Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Philips PH805 -vastamelukuulokkeet

Manu Pärssinen

13.01.2020 klo 15.00 | Luettu: 6892 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Metelin vaimentajat matkalle mukaan
Vastamelukuulokkeista V2.fi:ssä on aiemmin arvosteltu hintavammasta luokasta Bosen QC25:t (Artikkeli | V2.fi testasi: Bose QC25) ja Bluen Satellitet (Artikkeli | V2.fi testasi: Blue Satellite) sekä hieman halvemmasta hintaluokasta Marshall Mid ANC:t (V2.fi testasi: Yhdet kuulokkeet kuunteluun, kahdet pelaamiseen). Halvimpia ovat olleet Skullcandyn Venuet (Artikkeli | V2.fi testasi: Skullcandy Venue) sekä Jukan vilkaisemat Valcot (Videoblogi: uusia kuulokkeita - Valcon vastamelukuulokkeet ja Skullcandyn langattomat napit). Philipsin tuoreet vastamelukuulokkeet asettuvat (ehkä) kaikkia näitä huokeampaan kategoriaan, sillä laatikon saa kannettua kotiinsa pulittamalla 130 euroa… tai 190 euroa(?) - hintahaarukka vaihtelee suomalaisissa kaupoissa aika reilusti. Philipsin omilla sivuilla ohjevähittäishinnaksi määritellään 199,90 euroa, mikä jättää ne hinnaltaan vastamelujen keskikastiin.


Kuulokekaupoille suunnatessa Philipsit eivät kieltämättä tule ensimmäisenä mieleen, vaikka valmistajalta löytyy luureja useasta hintaluokasta. Itselleni muistuu lähinnä mieleen 90-luvulla korvalappustereoihin hankitut mahdollisimman halvat kuulottimet, kun edelliset rikkoutuivat. Nyt testissä olevien kuulokkeiden laatikko vähän vahvistaa tätä “en ensimmäisenä mukaani nappaisi” -tunnelmaa: siniharmaa boksi on hillityn tyylikäs, mutta en erottaisi sitä partakoneiden seasta. Varsinainen kuulokkeiden mallikin pitää metsästää pikkuriikkisestä tekstistä takakannesta, edessä kuin lukee vain “Over Ear 8000 Series”. 8000-sarjalaiset, kun malli on PH805? Jotenkin epäloogista.

Laatikon kyljessä on kieltämättä lupaavia ominaisuuksia: 30 tunnin akkukesto, Bluetooth 5.0 sekä pieneen tilaan taittuminen ovat matkustukseen suunnattujen luurien ostajille checklistin kärkipäässä. Sisuksista löytyy kuulokkeiden lisäksi pehmustettu suojalaukku, jolle täytyy antaa lisäpisteitä siitä, että siinä on pieni verkkomainen tasku lisävarusteille, jotteivat ne pääse hukkumaan - sillä se on hyvin mahdollista. Taskusta löytyy omituisen lyhyt (20 cm) micro-USB-kaapeli, kohtuumittainen 3,5mm-2,5mm äänipiuha sekä lentokonesovitin. Kaikesta huokuu, että nämä ovat lentokonematkustajan kuulokkeet, mutta mikään varuste vaikuta erityisen huippulaadukkaalta. Eivätköhän ne kuitenkin asiansa aja.

Itse kuulokkeet sen sijaan miellyttivät minua pyöristetyllä designillaan. Vaikka ne ulkoisesti näyttävät enimmäkseen muovilta, sisuksista löytyy mm. metallipanta, eikä pieni vääntely tuntunut niitä haittaavan. Isompaankin päähän ne sopivat. Korvatyynyt ovat erinomaisen miellyttävän pehmeää muistivanumateriaalia, joka on päällystetty keinonahalla. Kuulokekuppien nivelet taittuvat helposti kuljetusasentoon ja koko komeus painaa vain 235 grammaa. Näitä piti päässään vallan mielellään puoli työpäivää, joten varmasti pidemmätkin lentoreissut taittuvat ilman isompaa korvanlehtien rasitusta. Testasin kuulokkeita kohtuullisen viileässä ympäristössä, joten sitä en osaa sanoa, kuinka hiostavat ne saattavat olla joskus melkoisenkin lämpimissä lentokoneissa.


Äänen osalta PH805:t mainostavat “Hi-Res”-ääntä, eli kuulokkeiden pitäisi pystyä toistamaan CD-levyjäkin tarkemmalla näytteenottotaajuudella tallennetun äänen lisänyanssit (toinen asia on se, kuuleeko niitä omilla korvilla). Tämä lupaa odottaa, että äänentoistoon on laitettu jonkin verran resursseja. Kuuntelukokemus ei kuitenkaan ollut selkeimmästä päästä millään äänen osa-alueella ja varsinkin bassopuoli oli turhankin tuhdisti mumiseva. Käytössäni ei ollut lentokonetta testiympäristöksi - mihin lie joulupukki lahjatoiveeni kadottanut - joten tyydyin istumaan kuulokkeet päässäni käynnissä olevan pyykkikoneen vieressä sekä käyskentelemään vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella. Vastameluefekti toimi kohtuullisesti varsinkin pesukoneen ja auton sisämelun kanssa, mutta jotenkin jäi sellainen mielikuva, ettei se ollut aivan yhtä tehokas kuin halvemmilla Skullcandyilla - puhumattakaan kalliimmista vastameluista. Vahva basso toisaalta kyllä auttoi kuunteluelämystä meluisassa ympäristössä.

Kuten vähän aika sitten testaamissani Creativen kuulokkeissa, Philipseissäkin osa kontrolleista on siirretty kuulokekupin ulkopintaan hipaisemalla käytettäviksi. PH805:ssa se toimiikin paremmin, mutta en silti ole moisen käytännön ystävä. ANC kytketään päälle ja pois sekä ambient-tilaan (jotta kuulee ulkopuoliset äänet) napauttamalla kevyesti oikeaa kuuloketta ja se toimiikin todella herkästi. Ongelmia tulee äänenvoimakkuuden säädön kanssa - ellei sipaisua aloita kupin ulkopuolelta, tulee helposti kytkettyä vastamelutoiminto pois päältä.


Plussa-sarakkeesta löytyy ehdottomasti jo aiemmin mainitsemani 25-30 tunnin akkukesto sekä se, että viidentoista minuutin pikalatauksella saa kuutisen tuntia lisää kuunteluaikaa. Useimmista pitkän matkan kulkuneuvoista nykyään löytyy jo latauspistokkeet, mutta vaikka ei löytyisikään, välipysähdyksellä näihin ehtii saada lisäpuhtia.

Aivan kaikesta PH805:n ominaisuuksissa ja lisävarusteissa näkyy se ajatus, että ne on tarkoitettu nimenomaan paljon meluisissa kulkuneuvoissa matkustavalle. Se on toki vastamelu-ominaisuuden tärkeimpiä käyttötarkoituksia, mutta yhä enemmän tällaisia kuulokkeita käytetään avotoimistoissakin, eivätkä Philipsit ainakaan minulla jokapäiväiseen käyttöön jää. Seuraavalle junareissulle aion ne kyllä pakata mukaan.Philips PH805

Lisätietoa: Philips
Hintaluokka: 199 euroa

V2.fi | Manu Pärssinen
< Netflixin Dracula 1/... V2.fi testasi: Blue ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova