Tuorein sisältö

Netgear Nighthawk Pro Gaming SX10 -pelikytkin

Jukka O. Kauppinen

30.06.2018 klo 17.00 | Luettu: 5191 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Vauhtia ja säädettävyyttä peliverkkoon

Wlanit sitä, WiFit tätä mutta onhan se silti niin, että vain kunnon ethernet-kaapeli takaa luotettavan ja ennen kaikkea aina täyttä vauhtia laukkaavan tiedonsiirron. Netgearin SX10-pelikytkin tykittääkin bittejä piuhoja pitkin niin lujaa ja tyylikkäästi, että langattomat hipsterit jäävät vain kummastelemaan.

SX10 ei sisällä lainkaan langattomia ominaisuuksia, mutta sitäkin enemmän piuhaälyä. Kymmenporttisessa pelikytkimessä on kaksi kymmenen gigatavun ethernet-liitintä, loput kahdeksan puskevat dataa maksimissaan gigabitin nopeudella. Kytkin tukee myös link aggregation -tekniikkaa, jossa useampia portteja voidaan kytkeä yhteen vielä nopeamman verkkoyhteyden luomiseksi.

Mutta mitä mahtaa tarkoittaa se, että laite on nimenomaan pelikytkin? Sitä, että käyttäjä voi esimerkiksi optimoida monipuolisesti eri verkkoliittimistä kulkevaa liikennettä. Esimerkiksi pelikoneeseen tai -konsoleihin menevän verkkopiuhan voi määritellä pelilaitteeksi, jolloin sen liikenne priorisoidaan kaikkea muuta korkeammalle. Portteja voi erityisesti määritellä myös suoratoistolaitteille. Näin vilkkaassa verkossa peli- ja viihdelaitteiden verkonkäyttö nostetaan pelkkää surffailua ja Spotifyä korkeammalle, mikä tyynnyttää nettipelaajien ja leffoja netistä katsovien mieltä.

Yhden kymppigigaisen uplinkin ja yhdeksän 1-10-gigaisen laitteen liittämismahdollisuus onkin omiaan tehostamaan verkonkäyttöä niille, joiden kotiverkko koostuu muustakin kuin yhdestä sohvasurffailutabletista. Toki laitteita voi yhdistää myös tavallisilla kytkimillä, joissa ei ole SX10:n kaltaisia erityisominaisuuksia, mutta todellinen nettihifisti näkee jo Netgearin kytkimen tyylikkäästä, suorastaan scifistisestä ulkoasusta, että tässä on tosi kyseessä. Melkein voisi väittää, että designin tekijä on Elitensä pelannut, sillä tietty yhtäläisyys Cobra Mk. III -alukseen on ilmeinen.

Ja onhan kytkimessä muutakin kätevää kuin vain käyttötarkoituksen mukaan säädettävät verkkoliitännät. SX10 sisältää muun muassa kattavan statistiikan, jolla näkee täsmälleen paljonko eri laitteet käyttävät verkkoa ja millä tavoin. Porttien sisään- ja ulosmenevän liikenteen nopeutta voi säätää yksilöllisesti. Vlan-, multicast- ja link aggregation -säädötkin sujuvat kiitettävän monipuolisesti ja vaivatta. Siihen päälle vielä monipuolinen diagnostiikka ja verkkokaapelitestaus, niin johan riittää toimintoja. Portit voi myös peilata niin, että jonkin portin liikenne kopioidaan toiseen porttiin liitettyyn diagnostiikkalaitteeseen.

SX10 on siis erittäin kustomoitava, käyttäjän tarpeiden mukaan muokattava verkkotyökalu, joka voi priorisoida verkkoliikennettä sekä porttikohtaisten esiasetusten että liikenteestä analysoidun sisällön mukaan. Se on omiaan aktiiviselle sisä- ja ulkoverkon käyttäjälle, jolle datan nopea liikahtaminen on kullankallista. Se puskee datan haluttuun suuntaan niin lujaa, kuin vain verkkokaapelit sallivat, eikä kyykkää rankemmankaan kuorman alla - toisin kuin vanhemmat ja vähemmällä älyllä varustetut kytkimet joskus. Kytkin on myös erittäin nopea viskaamaan liikennettä portista toiseen, ja etenkin nettipelaaja saattaa arvostaa sen keskimääräistä pienempää latenssia.

Langattomuutta ylistävässä maailmassa on myös hyvä muistaa välillä se, että piuha on yleensä aina nopeampi ja luotettavampi. Testasin SX10:tä muun muassa asentamalla sen olohuoneeseen aikoinaan vedetyn gigabitin verkkopiuhan perään. Siinä oli ollut joskus pikkuinen kytkin, joka kuitenkin lensi sittemmin roskikseen jatkuvien ongelmien takia. Leffakoneiden ja pelikonsolien liikenne oli raukalle liikaa, joten lopulta vaihdoin kaikki laitteet wlaniin. Tosin se samalla tarkoitti olkkarikoneiden tiedonsiirron hidastumista, sillä Sonera/Telian viereisessä huoneessa olleen reitittimen wlan ei ole koskaan yltänyt lähellekään nettikaistan maksimia. Nyt koneet palasivat piuhanettiin SX10:n kautta ja täytyy sanoa, että kyllähän siinä jo vähän yllättyi. Konsolien isot firmware- ja ohjelmistopäivitykset latautuivat reilusti nopeammin, samoin kokonaiset pelit. Vaikka puusilmä olenkin, niin viihdepalvelujen suoratoistotkin toimivat ihan eri tapaan. Mitattuna nettinopeudet olivat jatkuvasti vähintään kolminkertaiset, eikä SX10 pudotellut laitteita tai oikutellut, vaikka samassa verkossa ajettiin raskasta tiedostonsiirtoa sisä- ja ulkoverkossa, katseltiin suoratoistolla viihdettä ja vielä pelailtiin konsolilla netissä.

Ei voi kuin kehua, sekä toimivuutta että villiä ulkoasua. Jotenkin tämä sopii niin hyvin hifihyllyyn muiden viihdelaitteiden sekaan, Myyrän uudeksi kaveriksi. Ja vaikka laitteen LEDit ovatkin informatiivisia, niin kiva että ne saa napista pois päältä häiritsemästä välkkeellään pimeässä huoneessa tunnelmointia. Tosin se ongelma kytkimen muotoilussa on, että sen iso, kulmikas ja eri suuntiin kallisteleva design ei ole kovin pinottavaa laatua. Se on siis joko asennettava laitekasan päällimmäiseksi tai asennettava seinälle.

Laitteen säätäminen tapahtuu selaimella käytettävän asetussivun kautta, jonka kautta voi myös päivittää firmwaren. Mitään erillisiä ohjelmistoja ei tarvitse asentaa, ellei sitten halua hyödyntää Netgearin työkalua, joka etsii kytkimen osoitteen automaattisesti verkosta ja avaa sen asetussivun.


Kotiverkon tykittämisen lisäksi SX10 on selvästi kelpo peli myös kaverisakkien lan-tapahtumiin, joissa samaan verkkoon saattaa rysähtää konetta jos jonkinlaista. Live-seurannan ja liikenteen priorisoinnin ansiosta nettiliikenne voidaan optimoida pelaamiseen ja jos joku rohmuaa liikaa kaistaa vaikkapa tuhmiin juttuihin tai waretukseen, niin ei muuta kuin portti sulki ja sitten keskustellaan, että olikos tämä nyt järkevää.

Viime silauksena mainittakoon, että SX10 vaikuttaa metallikuorineen kiitettävän kestävältä tavallisten muovirimpuloiden rinnalla. Tämän voi viskata lanilaukkuun ja luottaa siihen, ettei kytkin ole painunut kupruille reissatessa. Netgear on myös tutkitusti käyttänyt laitteessa laatukomponentteja halvimman kiinaryönän sijaan, mikä sekin nostaa luottamusta sekä SX10:n kestoon että luotettavuuteen. Toimivuus, säädettävyys ja laadukkuus selittävätkin vekottimen hintalapun, joka on jokseenkin tuplat moniin hyvältä vaikuttaviin gigabit-kytkimiin verrattuna. Ainakin tällä kertaa laadulla on hintansa, vaikka se kirpaiseekin rajusti.

Teknisiä tietoja:

  • Nopeus: 100/1000/2.5G/5G/10G, 10 ethernet-porttia
  • Virran kulutus (toiminnassa): 14.19 Wattia
  • Ominaisuudet: IGMPv2, IGMP, IGMPv3, Vuonhallinta, Päivitettävä valmisohjelmisto, Quality of Service (QoS), Link Aggregation Control Protocol (LACP), DHCP-asiakas, Energy Efficient Ethernet, 2MB packet buffer, 4K resoluutiotuki, Class of Service (CoS), DiffServ Code Point (DSCP) -tuki, Administrator's password, IGMP snooping, Portin peilaus (port mirroring), LED-virtapainike, Weighted Round Robin (WRR), VLAN Tagging,
  • Yhteensopivuusstandardit: IEEE 802.3u, IEEE 802.3i, IEEE 802.1Q, IEEE 802.1p, IEEE 802.3an, IEEE 802.3az, IEEE 802.3x, IEEE 802.3ad (LACP), IEEE 802.3bz, LVD, EAC, CB
  • Koko: 26,8 cm x 20,3 cm x 9,3 cm
  • Paino: 1.515 kg


Netgear Nighthawk Pro Gaming SX10 -pelikytkin

Hintaluokka: noin 300 euroa
Lisätietoja: Netgear

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Peltonen: pian useim... Peltonen: Disney pol... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova