Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Biisafe Buddy

Ville Heinonen

11.02.2015 klo 16.02 | Luettu: 8136 kertaa | Teksti: Ville Heinonen

Avaimet hanskassa ja hanska hukassa
Suomalainen Biisafe on vuonna 2011 perustettu yritys. Uutuustuote Biisafe Buddy on pienikokoinen paikannin, jonka ensisijainen funktio on auttaa kadonneiden esineiden etsinnässä, mutta myös luoda turvaa jokapäiväiseen elämään. Tyylikäs ja erittäin laadukkaan tuntuinen pylpyrä on valmistettu Suomessa ja toisin kuin moniin kilpailijoihin, siihen voi vaihtaa itse pariston.

Toimintaperiaate on periaatteessa selkeä. Käyttäjä tekee itselleen tilin Biisafen palveluun, jonka jälkeen Buddyn voi liittää omaan tiliinsä ja käyttö voi alkaa. Buddy toimii oman applikaationsa kautta bluetooth-yhteyden yli iOS- ja Android-ympäristöissä.


Järjestelmän käyttöönotto on helppoa. Oman arkeni kannalta oleellisinta on nimenomaan kadonneiden avainten ja lompakon etsiminen, joten päätin kietoa toisen testiyksilöistä avainnippuuni ja toisen kätkin lompakon kolikkotaskuun. Toisin kuin eräissä tuotearvioissa on mainittu, Buddy ei ole aivan pienen kolikon kokoinen, vaan vastaa ehkä tilavuudeltaan jokusta 2 euron kolikkoa. Buddysta löytyy myös fiksuja ominaisuuksia, kuten lämpömittari ja kiihtyvyystunnistin, joka huomaa ja hälyttää, mikäli Buddylla varustetut avaimet putoavat taskusta.

Ja eikun hukkailemaan. Seuraavana aamuna perinteisesti sekä lompakko että avaimet olivat jossakin näköpiirin ulottumattomissa, joten kaivoin kännykän esiin ja aloin etsimään. Olettaen, että kännykkä on Buddyn toimintasäteen sisällä, applikaatio näyttää ruudulla lasten “kylmenee, kylmenee, lämpenee” -leikkiin verrattavissa olevaa grafiikkaa, jonka perusteella voi sitten kuljeskella ympäriinsä ja katsoa, lähestyykö kohdetta vai meneekö kauemmas. Etsintätilassa etsittävä Buddy myös antaa hetkisen äänimerkkiä, jonka perusteella voi hakeutua lähemmäs. Valitettavasti äänimerkki on tarpeettoman vaimea, ja esimerkiksi toppatakin taskussa olevaa lompakkoa ei välttämättä äänen perusteella löydä. Sama toimii myös toisin päin, eli buddya painamalla voi etsiä kännykkäänsä, mikäli appi ja kännykän äänet sattuvat olemaan päällä. Buddylle luvataan maksimissaan noin 30 metrin lähitoimintasäde (muutoinhan Buddy tarvitsee kännykän lähettyvilleen, josta se hakee mm. GPS-tiedot), mutta oman kokemuksen mukaan jo puolitoistakerroksisen puutalon yläkertaan siirtyminen katkaisi yhteyden. Yhteysongelmat vaivasivat ajoittain muutenkin - kun appia on ainakin iOS-käytössä pidettävä järjestelmän toiminnan edellytyksenä päällä jatkuvasti, ei herätä luottamusta, kun autoa ajaessa yhden työmatkan aikana Buddy antaa kolme kertaa ilmoituksen, että auton avaimet ovat jääneet matkalle. Nopeasti tulee vastaan tilanne, että appia ei halua pitää päällä tai hiljentää sen ilmoitukset, jonka jälkeen Buddyn käyttöarvosta katoaa aika oleellinen osa.


Suurin ongelma taitaa olla jälleen kerran softapuoli. iOS-ympäristössä käyttöliittymä on selkeä, mutta itse toiminnallisuus epäselvä. Ohjelmiston pitäisi mm. kertoa, missä buddyt on viimeksi havaittu, mikäli yhteys niihin katkeaa, mutta käytännössä en saanut tätä toimimaan luotettavasti. Tällöinhän esimerkiksi lumihangesta talvisen reippailun jälkeen avaimien etsiminen olisi huomattavasti mielekkäämpää. Samaten lapsen kulkemisen seuraaminen on mahdollista vain, jos lapsen kännykkä on päällä ja yhteydessä buddyyn ja lapsi itse antaa jakaa paikkatietonsa. Tätä varten koko perheellä voi olla yksi yhteinen Biisafe-piiri, johon sitten liitetään vaikka pikku-Inkerin ja isän sekä äidin avaimet. Muutoinkin tunnuin saavan Biisafen appista melko sekavia ilmoituksia paikoista, joissa en ollut, ja tämänkaltaisen järjestelmän pitäisi nimenomaan olla riittävän selkeä ja ymmärrettävä, jotta sitä voisi suositella vaikka vanhuksille lisäturvaksi.

Noin kuukauden testisessio jätti hieman ristiriitaiset mielialat. Hyvän paristokeston (molemmat buddyt näyttävät edelleen täyttä varausta) lisäksi Buddy on tyylikäs ja laadukas kotimainen tuote, jonka soisi menestyvän laajemminkin. Konsepti vain taitaa olla vielä liian hankala, koska suuri osa laitteen älystä perustuu yhteyteen matkapuhelimen kanssa, ja jos tämä linkki ei toimi luotettavasti, koko hommalta katoaa pohja. Pelkkään avaimien etsimiseen Buddy toimii, mutta mainospuheissa annetut ideat jälkikasvun valvonnasta ja yleisestä turvallisuudentunteen kohottamisesta eivät ehkä aivan vielä toteudu. Mikäli buddyssa itsessään olisi GPS-paikannin ja mobiilidatayhteys, voisi todellisuus vastata enemmän luotua mielikuvaa, mutta silloin tuskin puhuttaisiin enää tämän kokoluokan kapistuksesta.

Hinta: 39,00€
Lisätietoa: BiisafeV2.fi | Ville Heinonen
< Gone Girl -kilpailu... Peltonen ja Oscar-ga... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova