Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Trust Asta GTX 865 - mekaaninen pelinäppäimistö

Jukka O. Kauppinen

25.04.2019 klo 12.00 | Luettu: 6148 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Minimoitu pelinäppis mekanistille

Trustin Asta-pelinäppäimistö tavoittelee markkinoiden edullisimman pelinäppiksen virkaa, mutta valitettavasti siinä sivussa Asta kompastuu käytettävyyteensä. Vaikka se on yksinkertaisen selkeä ja tyylikäs oheislaite, niin pitkällä tähtäimellä sitä ei voi suositella tietokoneen vakiovälineeksi.

Syy on karuudessaan yksinkertainen: Astalla pelaa ihan ok mutta tietokoneen aktiivikäytössä se on kurja. Tämäkin juttu on kirjoitettu Astalla ja voin kertoa, että kirjoitusvirheiden määrä on moninkertainen tavanomaiseen nähden. Välillä tavallisen työkäytön lomassa jouduin nykäisemään Astan koneesta ihan vain siksi, että pitäisi saada jotain tehdyksikin sen sijaan, että ruudulle ilmestyy koko ajan jotain satunnaisshässäkkää. En osaa sanoa milloin olen käyttänyt näppäimistöä, joka on lukenut naputuksiani näin miten sattuu. Toki vika voi olla kirjoittajassakin, joka ei vain osaa muokata kirjoitustyyliään Astaa miellyttäväksi - mutta kyllä näppiksen pitäisi olla se palvelija, joka täyttää herransa toiveet.

Lähtökohta jutulle onkin synkkä, mihin nähden laitteen hyvät ominaisuudet menevät vähäsen hukkaan. Asta kun on samalla myös kivan suoraviivainen väline. Sille ei ole erillisiä ajureita, ei edes säätösoftaa. Se vain lykätään kiinni koneeseen ja se on siinä, muuta ei tarvita. Tässä mielessä se on varsin kätsy reissaavan pelaajan näppäimistö.

Kaikki toiminnallisuus on valmiiksi sisäänrakennettua ja käskytys hoituu FN-vaihtonäppäimen yhdistelmillä. Esimerkiksi funktionäppäimistä löytyy FN-yhdistelmillä mediasoittimen ohjauskomennot ja muutama muu perustoiminto. Windows-näppäimen voi sammuttaa kovien pelisessioiden ajaksi ja…. Ja siinä ne olivatkin. Ei makroja, ei turhia säädettävyyksiä, vain ydintoiminnot.

Onhan se kivan näköinenkin, RGB LED -aikakaudessa kun eletään. Yhdellä namiskalla valitaan haluttu RGB-valaistustila räiskyvine tai hillittyine efekteineen tai sitten sammutetaan valot tykkänään. Käyttäjä voi luoda myös omia väriprofiileja, mutta äärettömän niukka ohjekirja kun ei neuvo siitä yhtikäs mitään. Tarkemmat ohjeet on pakko hakea itse netistä.

Asta tarjoaa hyvät perustoiminnot: kumijalat eivät liu'u, näppäimet tuntuvat sormiin hyviltä ja pohjassa olevat urat helpottavat USB-johdon vetämistä. Takareunan jaloilla näppäimistön kulmaa voi säätää kahden eri asennon välillä. Yleensäkin ottaen näppäimistö näyttää ja tuntuu vankalta ja asialliselta.

Mutta se hyötykäyttö. Pelaaminen sujuu sinänsä hyvin, mutta näppäinten pehmeä vaste ja liikeradan puolivälissä tapahtuva reaktio tekevät siitä täysin kirjoituskäyttöön sopimattoman. Jatkuvat virheet välttääkseen näppäimiä täytyy hakata voimakkaasti pohjaan saakka, mikä on sekä sormia väsyttävää että ärsyttävän äänekästä. En väitä vanhaa Logitechiäni miksikään maailman parhaaksi käyttönäppäimistöksi, mutta sen liikerata ja vaste eivät ainakaan aiheuta otsasuonten pullistumia.

Puhtaassa pelikäytössä Asta sentään pärjää paljon paremmin, kun käyttäjä tarvitsee vain tiettyjä komentoja. Raivokkaan mätön tai seikkailemisen aikana näppäimiä hakkaa joka tapauksessa energisesti, eikä kirjoitustuntuman lepsuus enää haittaa. Pelihahmot menevät minne pitää ja tekevät mitä halutaan. Tiukemman tilanteen kohdalla anti-ghosting toimii sekin hyvin. Liiankin - kämmenen lämäisyn sanoma menee ryhmächattiin ihan sellaisenaan.

Joten kyllä Astalla on jotain annettavaa pelaajakansalle, mutta sitä ei ole kovin paljoa, tosin sopivasti shoppailtuna ei ole hintaakaan. Ei tällä romaaneja kirjoiteta eikä välttämättä sometetakaan, mutta se on suoraviivainen, konstailematon ja varsin näpsäkästi laneilla kulkeva peliväline. Joskus sekin riittää.

GXT 865 Asta Mechanical Keyboard

Valmistaja: Trust
Hintaluokka: 50-75 euroa
Lisätietoja: TrustV2.fi | Jukka O. Kauppinen
< V2.fi testasi: Bear ... V2.fi testasi: Bioni... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova