Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Kasa Smart Light Bulb Multicolour

Jukka O. Kauppinen

14.08.2019 klo 18.35 | Luettu: 4414 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Älykkäämpi hehkulamppu ei ole silti vielä mikään Pikku Apulainen
Mitä kaikkea nykyajan älykoti tarvitseekaan? Älyjääkaapin, älyvessanpöntön, älyherätyskellon? Nah, varustelu alkaa älyvalosta! TP-Linkin tunnelmalliset ja tilanteen mukaan säätyvät älyvalot ovat kelpo vaihtoehto fiksumpaa valaistusta kaipaaville.

TP-Link tarjoilee laajan valikoiman Kasa Smart -älyvekottimia, jotka tuovat esineverkkojen ilot meidän kaikkien ulottuville. Firmalla on älyvalikoimassaan myös erilaisia ja erihintaisia led-älyvaloja, joista nappasimme testiin monivärisiä valoloistoja loitsivan KL130-mallin.

Älylamppu on näppärä värkki, jonka asennus sujui odotuksiin nähden yllättävän sutjakasti. Kasa Smart -laitteita hallinnoidaan mobiililaitteelle asennettavalla sovelluksella, johon käyttäjän täytyy tehdä ensimmäiseksi käyttäjätili. Pessimisti tosin tuumaa, että Kasan verkkopalvelun aikanaan sammuessa loppuu myös uusien käyttäjätilien luominen. Kerran asennettuun sovellukseen kuitenkin näyttäisi voivan asentaa uusia älylaitteita ilman TP-Linkin palvelimia. Älylaitteilla on siten ennalta rajallinen käyttöikä, mutta se ei ole aivan tämän päivän ongelma.

Sovelluksen asentamisen ja käyttäjätunnuksen luomisen jälkeen käynnistetään sovellus ja yhdistetään se suoraan lamppuun WiFi-yhteydellä. Tällöin lampulle määritellään kodin langattoman verkon nimi ja salasana. Tämän jälkeen Kasaa hallinnoidaan sovelluksella kodin WiFin kautta. Ensiasennukseen ja käyttöönottoon ei kauaa tuhrautunut ja jatkossa lamppu näkyi Kasa-sovelluksessa joka kerta testikäytön mittaan.

Tavanomaisessa käytössä lamppu toimii kuin mikä tahansa led-lamppu, jonka 800 lumenin kirkkaus vastaa noin 60-wattista hehkulamppua. Älylampun kikka on kuitenkin kauko-ohjattavuus ja kirkkauden, värien ja sävyjen vaihtaminen etänä. KL130 on nimenomaan multicolour-valaisin eli sen valaisun väriä ja voimakkuutta voi säätää erittäin kattavasti. Näin se toimii niin kirkkaana valaisimena, rauhoittavana lukuvalona tai vaikkapa olohuoneen tai keittiön tunnelmanluojana. Ehkä kaipaat vähän hämyistä punaista valoa herkän punaviinihetken sävytteeksi, vihreämpää fiilistelyä kodin kukkapuskanurkkaan tai mahdollisimman kirkasta, puhdasta valkeutta lautapelisessioon?


Suora linkki: https://www.youtube.com/watch?v=QheYiGfCl54

Kasa Smart -älyohjelmiston kautta voi myös ryhmittää useampia Kasa-valoja niin, että niitä voi säätää yhtaikaa. Lampuille voi myös määritellä erilaisia aktiviteettiaikoja syttymiseen, sammumiseen tai erilaisiin valaistuksiin. Automatiikalla lamppu reagoi automaattisesti ympäristön kirkkauteen ja muuntaa värilämpötilaansa vuorokaudenryhmin mukaan.

Jos asumme oikein älykkäässä kodissa, jossa on Alexa-, Google Assistant- tai Microsoft Cortana -pohjaiset digitaaliset avustajat, niin Kasoja voi komentaa myös niiden kautta.

Kätevä laite siis, sekä näin yksittäin että osana suurempaa Kasa Smart- tai vaikkapa Alexa-kokonaisuutta. Mutta koska asumme syrjäisessä Pohjolassa, niin kynnyskysymykseksi nousee hinta. TP-Linkin halvempia älyvaloja saa noin 25-30 eurollakin, mutta väreissä loistava Multicolour-malli kustantaa kokonaiset 45-60 euroa. Se on melkoinen hinta yhdelle ainoalle led-lampulle, puhumattakaan jos aikoo älyvalaista kotiaan laajemminkin. Juuri tänään näin mainoksen euron hintaisista LED-lampuista, joten keskimäärin 50-kertainen älykkyyskerroin on aika raju loikka. Mutta toimiihan se ja varsin hyvin toimiikin. Ainoa testihärö ilmeni tietenkin juuri jutun oheisvideota filmatessa, kun lamppu ei hetkeen reagoinut lainkaan ja sitten toteutti aiemmat komentoni pikavauhtia sisäverkon lagaamisen loputtua.

Vaikka Kasa ei olekaan mikään valonheitin, niin kyllä se huoneeseen valoa ja tunnelmaa luo. Jätän siten hankinnan järkevyyden itse kunkin itse päätettäväksi.KL130-lamppu asentuu E27-kantaan. Valmistajan mukaan lampulla on 800 lumenin valovoima ja 25 000 tunnin käyttöikä.

Wi-Fi -standardit: 802.11b,802.11g,Wi-Fi 4 (802.11n)
Lampun teho: 10 W
Lampun tyyppi: LED
Valovirta: 800 lm
Valokeilan kulma: 230°
Lampun-pään tyyppi: E26/E27
Valon väri: Multi
Himmennettävä
Tuetut käyttöjärjestelmät: Android 4.1+, iOS 9.0+
Värin lämpötia (maks.): 2500K-9000K & RGB full color

Hintaluokka: 40-60 euroa
Lisätietoa: Kasa Smart

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Rammstein: Lindemann... V2.fi katseli: Tehos... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova