Tuorein sisältö

Peltonen: Benedict Cumberbatch turbovaihteella

Jari Tapani Peltonen

26.05.2018 klo 12.00 | Luettu: 4811 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kaikilla mausteilla.

Benedict Cumberbatch muistuttaa Iso-Britannian olevan saari. Onko hän tähti vai näyttelijä? Tähtinäyttelijältä hän vaikuttaa ja asentaisin hänet minne vaan, joten on outoa ajatella, ettei hän usein täytä odotuksia. Cumberbatch tekee moitteettoman suorituksen minisarjan Patrick Melrose aloitusjaksossa, joten tänään julistan: hän on tähti. Kyseessä on niin sanottu "up to 11" -suoritus. Cumberbatch tekee kaikkensa Cumberbatchina olematta muuta kuin Cumberbatch.

Se, että hän ryyppää ja vetää huumeita ja vieroitusoireiden tullessa pärisee hikisenä ja yrittää puristaa päänsä irti ja silti käyttäytyy hienostuneesti tolpillaan pysyessään, voisi olla tarinaton tunnin performanssi, josta löydetään omia totuuksia; saattaisin pitää teatteriesityksestäkin, vaikka painotan lähikuvien merkitystä. Aihe on hyvin synkkä, mutta tragikoomisuus on osa Cumberbatchin sielua ja sitäkin jakso syleilee. Ohjaaja pysyy maanisen energian mukana.

Show perustuu romaaneihin ja lapsena hyväksikäytetyn kirjailijan elämään. Alussa isän tuhkat pitäisi noutaa Yhdysvalloista, joten – lennonjohtaja McGroskeyn sanoin – on huono päivä lopettaa liiman haistelu. Sirpaleiset takaumat ilmaisevat, miksi varakas fiksu poika, jolla on kaikki mahdollisuudet avoinna, on 23-vuotiaana 41-vuotiaan näköinen narkkari.

Lohduttomuus avautuu erilailla nurinkurisen toisen jakson aikana. Cumberbatch väistyy, kun takauma selventää, millaisia nihilistejä Patrickin vanhemmat ovat. Hyväksikäytön käsittely lapsinäyttelijän kanssa on rutiinimaisen hillittyä, mutta Hugo Weavingin normipäivä ja Jennifer Jason Leighin välinpitämättömyys ovat ilkeä yhdistelmä ja se korostaa surullisuutta, että Patrick muisteli tätä jo. Se tulee olemaan liikuttavaa hahmonkehitystä, jos Cumberbatch palaa tasolle 7-8.

Kuka on tähtinäyttelijä? Eddie Redmayne, joka voitti Cumberbatchin Oscareissa 2015. Hänelläkin on oma juttunsa (luonnonlapsimainen hintahtavuus), mutta esimerkiksi Nousevan Jupiterin diktaattorista hän teki aidosti etovan ja Ihmeotuksien eläinvelhosta herttaisen. Cumberbatchilla on eri tyyli mutta sama aura niin Star Trekin konnana kuin Marvelin velhona. Cumberbatch on sisäsiittoisten aristokraattien Schwarzenegger.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Peltonen: nyt turrie... V2.fi testasi: Blue ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova