitten jenkeissä. Ensimmäisenä siitä tulee mieleen twilight tv sarjana, mutta ihmissusilla varustettuna. Ajattelin katsoa ensimmäisen jakson ihan tylsyyttäni ja itseäni sivistääkseni. Mutta ohoh katsonkin jo tuoreinta neljättä jaksoa. Jännästi tehty. Ja erittäin silmiä hivelevä naisnäyttelijä pääosassa.

Almost Human - isolla rahalla tehty CSI vaikutteinen poliisiohjelma tulevaisuuteen sijoittuen, missä kyborgit toimivat poliisien apuna. Toimii. Alkoi myös äskettäin (jenkeissä)

Continuum - Googleta jos et tiedä. Must.

Walking Dead fanit voivat tsiigata sellaisen sarjan kuin In The Flesh. Kolme jaksoa ensimmäisessä kaudessa, mutta toisessa kaudessa tänä vuonna ~15.
Zombie draamaa.
lainaa
enkatsois

28.01.2014 klo 22.54 3 tykkää tästä

itseäni uudet tvsarjat eivät ole kiinnostaneet vuosikausiin. jotain vanhempien sarjojen tuotantokausia jaksaa vielä seurata mutta nämä mainokset revolutionista, under the domesta, blacklistista sun muista aiheuttaa lähinnä suurta vitutusta kun näyttää niin saatanan paskalta hollywoodhötöltä. ja vaikka joku kiinnostaiskin niin 99% todennäköisyydellä siivet katkeaa kesken lennon kuten Peltonen mainitsikin
lainaa
Liimaletti

30.01.2014 klo 13.09

enkatsois kirjoitti:
itseäni uudet tvsarjat eivät ole kiinnostaneet vuosikausiin. jotain vanhempien sarjojen tuotantokausia jaksaa vielä seurata mutta nämä mainokset revolutionista, under the domesta, blacklistista sun muista aiheuttaa lähinnä suurta vitutusta kun näyttää niin saatanan paskalta hollywoodhötöltä. ja vaikka joku kiinnostaiskin niin 99% todennäköisyydellä siivet katkeaa kesken lennon kuten Peltonen mainitsikin
Vähän sama vika täällä. Ei vaan jaksa katsoa. Kesken ne lopetetaan kuitenkin. Kuten JTP ylempänä mainitsikin:
"Sarjat voivat kehittyä leffoja rikkaammiksi, mutta useimmat kuolevat kesken fanien itkiessä tai menettävät otteensa hitaasti fanien itkiessä."
Tämä NIIN totta! Tahtoo Fireflyn takaisin!

Uusin sarja, mistä jaksoin katsoa jo julkaistut jaksot, oli Almost Human. Ihan viihdyttävä sarja, mutta kyllä nopeasti sarja kääntyi perus poliisisarjalinjalle scifi-viboilla. Ehkäpä sarjasta voisi jotain kehkeytyä, mutta eiköhän FOX lopeta sen kesken.

Idea sarjassa on se, että järjestys ei pysynyt jatkuvasti kehittyvän teknologian mukana ja rosmot pääsivät ikävästi niskan päälle jolloin poliisivoimat ottivat käyttöön androidit (tai synteettiset ihmiset) vahvistamaan tavallisia ihmispoliiseja. Tätä ei kuitenkaan sarjasta huomaa juuri millään tavalla, että rikollisuus jylläisi mitenkään poikkeuksellisesti. Ennemmin näyttää siltä, että ihmiskunta elää jossain scifi-utopiassa missä nyt on vähän rikollisuutta rikkomassa harmoniaa. Sarjan ilme olisi saanut olla enemmän uusimman Dredd-leffan tyylinen. Rankka tulevaisuus missä laki ja järjestys käy epätoivoista kamppailua rikollisuuden kanssa.
lainaa
vaaleanpunaisetahdet

30.01.2014 klo 23.03

UD ja Revolution vaikuttivat hyviltä sarjaideoilta. Vähän aikaa seurattuani totesin teiniromanssipaskan ja järjettömän epäloogisen suhtautumisen post-apo-olosuhteisiin niin oksettavaksi, että tyydyin lukemaan juonta netistä.
lainaa
Astorethein

Rekisteröitynyt 25.09.2011

31.01.2014 klo 21.12

En muista, onko sivustolla ollut puhetta, mutta onko herra Peltonen tutustunut vielä Da Vinci's Demonsiin?
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

03.02.2014 klo 19.47

Black Sails ja Under the dome ovat olleet loistavia. RAvolutions ehkä sit kun on tarjolla kokonaisia kausia. Ihan kova sarjakevät, kun lisäksi Viking, House of Cards ja Game of Thrones jatkuvat. Oon samaa mieltä tosta, että monta hyvää sarjaa jätetään kesken. SIksi moni sarja on tullut katottua, vasta kun on kokonaan loppunut. Saisivat kyllä lopettaa ees ne kunnolla. Harmittaa vieläkin Heroesin kohtalo, kun kehitettiin ensin jounta huolella 4 kautta ja sit leikattiin se vaan veitsellä poikki.

SIlti, yleinsä kotona tulee ennemmin yleensä katsottua ne pari jaksoa jotain serjaa eteenpäin, kun elokuvan. Lisäksi tällä hetkellä nämä under the dome ja black sails ovat sellaisia, jotka tulee katsottua, kun mahollista.
lainaa

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova