Tuorein sisältö

Marvel v DC: Peltosen tuomio

Jari Tapani Peltonen

04.11.2014 klo 22.00 | Luettu: 12512 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Haaveiden päivitys.
Marvel on mullistanut elokuva-alan, eli onnistunut tyydyttävästi siinä, mitä toivoin Iron Man 2:n aikoihin. Viime viikon julkistusten yhteydessä painotettiin, että Marvelin rikas elokuvauniversumi jatkaa kehittymistä. Katkeran Ultron-robotin invaasio, sankareiden sisällissota ja koko universumia uhkaava Thanos ovat eräitä sarjakuvista tuttuja, luonteeltaan mutkikkaita ja eeppisiä tarinoita, joiden päätyminen isolle kankaalle oli ahne haave vuonna 2010.

Superahneena toivoin tuolloin myös hillittyä outoutta käyttäen esimerkkinä sarjakuvatarinaa superkonnan The Leader oikeudenkäynnistä, jossa todistajaksi kutsutaan sankaritar She-Hulk. Hahmot ovat saaneet voimansa samasta säteilystä, joten sankarittaren seksuaalista historiaa käytetään todisteena siitä, että säteily tekee arvaamattomaksi. Toivoin leikilläni, että elokuvauniversumi tarjoaa tällaista huumoria vuoteen 2020 mennessä, mutta tuore Guardians of the Galaxy on jo yllättävän lähellä sitä mitä tarkoitin.

Star Wars tunnettiin elokuvasarjana. Jatkossa sekin on Marvel-tyyppinen elokuvauniversumi: leffoja tehdään läjäpäin ja vain osa niistä on suoria jatko-osia. Lukuisista suunnitteilla olevista universumeista suorimmin Marvelia mukailee DC-universumi, jonka aloitti Man of Steel.

Marvelin elokuvauniversumin tulevaisuus:


Avengers: Age of Ultron
Ant-Man
Sankarit nokitusten: Captain America: Civil War
Taikuus teemana: Doctor Strange
Guardians of the Galaxy 2
Thor: Ragnarok
Riskaabeli pigmenttisankari: Black Panther
Megamättö alkaa: Avengers: Infinity War – Part I
Riskaabeli munasarjasankari: Captain Marvel
Riskaabeli posse: Inhumans
Megamättö viedään päätökseen: Avengers: Infinity War – Part II

DC:n elokuvauniversumin tulevaisuus:


Sankarit nokitusten: Batman v Superman: Dawn of Justice
Riskaabeli posse: Suicide Squad
Riskaabeli munasarjasankari: Wonder Woman
Megamättö alkaa: Justice League Part One
The Flash
Aquaman
Taikuus teemana: Shazam
Megamättö viedään päätökseen: Justice League Part Two
Riskaabeli pigmenttisankari: Cyborg
Green Lantern

Minkä kokisit kernaimmin?

Yllätän itseni valinnalla Aquaman. Kaloille puhuva superuimari on monien silmissä vitsi, kuten on myös kutistuva Ant-Man, mutta vedenalainen toimintafantasia kiehtoo. Mielikuvissani Aquaman muistuttaa Man of Steeliä, joka on paitsi vauhtia ja tuhoa, myös kuvaston runollista kauneutta ajatellen eri tasolla kuin Marvelin työt. Doctor Strange lähtee tavoittelemaan ennennäkemätöntä henkimaailmakuvastoa, mutta jos koetan nähdä sen mielessäni, näen sumeaksi 3D:ksi käännettyjä Tekken-tehosteita.


Ja toinen valinta? Shazam! Se kertoo pojasta, jonka taikasana muuttaa Teräsmiehen tasoiseksi mörssäriksi. Shazam kuulostaa perhekomedialta, mutta pikkulintujen mukaan DC aikoo sotia Marvelia vastaan vakavuudella ja tunnen vetoa ristiriitoja kohtaan. Toivon, että Marvelin jo esittelemä Howard the Duck saa isomman roolin ja että DC nokittaa "Teräsmiehen peilikuvalla" eli Bizarrolla, joka tekee kaiken päinvastoin kuin Teris. Marvelin kommandopesukarhun ja superpuun jälkeen molemmat firmat ovat valmiita antamaan oman elokuvan jopa naiselle ja mustalle miehelle, joten kaikki on mahdollista.

Eikö Marvelin tuplamegamätön Infinity War pitäisi olla fanipojan unelma? Mahdollisuudet ovat rajattomat, kun hahmot tavoittelevat rajattomia voimia! Marvel on tarinaa alustanut, mutta alustus on sitä, että peikot tavoittelevat hohtavia esineitä ja sivuhahmot palailevat henkiin. Infinity War kuulostaa siltä, että ensimmäisessä osassa isoin peikko saa isoimman esineen ja tappaa eniten porukkaa, jotka heräävät henkiin toisessa osassa, kun esine otetaan peikolta pois. Jee. Selkein asia jota odotan Marvelilta on Ultron, sillä ohjaaja Joss Whedon saa paljon irti hahmoista ja Ultron on hänen valintansa roistoksi.

Man of Steel on taide-elokuva sielukkaalla kuvakerronnalla. Esimerkiksi kiistelty kohtaus jossa Teräsmiehen ottoisä valitsee kuoleman ja poikansa voimien paljastamisen väliltä joko toimii tai ei riippuen siitä, onko katsoja aistinut elämää suuremman mytologisen tason, ja hahmojen herkkyyden ja nöyryyden sen edessä. Onnistuin kiihottamaan itseäni tuolla lauseella, mutta Man of Steelin ansioita ei ole mahdollista tai järkevää toistaa sellaisinaan.Batman v Superman tulee vilisemään hahmoja, koska elokuva yrittää todella, todella kovasti päräyttää universumin käyntiin. Veikkaan, että siitä tulee Iron Man 2:n komeampi versio, josta puuttuu Robert Downey, Jr. Aquaman ja Shazam ovat valintojani, koska toistaiseksi ne kuulostavat itsenäisiltä.

Marvelin toisiinsa kytkeytyviä sarjakuvia läjäpäin lukeneena olen kiitollinen vastaavasta leffasarjasta, mutta tulevan alustus väsyttää, koska viettelyn ja laukaisujen suhde on kierossa. Mitä Guardians of the Galaxyn huipennuksessa käytännössä tapahtui? Muistan "tunteellisen uhrauksen", joka olikin väärinkäsitys, ja lupaukset tulevasta. Hauskasta leffasta jäi vaisu jälkimaku. Kaiken huippu on ensimmäinen Captain America, jossa todetaan, että sotilastukikohtaan ei voida vain hyökätä, mutta sitten Kapu keksii, että voidaanpas sinne vain hyökätä. Sitten hänen arkkivihollisensa haihtuu ilmaan esiinnyttyään lähinnä montaaseissa ja shokkilopetus lupaa paremman tarinan ensi kerralla. Tämä on tiettyjä sarjakuvia vastaavaa kerrontaa liiankin selkeästi.

Suosikkejani supersankarifilmeistä ovat visuaalisesti ainutlaatuiset ja psykologisia tasoja sisältävät teokset Man of Steel, Batman – paluu ja Hulk (2003). Ne yhdistyisivät upeasti universumiksi. Man of Steel ja Hulk ovat samanhenkisiä. Tim Burtonin Batman istuisi kylkeen sillä tempulla, että Batman elää maukkaassa goottipainajaisessa vain omasta mielestään: kun hän liittoutuu muiden kanssa, hän paljastuu harhaiseksi perverssiksi pullamössönörtiksi (tulkintani mukaan Batman, Kissanainen ja Pingviini ovat sama henkilö), jonka miljoonat dollarit joka tapauksessa kelpaavat köyhille puolijumalille. Kunhan sana lähtisi kiertämään, tällaisen universumin jokainen episodi tekisi 400 miljoonaa dollaria tappiota, mutta minä ruikuttaisin ratkaisevasti vähemmän kuin yleensä.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Sarjamulkaisu #11: S... Fault in Our Stars -... >

Keskustelut (7 viestiä)

eeroteero

05.11.2014 klo 18.04

Käyn hakemassa vaahtosammuttimen.
lainaa
Olavi

05.11.2014 klo 19.24 6 tykkää tästä

Aargh! Peltonen diggaa Batman Returnsista ja Ang Leen Hulkista? Ja minä kun kuvittelin olevani lähestulkoon ainoa, joka fanittaa näitä kyseisiä leffoja. Miten mä voin enää inhota Peltosta, kun hän paljastui Batman Returns-faniksi?
lainaa
sielunveljet

05.11.2014 klo 22.00 1 tykkää tästä

Olavi kirjoitti:
Aargh! Peltonen diggaa Batman Returnsista ja Ang Leen Hulkista? Ja minä kun kuvittelin olevani lähestulkoon ainoa, joka fanittaa näitä kyseisiä leffoja. Miten mä voin enää inhota Peltosta, kun hän paljastui Batman Returns-faniksi?


Pidätkö sääkin siitä koska Batman on pullamössöperverssi?
lainaa
Metsienmies

05.11.2014 klo 23.56 5 tykkää tästä

Kuuluuko Tintti DC:hen vai Marveliin?
lainaa
jipfsdpjo

06.11.2014 klo 00.05 3 tykkää tästä

Metsienmies kirjoitti:
Kuuluuko Tintti DC:hen vai Marveliin?


Vittu?
lainaa
Seksuaaliterapeutti

06.11.2014 klo 01.50 10 tykkää tästä

jipfsdpjo kirjoitti:
Metsienmies kirjoitti:
Kuuluuko Tintti DC:hen vai Marveliin?


Vittu?


On naisille kuuluva sukupuolielin. Sillä on merkittävä rooli miehen ja naisen välisessä penetraatiokeskeisessä seksiaktissa, jonka seurauksena toisinaan uusia yksilöitä syntyy tähän maailmaan. Internetistä löydät tarkemmat tiedot, mikäli briiffaukseni tuntui turhan ontolta.

Erittäin positiivista on, että rohkenit kysyä tästä yleisesti vaivaannuttavaksi koetusta aiheesta. Tieto on kaiken edistyksen alku. Älkää unohtako sitä, nuoret!
lainaa
Rillipää

06.11.2014 klo 23.15 2 tykkää tästä

Se on munasarja peltoselle. Peltonen vois pysyä niissä taide elokuvissaan.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova