Tuorein sisältö

V2.fi testasi: SoundBlasterX Kratos S5

Manu Pärssinen

17.08.2017 klo 12.24 | Luettu: 6872 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Isoveli näyttää bassokaapin paikan
Maaliskuussa arvioin SoundBlasterX Kratos S3 2.1 -kaiutinsetin, enkä ollut siihen kovin tyytyväinen, vaikka hintalappu ominaisuuksia aika lailla vastasikin. Sen pikkukaiuttimet olivat muoviset laatikot, teknisiä ongelmia oli joitakin, eikä subwooferikaan sukkia pyörittänyt. Kuusikymmentä euroa kalliimpi isoveli Kratos S5 on kuitenkin monilta osin eri maata.


Ensinnäkin laatikko, jossa se saapui, painoi edeltäjäänsä huomattavasti enemmän ja kun sieltä kuoriutuivat pikkukaiuttimet, ne olivat edeltäjiään tyylikkäämmät, isommat - ja halpamuovin sijaan puiset. Subwoofer yksinään on isompi kuin koko S3-pakkauksen sisältö yhteensä ja tällä kertaa siitä löytyy myös RCA-liittimet äänen sisäänmenoa varten, joten ulkoisen äänikorttini ja S3:n kanssa syntynyt ongelma ratkesi samalla. RCA:t helpottavat kytkemistä myös muihin kodin viihdelaitteisiin (ainakin jos on sopivia liittimiä ja/tai adaptereita). Pikkukaiuttimien piuhat olisivat saaneet olla hieman pidemmät, omalle pöydälleni, jonka keskellä on kaksi näyttöä, sain ne juuri ja juuri riittämään.

Ensimmäinen ajatus kun isommat Kratokset kytkeytyivät päälle, oli “mistä nuo valot saa pois?”. Pikkukajarien alareunassa oleva valoreunus loisti sateenkaaren väreissä jopa silmiin sattuvan kirkkaasti, varsinkin kun valo vielä heijastui pöytäpinnastani. Pienen etsiskelyn jälkeen löytyi Sound Blaster Connect -ohjelmisto, jolla valonauhaan sai säätää haluamansa värit ja efektit - tai toki sen saa kokonaan pois päältä. Nykyteknologia pisti hymähdyttämään, kun ohjelmisto samalla halusi ladata uuden firmwaren kaiuttimiin (kaiuttimiin!) ja sen asentuessa jo soimaan laitettu musiikki alkoi vouvata ja digisäröillä. Asennuksen jälkeen äänimaailma selvästi muuttui, kun ohjelmiston ääniprosessointi ja taajuskorjaimet kytkeytyivät päälle.


Vaikka 90-luvun kevythifisti sisälläni sanookin, että kaiuttimien pitäisi tehdä se äänenlaatutyö fyysisesti itse, eikä ohjelmistojen, niin tästä yhdistelmästä on sanottava, että melkoisen hyvää ääntä “tietokonekaiuttimista” kuului. Satelliitit toistavat ylä-ääniä riittävän kirkkaasti sekä tarkasti ja iso subwoofer murisee takana olevasta säädöstään riippuen joko sopivasti tai todella tukevasti, vaikkei äärimmäisen alas ylläkään (valmistajan ilmoitus on 55Hz). Joissain kappaleissa keskiäänet tuntuivat jäävän vähän paitsioon, mutta yllätyin siitä, miten mukavasti subbari täydensi äänimaailmaa, vaikka se oli huomattavasti sivussa korvistani jalkojeni juuressa - bassot kuulostivat silti tulevan pikkukaiuttimista. BlasterX Acoustic Engine Pro -ohjelmistolla kokonaisuuden saa vielä simuloimaan 7.1-järjestelmää, mikä tuonee lisäeloa pelirintamalle.

Tässä vaiheessa tyydyin kuitenkin tyypittämään S5:ia eri musiikkityyleillä akustisesta elektroniseen ja dynaaminen jytke tuntui toistuvan paremmin kuin herkistelevämmin maalaileva musiikki. Eivät Kratokset toki hyviä kuulokkeita elämyksellisyydessä pese, mutta tietokoneen kaveriksi ne ovat enemmän kuin passelit. Jos ohitin S5:en omat ajurit ja toistin niitä suoraan äänikorttini kautta (siis ilman ohjelmiston vaikutusta), subbarin matalimmat jytinät tuntuivat katoavan pienemmillä äänenpaineilla, mutta keskiäänet muuttuivat tasapainoisemmiksi. Vähentämällä äänikortin äänenvoimakkuutta ja lisäämällä sitä Kratoksista bassopuolikin korjaantui hieman parempaan suuntaan, mutta iso osa dynaamisuudesta jäi silti matkan varrelle.


Äänenvoimakkuutta säädetään erillisestä pyöreästä pulikasta, joka on oikein laadukkaan oloinen ja mukavan haptinen väänneltävä iso tukeva kiekko. Pyörylästä löytyvät myös liitännät kuulokkeille ja mikrofonille, mikä omalla (varsinkin nyt) ahtaalla pöydälläni osoittautui käteväksi. Muutamia pikkuvikoja testin aikana tosin ilmeni: Sound Blaster Connect -ohjelmisto ei yhtenä hetkenä enää suostunutkaan säätämään valoja, vaikka se ääneen edelleenkin osasi vaikuttaa huolimatta “no supported device found” -ilmoituksesta.

Muutaman kerran tapahtui myös niin, että musiikki kuulosti tulevan digitaalisen säröefektin läpi, enkä oikein saanut paikannettua, mistä ongelma johtui. Viat korjautuivat ohjelmistojen (SBC ja Spotify) uudelleenkäynnistyksellä. Vaikeuksia tuli myös välillä äänilähteen vaihtamisten kanssa ja muutenkin ajuri/ohjelmisto/joku muu tuntui silloin tällöin jumittelevan ja bugailevan, joten Kratoksia piti toisinaan sammuttaa ja käynnistää uudelleen, jotta esimerkiksi Spotifysta sai vaihdettua iTunesiin, tai että Windowsin oma äänenvoimakkuuden säätö lähti taas toimimaan. Harmillisen ärsyttävää päivittäisessä käytössä, mutta saattaa toki johtua jotenkin omasta setupistani.

S5 korjasi omalla kohdallani kaikki S3:n ongelmat ja on äänentoistoltaan huomattavasti pikkuveljeään parempi. Uusia ongelmia tuli kuitenkin tilalle, mutta jos bugailut jollain tulevalla päivityksellä poistuvat, S5:t saattavat viihtyä pöydälläni vielä pitkään.



Lisätietoa: Creative
Hintaluokka: 140 euroa

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Pitää... Voita omaksi SoundBl... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova